Wikipedia:Artikuj të dëshiruar/Ridrejtime

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ai:çfarë mund të bej per ty? Ajo:mund të më puthesh?! Ai:Jo. Ajo:Mund të më prekesh!? Ai:Jo. Ajo:A mund ta mbytesh arushen? Ai:normal qe jo. Ajo:Me jep paswordin e instagramit! Ai:Ku eshte arusha .😂😂😂😅😅

Përmbajtja

Rastet e Studimit[redakto tekstin burimor]

Nje rast studimi eshte nje “raport I publikuar per nje person, grup apo situate e cila ka qene studiuar gjate kohes. Ne qofte se studimi eshte bere per nje grup, ai shpjegon sjelljen e grupit si nje i tere, dhe jo sjelljen e secilit individ ne ate grup. Studimet mund te prodhohen duke krijuar nje format te thjeshte te metodave te kerkimit. Ato studime mund te gjenden me se shumti ne forma kerkimi, si gazeta dhe konferenca profesionale, ndersa ne prodhimet nga individet me pak. Rezultatet e studimeve mund ti gjejme ne vende te ndryshem ne shume disiplina dhe profesione, duke filluar nga psikologjia, antropologjia, sociologjia, ne politikat e shkencesdheteeducimit, ne shkencat klinike, ne administraen sociale etj.

Ne berjen e hulumtimeve te rasteve te studimit, “rasti” I studiuar mund te jete individ, organizat, event, ose aksion, qe ndodh ne nje kohe dhe vend specifik. Per shembull: shkenca klinike ka prodhuar shume studime mjaft te njohura te individeve dhe gjithashtu raste studimesh te pacienteve te spitaleve. Gjithashtu, kur “rasti’ eshte perdorur ne nje kuptim abstrakt, si nje kerkese, propozim, ose si nje argument, pra nje rast mund te behet subject i shume menyrave te kerkimit, dhe jo vetem nje kerkim i rasteve te studimit.

Thomas[7] na jep perkufizimin me te mire te nje rasti studimi:

“Rastet e studimit jane analiza per persona, evente, diskutime, projekte, politika, instuducione, ose te sistemeve tjera te cilat jane studiuar nga nje ose me shume metoda kerkimi. Rasti qe eshte subjekt i nje hetimi do te jete nje shembull i nje numeri fenomenesh te cilat prodhojne nje aspect analitik. –nje objekt- ne te cilin studimi eshte bazuar dhe ne te cilin nje rast iluston dhe shpjegon.Sipas J.Creswell, menyra e mbledhjes se informacioneve ne nje rast studimi ndodh ne nje kohe shume te gjate.

Një qasje e shpreh rastin studimor përcaktuar si një strategji kërkimore, nje hetim empirik qe heton nje fenomen ne nje kontekst te caktuar. Hulumtimi rasteve te studimit mund të krijoje studime të vetme dhe të shumëfishta, mund të përfshijë dëshmi sasiore , mbështetet në burime të shumta të dëshmive dhe përfitimet nga zhvillimi paraprak të propozimeve teorike.[3] Si e tillë , hulumtimi studim rasti nuk duhet të ngatërrohet me kërkimin cilësor , si raste studimore mund të bazohet në ndonjë përzierje të dhënave sasiore dhe cilësore . Në mënyrë të ngjashme , hulumtimi me një objekt mund të merren si raste studimore të një lloji , përveç se gjyqet e përsëritura në hulumtim të vetme - subjekt të lejojnë përdorimin e harton eksperimentale që nuk do të jetë e mundur në studimet tipike rast . Në të njëjtën kohë , gjyqet e përsëritura mund të sigurojë një kuadër statistikor për të bërë konkluzione nga të dhënat sasiore . [ 9 ] Rasti studimor është nganjëherë i gabuar [nga kush?] për metodën e rastit te përdorur në mësimdhënie , por të dy nuk janë të njëjta .

Perzgjedhja e Rasteve dhe Struktura[redakto tekstin burimor]

Nje mesatare, ose rast tipik, zakonisht nuk eshte I pasuruar me informacione. Në sqarimin te linjave te historisë dhe shkakut ajo është më e dobishme për të zgjedhur subjektet që ofrojnë një grup interesante , të pazakonshme ose në veçanti zbulimin e rrethanave. Nje rast selektimi I cili eshte I bazuar ne perfaqesimin me rralle mund te jete ne gjendje te prodhoje njohuri te atilla. Kur selekton nje subject per nje rast studimi, kerkuesit munden gjithashtu te perdorin informacione te orientuara “monstra”.Raste te vecanta (te cilat jane ato ekstremet) kerkojne me shume informacione se ne raste qe mund te ndodhin me zakonisht. Ndryshe mund te zgjedhet edhe nga njohurite lokale qe kane kerkuesit; kur kerkuesit kane keto lloje njohurish ata jane ne nje pozicion “terhiq edhe shtyej” si Fenno[10] thote, mund te jene edhe shume arsye te shpjegimeve bazuar në këtë njohuri të pasur e përcaktimit te rrethanave.

