Vokrri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Vokrri është mbiemër i veçantë dhe unikat shqiptar me origjinë nga Shqipëria (Lezhë, Durrës, Tiranë, Kavajë, Mirditë, Fier, Qerret). Nje pjese e vokerrve mendohet se u shperngulen ne fshatin sfeqel ne shek 18. nga shqiperia Sfeçël komuna e Podujevës. Këtë mbiemër mba vetëm një klan familjar shqiptar. Në historinë dhe fatin e Vokrrëve, si ne Shqipëri poashtu në Kosovë, disa familje janë nda nga vendbanimi origjinale dhe kanë kërkuar fatin e tyrë p.sh. në Shkodër, Durrës, Podujevë, Prishtinë, Shqipëri, Shkup dhe në diaspore

Gjakovë ka mbajtës te këtij mbiemri, poashtu edhe ne Mitrovicë. Ka një rast në Mirditë ku mbiemrin Vokrri e kan marrë si mbiemer, por më parë ato familje thirreshin "Fufi" dhe nuk kanë lidhje me të tjerët.

Ndërsa se si është lidhja e mbajtëseve të mbiemrit "Vokri" me vetëm një "r" në Turqi, mbetet të hulumtohet.

Si shqiptar kjo familje ka kontribuar gjithmonë bujarisht për Çështjën Kombëtare dhe në lami tjera të jetës shoqërore.

Evoluimi i mbiemrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Vokrri

Kosovë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Podujevë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Vokrri
  • Neziri
  • Fetahu
Gjakovë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Vokrri
  • Vokrraj
  • Lazri

Mitrovicë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Vokrri

Shkup, Maqedoni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bajrami

Disa personalitete të njohura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

nga Kosova[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

nga Shqipëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]