Jump to content

Vjekoslav Kaleb

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vjekoslav Kaleb  (27 shtator 1905 – 13 prill 1996) ishte një shkrimtar dhe romancier kroat i tregimeve të shkurtra .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kaleb u lind në Tisno dhe u shkollua në Zadar, Beograd, Shibenik dhe Zagreb, ku ndoqi Akademinë e Mësuesve (sot: Fakulteti i Edukimit të Mësuesve të Universitetit të Zagrebit ). Më vonë ai punoi si mësues në fshatrat e rajonit të Zagorës në Kroaci përpara se të bashkohej me partizanët në 1943. Pas Luftës së Dytë Botërore, Kaleb shërbeu si redaktor i shumë revistave letrare ( Književnik, Naprijed, Republika, Kolo ) dhe sekretar i Shoqatës së Shkrimtarëve Kroatë dhe Matica hrvatska .

Ai ka botuar 57 tregime të shkurtra dhe tre novela, shumica e të cilave trajtojnë betejat ekzistenciale të njerëzve në fshatrat e largëta të Zagorës rurale gjatë kohës së luftës. Tregimi i shkurtër Gost (I ftuari) është një nga veprat e tij të para (botuar në vitin 1940), por edhe më i miri dhe më i famshmi.

Përveç shkrimit të skenarëve, artikujve dhe recensioneve, Kaleb ishte gjithashtu një përkthyes, puna e tij më e shquar ishte përkthimi i Pinokut të Carlo Collodi . Veprat e Kaleb janë përkthyer edhe në shqip, anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht, çekisht, polonisht, rusisht, sllovenisht dhe maqedonisht .

Vepra të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Short stories

 • Na kamenju (On the Stone), Zagreb 1940
 • Izvan stvari (Outside of Things), Zagreb 1942
 • Brigada (Brigade), Zagreb 1947
 • Trideset konja (Thirty Horses), Zagreb 1947
 • Kronika dana (Daily Chronicle), Zagreb 1949
 • Smrtni zvuci (Sounds of Death), Sarajevo 1957
 • Nagao vjetar (Hasty Wind), Zagreb 1959
 • Ogledalo (Mirror), Beograd 1962

Novels

 • Ponižene ulice (Humiliated Streets), Zagreb 1950
 • Divota prašine (The Beauty of Dust), Zagreb 1954
 • Bijeli kamen (White Stone), Zagreb, 1954

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]