Tre llojet e rasteve në këtë mënyrë mund të dallohen:

1. Raste kyçe

2. Rastet e veçuar

3. Rastet e njohurive lokale

Sido që të jetë korniza e referencës për zgjedhjen e lëndës së studimin e rastit (të rëndësishme, veçuar, njohurive lokale), ka një dallim të bëhet në mes të subjektit [11] me të cilin fokusi teorik i studimit është duke u shikuara. Objekti është se fokusi teorike - kornizë analitike. Kështu, për shembull, nëse një studiues ishin të interesuar në rezistencën e SHBA-së në zgjerimin e komunizmit si një fokus teorik, atëherë Lufta e Koresë mund të merren për të të jetë subjekt, lente, rasti studimi përmes të cilit fokusi teorike, objekti, mund të jetë shihet dhe shtjelluar. [12] Përtej vendimet për përzgjedhjen dhe subjektin dhe objektin e studimit, vendimet duhet të bëhen në lidhje me qëllimin, qasjen dhe procesit në studimin e rastit. Thomas [7] Kështu propozon një tipologji për studimin e rastit ku qëllimet janë identifikuar për herë të parë (vlerësuese apo paraprake), atëherë qasjet janë përcaktuar (teoria-testimi, teoria e ndërtimit apo ilustrues), atëherë proceset janë të vendosur mbi të, me një zgjedhje kryesor qenit ndërmjet nëse studimi është që të jetë e vetme ose të shumëfishta, dhe zgjedhje edhe në lidhje me nëse studimi është që të jetë retrospektiv, fotografi ose diakronike, dhe nëse ajo është e mbivendosur, paralele ose vazhdues. Është pra e mundur për të marrë shumë rrugë përmes këtij tipologjisë, me, për shembull, një eksplorues, teori ndërtimin, të shumta, studimi mbivendosur, apo një vlerësues, teori-testimin, të vetme, studim retrospektiv.

Tipologjia kështu ofron shumë permutations për strukturën e studimit të rastit. Një studim i lidhur ngushtë në mjekësi është raporti rasti, i cili identifikon një rast të veçantë, si trajtohen dhe / ose të shqyrtohen nga autorët siç janë paraqitur në një formë të re. Këto janë, në një shkallë differentiable, të ngjashme me studimin e rastit në se shumë përmbajnë shqyrtimet e literaturës përkatëse e temës diskutuar në ekzaminim të plotë të një sërë rasteve të publikuara të përshtaten kriterin e raportit duke u paraqitur. Këto raporte të rasteve mund të mendohet si studime të shkurtër të rastit me një diskutim kryesor të çështjes të ri, të paraqitur në dorë që paraqet një interes roman.

Përgjithësimet e rasteve studimore[redakto tekstin burimor]

Një rast kritik është përcaktuar si me rëndësi strategjike në lidhje me problemin e përgjithshëm. Një rast kritik lejon llojin e mëposhtme të përgjithësimit: "Në qoftë se kjo është e vlefshme për këtë rast, ajo është e vlefshme për të gjithë (ose shumë) raste." Në formën e saj negative, përgjithësimi do të kandidojë: "Në qoftë se kjo nuk është e vlefshme për këtë rast, atëherë ajo nuk është e vlefshme për çdo (ose e vlefshme vetëm për pak) raste."

Rasti studimor është efektive për të përgjithësuar duke përdorur llojin e testit që Karl Popper quajtur falsifikim, e cila formon një pjesë të reflektimit kritik. Falsifikimi ofron një nga testet më rigoroze në të cilën një propozim shkencor mund të nënshtruar: në qoftë se vetëm një vëzhgimi nuk përshtaten me propozim është konsideruar e vlefshme në përgjithësi dhe për këtë arsye duhet të të rishikohet ose të refuzohet. Popper vetë përdori shembullin e famshme: "Të gjitha mjellma janë të bardhë", dhe propozoi që vetëm një vëzhgimi nga një mjellmë të vetme të zezë do të falsifikojnë këtë propozim dhe në këtë mënyrë kanë domethënie të përgjithshme dhe të stimulojë hetime të mëtejshme dhe ndërtimin e teori. Rasti studimor është e përshtatshme për identifikimin e "mjellmat e zezë", për shkak të qasjes së saj në thellësi: atë që duket të jetë "e bardhë" shpesh rezulton në ekzaminim më të ngushta të "zezë".

Galileo Galilei ndërtoi refuzimin e tij të ligjit të gravitetit Aristotelit në një studim rasti zgjedhur nga mostrave të informacionit të orientuar dhe jo me marrjen e mostrave të rastit. Refuzimi përbëhej kryesisht nga një eksperiment konceptuale dhe më vonë e një praktike. Këto eksperimente, me përfitim të lartë, janë vetë-evidente. Megjithatë, mendimi i gabuar i gravitetit Aristotelit kishte dominuar hetim shkencor për gati dy mijë vjet para se të falsifikuar. Në të menduarit e tij eksperimentale, Galileo arsyetuar si më poshtë: nëse dy objekte me të njëjtën peshë janë liruar nga të njëjtën lartësi në të njëjtën kohë, ata do të goditur në tokë në të njëjtën kohë, që ka rënë në të njëjtën shpejtësi. Nëse dy objekte janë të mbërthyer pas së bashku në një, ky objekt do të ketë dyfishin e peshës dhe do të, sipas pikëpamjes së Aristotelit, pra të bien më shpejt se dy objekteve të veçanta. Ky përfundim u duk në kundërshtim me Galileo. E vetmja mënyrë për të shmangur kontradiktën ishte për të eliminuar peshë si faktor përcaktues për përshpejtimin në rënie të lirë. [13] "Pavarësisht avantazhet e metodës së studimit të rastit, besueshmërinë e saj dhe vlefshmëria mbetet në dyshim." [14]

Historia[redakto tekstin burimor]

Ajo është në përgjithësi besohet se metoda rast studimi u prezantua për herë të parë në shkencat sociale nga Frederic Le luaj në 1829 si një shërbëtores së statistikave në studimet e tij të buxheteve familjare. [15] [16] Rrënjët tjera rrjedhin nga fillim të shekullit 20, kur filloi studimet e rasteve duke u zhvilluar në disiplinat e sociologjisë, psikologjisë, dhe antropologji. Në të gjitha këto disiplina, studimet e rasteve ishin një rast për krijimin e teori të re, si në punën Grounded Teoria e sociologëve Barney Glaser dhe Anselm Strauss. [17] Popullariteti i rasteve studimore në teorinë e testimit apo hipotezë është zhvilluar vetëm në dekadat e fundit. Një nga fushat në të cilat raste studimore janë duke fituar popullaritet është edukimi dhe në vlerësimin arsimor. [18] [19]

