Wikipedia:Administratorë të ndërfaqes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Administratorët e ndërfaqes (në anglisht: interface administrators) janë përdoruesit e vetëm me aftësinë për të redaktuar sitewide CSS dhe JS (të tilla si MediaWiki:Common.js, MediaWiki:Vector.css, mesazhet e ndërfaqes që interpretohen si HTML të papërpunuara ose faqet e veglave të listuara në Speciale:Gadgets), dhe faqet personale të CSS/JS të përdoruesve të tjerë. faqet JS dhe CSS ekzekutohen nga shfletuesi i redaktorëve dhe lexuesve të wiki-t si kod, të cilat mund të përdoren për të ndryshuar modelin e përmbajtjes, për të ndryshuar sjelljen e faqeve ose për të krijuar mjete mjaft komplekse, të tilla si wikEd.

Redaktimi i CSS/JS që ekzekutohet në shfletuesit e përdoruesve të tjerë është shumë i fuqishëm dhe potencialisht i rrezikshëm në duart e një përdorues keqdashës; administratorët e ndërfaqes duhet të jenë përdorues të cilët janë shumë të besuar, kanë të paktën një njohuri themelore të CSS dhe JS, janë të vetëdijshëm për pritjet e privatësisë së wiki-ve të Wikimedia-s dhe kanë një njohuri të mirë të sigurisë së llogarisë (duke zgjedhur fjalëkalime të forta të veçanta dhe jo duke u infektuar nga malware por duke përdorur autentikimin me dy faktorë). Rekomandohet që të hiqen të drejtat e administratorit të ndërfaqes së përdoruesve joaktiv, për të zvogëluar sipërfaqen e sulmit. Wiki të vegjël gjithashtu mund të duan të sigurohen se ata kanë të paktën dy njerëz që mund të lexojnë JavaScript në mënyrë që të mund të kontrollojnë redaktimet e njëri-tjetrit (pak si CheckUser).

Administratorët e ndërfaqes mund gjithashtu të redaktojnë faqet personale të JSON të përdoruesve të tjerë dhe të gjitha faqet në hapësirën MediaWiki. Këto aftësi janë më pak të rrezikshme dhe ndahen me grupet e tjera të përdoruesve.

Që nga 27 gusht 2018, ndërfaqja ka qenë e menaxhuar nga administratorët, por nga ajo datë, privilegjet janë ndarë dhe caktuar vetëm për grupin "administratorët e ndërfaqes" (interface-admin, në anglisht) për arsye të sigurisë.

Kërkesa për të marrë privilegjet[Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoruesit e interesuar që plotësojnë të gjitha kushtet e mëposhtme mund të kërkojnë aktivizimin e privilegjeve tek Wikipedia:Kërkesat për privilegje:

  • kanë statusin e administratorit;
  • kanë njohuritë e nevojshme teknike;
  • kanë aktivizuar përdorimin e autentifikimit me dy faktorë.

Kandidaturat nga palët e treta nuk janë të lejuara. Në raste të nevojshme të veçanta, lejohet edhe kërkesa e përkohshme për autorizim, duke specifikuar arsyen për të cilën kërkohet autorizimi dhe kohëzgjatjen e dëshiruar.

Kërkesa do të vlerësohet nga një burokrat i cili do t'i japi statusin përdoruesit (përmes faqes Speciale:UserRights) vetëm pas marrëveshjes së qartë të Komunitetit të Wikipedias në shqip. Për qëllime të ndërtimit të konsensusit, është normale që kërkesa të lihet të paktën një javë për t'u dhënë përdoruesve të tjerë kohë për të shprehur mendimet e tyre dhe për të dhënë informacion të dobishëm për vendimin e burokratëve. Në rast të një rezultati negativ, do të paraqiten arsyet e qarta të vendimit.

Heqja e privilegjeve[Redakto nëpërmjet kodit]

Statusi i administratorit të ndërfaqes hiqet në këto raste:

  • Administratorët e ndërfaqes që nuk kanë bërë ndryshime ose veprime të tjera të regjistruara për të paktën 2 muaj ose që nuk kanë bërë redaktime duke përdorur privilegjet për të paktën 6 muaj.
  • Kërkesë vullnetare nga administratori i ndërfaqes në njoftimin e burokratëve.
  • Pas keqpërdorimit të privilegjeve me konsensus te faqja: Wikipedia:Kërkesat për privilegje.
  • Pas heqjes së statusit të administratorit, për çfarëdo arsye.

Aktualisht në komunitet veprojnë 2 administratorë të ndërfaqes.

XTools ofron statistika të ndryshme në lidhje me kontributet e vullnetarëve në projektet MediaWiki.