Studimet e rasteve kanë qenë gjithashtu të përdoret si një metodë e mësimdhënies dhe si pjesë e zhvillimit profesional, sidomos në biznes dhe edukimin ligjor. Mësimi Problemi me bazë (PBL) lëvizja është një shembull i tillë. Kur përdoret në (jo-biznes), arsimin dhe formimin profesional, studimet e rasteve janë shpesh të referuara si incidenteve kritike, Etnografia është një shembull i një lloji të studimit të rastit, zakonisht gjenden në rast të komunikimit studime. Etnografik është përshkrimi, interpretimi, dhe analiza e një kulture apo grup shoqëror, përmes hulumtimit në terren në mjedisin natyror të grupit që po studiohet. Metoda kryesore e hulumtimit etnografik është nëpërmjet vëzhgimit ku hulumtuesi respekton pjesëmarrësit mbi një periudhë të zgjatur kohe brenda pjesëmarrësit mjedisin e vet. [20] Si një vëzhgimi të fundit, duke përdorur raste studimore për të bërë kërkime ndryshon nga përdorimi i tyre në mësimdhënie. Siç thuhet në preambulën Wikipedia në këtë artikull, artikulli është "në lidhje me metodën e bërë hulumtime." Për metodën e mësimdhënies, hyrja referohet lexuesit për të ndarë artikuj mbi metodën e rastit dhe metoda casebook. Në të njëjtën kohë, ekspozimi i parë shumë njerëzve për studime rasti ka ndodhur në klasë, dhe rasteve mësimi studimet kanë qenë një format shumë popullor pedagogjike në shumë fusha - duke filluar nga arsimi i biznesit të arsimit shkencës.

Shkolla e Biznesit në Harvard ka qenë ndoshta zhvilluesi më të shquar dhe përdorues i rasteve të mësimdhënies studimeve. [21] [22] Fakulteti shkolla të biznesit në përgjithësi të zhvillojnë studime të rasteve me objektiva të caktuara mësimore në mendje, dhe përvojat klasë mund të çojë në përpunim para publikimit. dokumentacion shtesë relevant (siç janë pasqyrat financiare, kohore linja dhe biografi të shkurtra, shpesh në rastin e studimit të referuara si "ekspozita"), shtesa multimedia (të tilla si video-regjistrimet e intervistave me rastin e protagonistit) dhe a hartuar me kujdes shënim mësimi shpesh shoqërojnë rastet e studimit. Në mënyrë të ngjashme, studimet mësimore rasteve janë bërë gjithnjë e më popullore në arsim shkencë.

Qendra Kombëtare për Studime Rasti në Shkenca Mësimdhënies [23] e ka bërë një trup në rritje të studimeve të rastit në dispozicion për përdorim në klasë, për universitetin, si dhe kursin e shkollave të mesme. Një brez i ri i dijetarëve dhe edukatorëve kohët e fundit kanë filluar të bëjnë thirrje për një angazhim më të mëshiruari me raste studimore, duke përdorur dramaturgjisë, teknika krijuese, dhe përfshirjen emocionale, too. [24] Megjithatë, parimet në duke bërë studim rasti kërkimore kontrast të fuqishëm me ato të bëjnë studime të rasteve për mësimdhënie. Rastet mësimi Studimet nuk duhet të përmbahen në mënyrë rigoroze në përdorimin e provave, pasi ato mund të manipulohen për të përmbushur nevojat pedagogjike. Përgjithësimet nga mësimi rasteve studime mund të lidhen me çështjet pedagogjike dhe jo thelbin e çështjes që po studiohet. Për fat të keq, kontrasti midis dy llojeve të studimeve të rasteve janë jo gjithmonë janë vlerësuar. Për këtë arsye, shumë njerëz kanë pasur përshtypje të varfër të vlefshmërisë dhe generalizability e hulumtimit të studimit rasti. Ky nen shpresojmë se do të ndihmojë për të ndrequr këto mbresa.

Shiko Gjithashtu[redakto tekstin burimor]

 • Casebook method
 • Case method
 • Case study in psychology
 • Case competition
 • Case report
 • Washington County Closed-Circuit Educational Television Project

Referencat[redakto tekstin burimor]

 1. "Merriam-Webster". Case study
 2. Mills, Albert J.; Gabrielle Durepos; Elden Wiebe. (Eds.). (2010). Encyclopedia of Case Study Research. Sage Publications. California. p. xxxi. ISBN 978-1-4129-5670-3.
 3. a b Robert K. Yin. Case Study Research: Design and Methods. 5th Edition. Sage Publications. California, 2014. Pages 5-6. ISBN 978-1-4522-4256-9
 4. Rolls, Geoffrey (2005). Classic Case Studies in Psychology. Hodder Education, Abingdon, England.
 5. Suzanne Corkin. Permanent Present Tense: The Unforgettable Life of the Amnesic Patient, H.M.. Basic Books. New York. 2013. ISBN 978-0-4650-3159-7
 6. Rodger Kessler & Dale Stafford. Editors. Collaborative Medicine Case Studies: Evidence in Practice. Springer. New York. 2008. [ISBN 978-0-3877-6893-9]
 7. a b Thomas, G. (2011). "sonia is typing..... A typology for the case study in social science following a review of definition, discourse and structure". Qualitative Inquiry 17 (6): 511–521. doi:10.1177/1077800411409884.
 8. Creswell, John (2009). Research Design; Qualitative and Quantitative and Mixed Methods Approaches. London: Sage. ISBN 978-1-4522-2609-5.
 9. Siegfried Lamnek. Qualitative Sozialforschung. Lehrbuch. 4. Auflage. Beltz Verlag. Weihnhein, Basel, 2005
 10. Fenno, R. (1986). "Observation, context, and sequence in the study of politics". American Political Science Review 80 (1): 3–15. doi:10.2307/1957081.
 11. M. Wieviorka (1992) Case studies: history or sociology? In C.C. Ragin and H.S. Becker (Eds) What is a case? Exploring the foundations of social inquiry. New York: Cambridge University Press.
 12. Gary Thomas, How to do your Case Study (Thousand Oaks: Sage, 2011)
 13. Flyvbjerg, B. (2006). "Five Misunderstandings about Case-Study Research". Qualitative Inquiry 12 (2): 219–245. doi:10.1177/1077800405284363.
 14. Riege, Andreas M. (2003). "Validity and reliability tests in case study research: a literature review with 'hands-on' applications for each research phase". Qualitative Market Research: An International Journal 6 (2): 75–86. doi:10.1108/13522750310470055. Retrieved 2015-08-07. Despite the advantages of the case study method, its reliability and validity remain in doubt.(Les Ouvriers Europeens (2nd edition, 1879)
 15. Sister Mary Edward Healy, C. S. J. (1947). "Le Play's Contribution to Sociology: His Method". The American Catholic Sociological Review 8 (2): 97–110. doi:10.2307/3707549.
 16. Barney G. Glaser and Strauss, The discovery of grounded theory: Strategies for qualitative research (New York: Aldine, 1967). ISBN 978-0202302607
 17. Robert E. Stake, The Art of Case Study Research (Thousand Oaks: Sage, 1995). ISBN 0-8039-5767-X
 18. (MacDonald, B., & Walker, R. (1975) “Case Study and the social philosophy of educational research”. Cambridge Journal of Education 5, pp. 2–11.) (MacDonald, B. (1978) The Experience of Innovation, CARE Occasional Publications #6, CARE, University of East Anglia, Norwich, UK) ( Kushner, S. (2000) Personalizing Evaluation. Thousand Oaks: Sage Publications)
 19. Encyclopedia of Consumer Culture
 20. D.A. Garvin (Sept.-Oct.2003) Making the Case: Professional Education for the World of Practice. Harvard Magazine, 106, 1, 56-107
 21. W. Ellet. The Case Study Handbook: How to Read, Write, and Discuss Persuasively about Cases. Harvard Business School Press. Boston, MA. 2007. [ISBN 978-1-422-10158-2]
 22. (http://sciencecases.lib.buffalo.edu/cs/)
 23. Palmer, Grier; Iordanou, Ioanna (2015). Exploring Cases Using Emotion, Open Space and Creativity. Case-based Teaching and Learning for the 21st Century (Libri). pp. 19–38. ISBN 978 1 909818 57 6.

Lexo me shume[redakto tekstin burimor]

 1. Baškarada, S. (2014) "Qualitative Case Study Guidelines", in The Qualitative Report, 19(40): 1-25. Available from [1]
 2. Baxter, P and Jack, S. (2008) "Qualitative Case Study Methodology: Study design and implementation for novice researchers", in The Qualitative Report, 13(4): 544-559. Available from [2]
 3. Dul, J. and Hak, T. (2008) Case Study Methodology in Business Research. Oxford: Butterworth-Heinemann. ISBN 978-0-7506-8196-4.
 4. George, Alexander L. and Bennett, Andrew. (2005) Case studies and theory development in the social sciences. London: MIT Press. ISBN 0-262-57222-2
 5. Gerring, John. (2005) Case Study Research. New York: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-67656-4
 6. Hancké, Bob. (2009) Intelligent Research Design. A guide for beginning researchers in the social sciences. Oxford University Press.
 7. Lijphart, Arend. (1971) "Comparative Politics and the Comparative Method", in The American Political Science Review, 65(3): 682-693. Available from [3]
 8. Mills, Albert J., Durepos, Gabrielle, and Wiebe, Elden. Eds. (2010) Encyclopedia of Case Study Research. (2 vols.). Thousand Oaks, CA: Sage. ISBN 978-1-4129-5670-3
 9. Ragin, Charles C. and Becker, Howard S. Eds. (1992) What is a Case? Exploring the Foundations of Social Inquiry. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-42188-8
 10. Scholz, Roland W. and Tietje, Olaf. (2002) Embedded Case Study Methods. Integrating Quantitative and Qualitative Knowledge. Thousand Oaks, CA: Sage. ISBN 0-7619-1946-5
 11. Straits, Bruce C. and Singleton, Royce A. (2004) Approaches to Social Research, 4th ed. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-514794-4. Available from: [4]
 12. Thomas, Gary. (2011) How to do your Case Study: A Guide for Students and Researchers. Thousand Oaks, CA: Sage.
 13. Yin, Robert. (2014) Case Study Research: Design and Methods. (5th Edition). Thousand Oaks, CA: Sage.

Linke te tjera[redakto tekstin burimor]

 • Case Studies from India
 • Case Studies from Colorado State University

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

79.106.11.246 16 shkurt 2016 18:48 (CET) tqi ropt mu npidh

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[Shkrimtari qe ja ka kushtuar jeten emigracionit!- Ky ishte titulli i emisionit te TVSH per veprimtarine e shkrimtarit dhe gazetarit Albert Zholi Biorafia Ndrysho Veprimtaria publicistiko-letrare e Albert Zholit:

-1990-Bashkpuntor i revistës “Hosteni”, “Saranda”.”Joni” -1993-2007 bashkpuntor i gazetës “Drita” -1993-2007 bashkpuntor i gazetës “Intervista” (2002 dhe “Intervista e Emigrantit) -1994- Bashkpuntor i gazetës “Java”, “Labëria”, “Pasqyra”, “Egnatia” (Greqi) -1997- Editor në stafin e gazetës “Vëllazërimi” (Greqi) -1999-2001 bashkpuntor i gazetës “Shekulli” -2001-2002; Kryeredaktor i gazetës “Emigranti shqiptar” , “Mërgimtari” (mujore e pavarur) -2002 – vazhdim opinionist për problemet e emigracionit në gazetat “Koha Jonë”, “Shekulli”, “Tirana Observër”, “Ndryshe”, “Republika”, “Telegraf”, “Pasqyra”, “Ballkan”, “Dita”, “Ekonomia”, “Sot”, “Nacional” , “Plus Gazeta e Athinws”, ‘Lajmi Investigim”, -2001 –2010, bashkpuntor i Radio Tirana në kanalin e parë dhe të tretë për problemet e emigracionit. Rubrika “Emigracioni shqiptar”. -2004 -Drejtor i menaxhimit i spektaklit “Yjet në Folkunivers” TVSH -2005- 08 dhe në vazhdim anëtar i kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve. -2006-2007 ideues dhe bashkdrejtues në TVSH në emisionin “Emigracioni dhe Koha” - 2006-07 Drejtor-Kryeredaktor i gazetës së përditshme të pavarur “Ndryshe” -2007-Kryeredaktor i revistës “Integrim” (6 mujore) -2008-Readaktor, gazeta Telegraf -2008-Kryeredaktor i gazetës “Iliria News” – Greqi (javore) -2009-Kryeredaktor i gazetës “Labëria” -2012-Kryeredaktor i revistës “Bota femërore” mujore.

Botime: -Ikja e madhe –publicistikë -Vite emigracioni-tregime -Ëndrrat e mërgimit-publicistikë -Kush e “vrau” Amerikën-publicistikë -Vajza misterioze-tregime -Yjet në Folk Univers-publicistiko letrar -Iraku midis Babilonisë dhe qytetërimit - (publicistikë) -Hiret e një biondine-tregime -I fundit i komunizmit utopik-publicistikë -Me zemër pranë Shqipërisë- publicistikë -Luftar Paja, aktor i madh komik (Monografi) -Sekretet e gazetarëve të RTSH -Kiço Mustaqi Ministri i Mbrojtjes midis dy sistemeve -Kush e vrau dashurine-roman -Sekretet e gazetareve te RTSH, vëll II-të -Mesazhe dashurie (mesazhe) -Një ditë për dashurinë (mesazhe dhe vargje dashurie) -Puthje Dashurie (mesazhe dhe vargje dashurie)Kanë thënë për Albert Zholin

Albert Zholi edhe kur bën analiza edhe kur zhvillon intrevista, i bën në mënyrë poetike. Xhevahir Spahiu


Albert Zholi shkruan me një penë të ëmbël dhe të qetë, sikur valëzon. Ai hyn në shpirtin e personazhit dhe e zbërthen atë duke na e prurë pranë të gjallë dhe të freskët. Dritëro Agolli

Alberti shkruan me kulturë, me mjeshtëri artistike, me stil të gjallë, me gjuhë të rrjedhëshme dhe mbi të gjitha, me një ndjeshmëri të rrallë. Helena Kadare


Krijimtaria juaj të ngerthen. Lexova një ngjarje prekëse nga jeta e emigrantëve shqiptarë në Greqi i cili shquhet si për realizëm, si për humanizëm të ndërsjelltë. Të tilla tregime rrëfejnë cilësitë e larta morale të njerëzve të thjeshtë. Suksese në rrugën e bukur e të vështirë të tregimit të shkurtër. Naum Prifti


Përshëndetje të veçanta, i dashur Berti!

I lexova menjëherë me kureshtje kolegu skicat dhe tregimet e tua, dhe përjetova kënaqësi të papritur. Nuk e tepëroj se s'më shkon në këtë moshë -duhet të jesh krenar për prozën tënde! Njëherësh më kujtuan skicat e Migjenit - parahyrje për tregimet e fuqishme dhe aq të hijëshme të tij. Nëpër prozën tënde lëvizin dramat njerëzore të ditës, një pikëllim tragjik që është edhe më tronditës kur njerëzit e shprehin me sy pa e thënë plotësisht me gojë! Portretet njerëzore, kryesisht në mërgimin e arratisur janë ulërima njeriu në hall, të ngjashme me ujvyrat që rjedhin në fund humnere pa u dukur! Bota njerëzore e rënë përmbys që pena e hollë e ngrë më këmbë për ta shikuar të gjithë!...Megjithatë nuk mungon lirizmi që përballë mjerimit bën kontrastet e pikturave dritë-hije të Rembryndit!. Meriton fjalë të mira po ashtu për gjuhën e kursyer, disi fisnike në zgjedhjen e. Mbi të gjitha, tregimet-skica kanë në shumë prej tyre një frymë fisnike Shqipërie, shqetësim fisnik të një biri të saj me penë të hollë në dorë... Përgëzimet më të mira! -Agim Shehu- ]]

Arsyeja: Prezantim

Burimi (nëse ka): Krijimtaria ime

Albert zholi (diskutimet) 25 shkurt 2016 13:50 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : Kush eshte Albert Z. ZHOLI

Arsyeja: Regjistrim nw wikipedia

Burimi (nëse ka):

185.30.147.239 9 mars 2016 09:41 (CET)Albert Z. ZHOLI autor i 18 librave. Lindur më 16 dhjetor 1960 Veprimtaria publicistiko-letrare e Albert Zholit:

-1990-Bashkpuntor i revistës “Hosteni” , “Saranda”.”Joni” -1993-2007 bashkpuntor i gazetës “Drita” -1993-2007 bashkpuntor i gazetës “Intervista” (2002 dhe “Intervista e Emigrantit) -1994- bashkpuntor i gazetës “Java”, “Labëria” , “Pasqyra”, “Egnatia” (Greqi) -1997- Editor në stafin e gazetës “Vllazërimi” (Greqi) -1999-2001 bashkpuntor i gazetës “Shekulli” -2001-2002; Kryeredaktor i gazetës “Emigranti shqiptar” , “Mërgimtari” (mujore e pavarur) -2002 – vazhdim opinionist për problemet e emigracionit në gazetat “Koha Jonë”, “Shekulli”, “Tirana Observër”, “Ndryshe”, “Republika”, “Telegraf”, “Pasqyra”, “Ballkan”, “Dita”, “Ekonomia”, “Sot”, -2001 –vazhdim, bashkpuntor i Radio Tirana në kanalin e parë dhe të tretë për problemet e emigracionit . Rubrika “Emigracioni shqiptar”. -2004 -Drejtor i menaxhimit i spektaklit “Yjet në Folkunivers” TVSH -2005- 08 anëtar i kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve. -2006-2007 ideues dhe bashkdrejtues në TVSH në emisionin “Emigracioni dhe Koha” - 2006-07 Drejtor-Kryeredaktor i gazetës së përditshme të pavarur “Ndryshe” -2007-Kryeredaktor i revistës “Integrim” (6 mujore) -2008-Kryeredaktor i gazetës “Iliria News” –Greqi (javore) -2009-Kryeredaktor i gazetës “Labëria” -2012 Kryeredaktor i revistes Bota Femerore

Botime: -Ikja e madhe –publicistikë -Vite emigracioni-tregime -Endrrat e mërgimit-publicistikë -Kush e “vrau” Amerikën-publicistikë -Vajza misterioze-tregime -Yjet në Folk Univers-publicistiko letrar -Iraku midis Babilonisë dhe qytetërimit - (publicistikë) -Hiret e një bjondine-tregime -I fundit i komunizmit utopik-publicistikë -Me zemër pranë Shqipërisë- publicistikë -Luftar Paja, aktor i madh komik (Monografi) -Sekretet e gazetarëve të RTSH (Publiçistikë) -Kiço Mustaqi Ministri i Mbrotjes midis dy sistemeve (Monografi) -Kush e vrau dashurinë-roman -Sekretet e gazetareve -vell 2 -Mesazhe dashurie -Shen Valentini -Puthje dashurie



Kanë thënë për Albert Zholin

Albert Zholi edhe kur bën analiza edhe kur zhvillon intrevista, i bën në mënyrë poetike. Xhevahir Spahiu


Albert Zholi shkruan me një penë të ëmbël dhe të qetë, sikur valëzon. Ai hyn në shpirtin e personazhit dhe e zbërthen atë duke na e prurë pranë të gjallë dhe të freskët. Dritëro Agolli

Alberti shkruan me kulturë, me mjeshtëri artistike, me stil të gjallë, me gjuhë të rrjedhëshme dhe mbi të gjitha, me një ndjeshmëri të rrallë. Helena Kadare


Krijimtaria juaj të ngerthen. Lexova një ngjarje prekëse nga jeta e emigrantëve shqiptarë në Greqi i cili shquhet si për realizëm, si për humanizëm të ndërsjelltë. Të tilla tregime rrëfejnë cilësitë e larta morale të njerëzve të thjeshtë. Suksese në rrugën e bukur e të vështirë të tregimit të shkurtër. Naum Prifti


Përshëndetje të veçanta, i dashur Berti!

I lexova menjëherë me kureshtje kolegu skicat dhe tregimet e tua, dhe përjetova kënaqësi të papritur. Nuk e tepëroj se s'më shkon në këtë moshë -duhet të jesh krenar për prozën tënde! Njëherësh më kujtuan skicat e Migjenit - parahyrje për tregimet e fuqishme dhe aq të hijëshme të tij. Nëpër prozën tënde lëvizin dramat njerëzore të ditës, një pikëllim tragjik që është edhe më tronditës kur njerëzit e shprehin me sy pa e thënë plotësisht me gojë! Portretet njerëzore, kryesisht në mërgimin e arratisur janë ulërima njeriu në hall, të ngjashme me ujvyrat që rjedhin në fund humnere pa u dukur! Bota njerëzore e rënë përmbys që pena e hollë e ngrë më këmbë për ta shikuar të gjithë!...Megjithatë nuk mungon lirizmi që përballë mjerimit bën kontrastet e pikturave dritë-hije të Rembryndit!. Meriton fjalë të mira po ashtu për gjuhën e kursyer, disi fisnike në zgjedhjen e. Mbi të gjitha, tregimet-skica kanë në shumë prej tyre një frymë fisnike Shqipërie, shqetësim fisnik të një biri të saj me penë të hollë në dorë... Përgëzimet më të mira! -Agim Shehu-

Kërkesë për ridrejtim: Albert Z. ZHOLI-shkrimtar [redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : Kush eshte Albert Z. ZHOLI

Arsyeja: Regjistrim nw wikipedia

Burimi (nëse ka):

185.30.147.239 9 mars 2016 09:46 (CET)Albert Z. ZHOLI autor i 18 librave. Lindur më 16 dhjetor 1960 Veprimtaria publicistiko-letrare e Albert Zholit:

-1990-Bashkpuntor i revistës “Hosteni” , “Saranda”.”Joni” -1993-2007 bashkpuntor i gazetës “Drita” -1993-2007 bashkpuntor i gazetës “Intervista” (2002 dhe “Intervista e Emigrantit) -1994- bashkpuntor i gazetës “Java”, “Labëria” , “Pasqyra”, “Egnatia” (Greqi) -1997- Editor në stafin e gazetës “Vllazërimi” (Greqi) -1999-2001 bashkpuntor i gazetës “Shekulli” -2001-2002; Kryeredaktor i gazetës “Emigranti shqiptar” , “Mërgimtari” (mujore e pavarur) -2002 – vazhdim opinionist për problemet e emigracionit në gazetat “Koha Jonë”, “Shekulli”, “Tirana Observër”, “Ndryshe”, “Republika”, “Telegraf”, “Pasqyra”, “Ballkan”, “Dita”, “Ekonomia”, “Sot”, -2001 –vazhdim, bashkpuntor i Radio Tirana në kanalin e parë dhe të tretë për problemet e emigracionit . Rubrika “Emigracioni shqiptar”. -2004 -Drejtor i menaxhimit i spektaklit “Yjet në Folkunivers” TVSH -2005- 08 anëtar i kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve. -2006-2007 ideues dhe bashkdrejtues në TVSH në emisionin “Emigracioni dhe Koha” - 2006-07 Drejtor-Kryeredaktor i gazetës së përditshme të pavarur “Ndryshe” -2007-Kryeredaktor i revistës “Integrim” (6 mujore) -2008-Kryeredaktor i gazetës “Iliria News” –Greqi (javore) -2009-Kryeredaktor i gazetës “Labëria” -2012 Kryeredaktor i revistes Bota Femerore

Botime: -Ikja e madhe –publicistikë -Vite emigracioni-tregime -Endrrat e mërgimit-publicistikë -Kush e “vrau” Amerikën-publicistikë -Vajza misterioze-tregime -Yjet në Folk Univers-publicistiko letrar -Iraku midis Babilonisë dhe qytetërimit - (publicistikë) -Hiret e një bjondine-tregime -I fundit i komunizmit utopik-publicistikë -Me zemër pranë Shqipërisë- publicistikë -Luftar Paja, aktor i madh komik (Monografi) -Sekretet e gazetarëve të RTSH (Publiçistikë) -Kiço Mustaqi Ministri i Mbrotjes midis dy sistemeve (Monografi) -Kush e vrau dashurinë-roman -Sekretet e gazetareve -vell 2 -Mesazhe dashurie -Shen Valentini -Puthje dashurie



Kanë thënë për Albert Zholin

Albert Zholi edhe kur bën analiza edhe kur zhvillon intrevista, i bën në mënyrë poetike. Xhevahir Spahiu


Albert Zholi shkruan me një penë të ëmbël dhe të qetë, sikur valëzon. Ai hyn në shpirtin e personazhit dhe e zbërthen atë duke na e prurë pranë të gjallë dhe të freskët. Dritëro Agolli

Alberti shkruan me kulturë, me mjeshtëri artistike, me stil të gjallë, me gjuhë të rrjedhëshme dhe mbi të gjitha, me një ndjeshmëri të rrallë. Helena Kadare


Krijimtaria juaj të ngerthen. Lexova një ngjarje prekëse nga jeta e emigrantëve shqiptarë në Greqi i cili shquhet si për realizëm, si për humanizëm të ndërsjelltë. Të tilla tregime rrëfejnë cilësitë e larta morale të njerëzve të thjeshtë. Suksese në rrugën e bukur e të vështirë të tregimit të shkurtër. Naum Prifti


Përshëndetje të veçanta, i dashur Berti!

I lexova menjëherë me kureshtje kolegu skicat dhe tregimet e tua, dhe përjetova kënaqësi të papritur. Nuk e tepëroj se s'më shkon në këtë moshë -duhet të jesh krenar për prozën tënde! Njëherësh më kujtuan skicat e Migjenit - parahyrje për tregimet e fuqishme dhe aq të hijëshme të tij. Nëpër prozën tënde lëvizin dramat njerëzore të ditës, një pikëllim tragjik që është edhe më tronditës kur njerëzit e shprehin me sy pa e thënë plotësisht me gojë! Portretet njerëzore, kryesisht në mërgimin e arratisur janë ulërima njeriu në hall, të ngjashme me ujvyrat që rjedhin në fund humnere pa u dukur! Bota njerëzore e rënë përmbys që pena e hollë e ngrë më këmbë për ta shikuar të gjithë!...Megjithatë nuk mungon lirizmi që përballë mjerimit bën kontrastet e pikturave dritë-hije të Rembryndit!. Meriton fjalë të mira po ashtu për gjuhën e kursyer, disi fisnike në zgjedhjen e. Mbi të gjitha, tregimet-skica kanë në shumë prej tyre një frymë fisnike Shqipërie, shqetësim fisnik të një biri të saj me penë të hollë në dorë... Përgëzimet më të mira! -Agim Shehu-

Finding Dory[redakto tekstin burimor]

Finding Dory From Wikipedia, the free encyclopedia Changes must be reviewed before being displayed on this page.show/hide details Finding Dory Finding Dory.jpg Theatrical release poster Directed by Andrew Stanton Produced by Lindsey Collins[1] Screenplay by Andrew Stanton Story by Victoria Strouse Andrew Stanton Bob Peterson[2]

Starring Ellen DeGeneres Albert Brooks Hayden Rolence Diane Keaton Eugene Levy

Music by Thomas Newman[3] Production company Walt Disney Pictures Pixar Animation Studios

Distributed by Walt Disney Studios Motion Pictures Release dates June 17, 2016 (United States) Country United States Language English Finding Dory is an upcoming American 3D computer-animated comedy adventure film produced by Pixar Animation Studios and released by Walt Disney Pictures. It is the sequel to 2003's Finding Nemo. Andrew Stanton, who directed the original film, will return as writer and director,[4][5] alongside Angus MacLane as the co-director.[6] The film is scheduled to be released on June 17, 2016.[7] It has also been confirmed that characters from the first film will appear in the sequel, including Dory, Nemo, Marlin and the "Tank Gang".[8] Finding Dory will be focused on the amnesiac character Dory, and will explore the idea of her being reunited with her family.[8] The film will take place six months[9] after the events of Finding Nemo and will be set off the coast of California.[10][11] Contents [hide] 1 Plot 2 Cast 3 Production 4 Release 5 References 6 External links Plot[edit] Taking place six months after Finding Nemo,[12] Dory suddenly recalls her childhood memories.[9] Remembering something about "the jewel of Monterey, California",[12] accompanied by Nemo and Marlin,[1] she sets out to find her family.[12] She arrives at the Monterey Marine Life Institute, where she meets Bailey, a white beluga whale; Destiny, a whale shark;[13] and Hank the octopus, who becomes her guide.[9] Cast[edit] Ellen DeGeneres as Dory, a Pacific regal blue tang.[14] Albert Brooks as Marlin, a clownfish who is Nemo's father.[14] Hayden Rolence as Nemo, a young clownfish who is Marlin's son.[12] He was voiced by Alexander Gould in the previous film. Diane Keaton as Jenny, Dory's mother.[14] Eugene Levy as Charlie, Dory's father.[14] Kaitlin Olson as Destiny, Dory's adopted sister, a whale shark.[15][16][1] Ty Burrell as Bailey, a beluga whale.[14] Ed O'Neill as Hank, an ill-tempered octopus.[9][1] Willem Dafoe as Gill, a moorish idol who was one of Nemo's fellow tank inhabitants in the first film.[17] Vicki Lewis as Deb (and her sister, "Flo", Deb's reflection), a four-striped damselfish who was one of Nemo's fellow tank inhabitants in the first film.[18][19] Idris Elba[20] Dominic West[20] Michael Sheen[21] Bob Peterson as Mr. Ray, a manta ray who was Nemo's school teacher in the first film.[22] Andrew Stanton as Crush, a sea turtle in the first film.[23] Production[edit]

The official film logo In 2005, after disagreements between Disney's Michael Eisner and Pixar's Steve Jobs over the distribution of Pixar's films, Disney announced that they would be creating a new animation studio, Circle 7 Animation, to make sequels to the seven Disney-owned Pixar films (which consisted of the films released between 1995 and 2006).[24] The studio had put Toy Story 3 and Monsters University into development, and had also hired screenwriter Laurie Craig to write a draft for Finding Nemo 2.[25] Circle 7 was subsequently shut down after Robert Iger replaced Eisner as CEO of Disney and arranged the acquisition of Pixar. In July 2012, it was reported that Andrew Stanton was developing a sequel to Finding Nemo,[26] with Victoria Strouse writing the script and a schedule to be released in 2016.[27] However, the same day the news of a potential sequel broke, director Andrew Stanton posted a message on his personal Twitter calling into question the accuracy of these reports. The message said, "Didn't you all learn from Chicken Little? Everyone calm down. Don't believe everything you read. Nothing to see here now. #skyisnotfalling"[28] According to the report by The Hollywood Reporter published in August 2012, Ellen DeGeneres was in negotiations to reprise her role of Dory.[29] In September 2012, it was confirmed by Stanton, saying: "What was immediately on the list was writing a second Carter movie. When that went away, everything slid up. I know I'll be accused by more sarcastic people that it's a reaction to Carter not doing well, but only in its timing, but not in its conceit".[30] In February 2013, it was confirmed by the press that Albert Brooks would reprise the role of Marlin in the sequel.[31] In April 2013, Disney announced the sequel, Finding Dory, for November 25, 2015, confirming that Ellen DeGeneres and Albert Brooks would be reprising their roles as Dory and Marlin, respectively.[32] Following a long campaign for a sequel on The Ellen DeGeneres Show, DeGeneres stated: I have waited for this day for a long, long, long, long, long, long time. I'm not mad it took this long. I know the people at Pixar were busy creating Toy Story 16. But the time they took was worth it. The script is fantastic. And it has everything I loved about the first one: It's got a lot of heart, it's really funny, and the best part is—it's got a lot more Dory.[32] In a July 2013 interview with Los Angeles Times, Stanton spoke of the sequel's origin: "There was polite inquiry from Disney [about a Finding Nemo sequel]. I was always 'No sequels, no sequels.' But I had to get on board from a VP standpoint. [Sequels] are part of the necessity of our staying afloat, but we don't want to have to go there for those reasons. We want to go there creatively, so we said [to Disney], 'Can you give us the timeline about when we release them? Because we'd like to release something we actually want to make, and we might not come up with it the year you want it'".[33] The film's ending was revised after Pixar executives viewed Blackfish, a 2013 documentary film which focuses on dangers of keeping orca whales in captivity. Initially, some of the characters would end up in a SeaWorld-like marine park, but the revision gave them an option to leave.[34][35] On September 18, 2013, it was announced that the film would be pushed back to a June 17, 2016 release. Pixar's The Good Dinosaur was moved to the November 25, 2015 slot to allow more time for production of the film.[36] In June 2014, it was revealed through Stanton's Twitter feed that the film will be co-directed by Angus MacLane.[37] In August 2015, at Disney's D23 Expo, it was announced that Hayden Rolence would voice Nemo, replacing Alexander Gould from the first film, whose voice has deepened since reaching adulthood.[12][38] In addition to Rolence, Ed O'Neill was revealed to be the voice of Hank the octopus.[12] Release[edit] Finding Dory is scheduled to be released on June 17, 2016 in 2D, Disney Digital 3-D and RealD 3D.[4][5] It will also be released to IMAX theaters.[39]

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]] mund ta ridrejtoj[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja: nuk ka shumë të dhena per atë artikull

Burimi (nëse ka): nuk ka

Erion Ymeri (diskutimet) 23 prill 2016 21:41 (CEST)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Tregtia e jashtme tejkaluar nivelet e para krizës në vitin 2005 dhe vazhdon të zgjerohet. [277] Koreja e Veriut ka një numër të zonave të posaçme ekonomike (Sezs) dhe rajoneve administrative të veçanta, ku kompanitë e huaja mund të operojnë me të taksave dhe tarifave stimujve, ndërsa institucionet e Koresë së Veriut të fituar qasje në përmirësimin e teknologjisë. [278] Fillimisht katër zona të tilla kanë ekzistuar, por dha pak sukses të përgjithshëm. [279] sistemi SEZ u riorganizuar në vitin 2013, kur u hapën 14 zona të reja dhe Rason Zona ekonomike Speciale u reformua si një e përbashkët kineze-Koresë së Veriut Projekti. [280] Industrial Qarku i Kaesong është një zonë të veçantë ekonomike, ku më shumë se 100 kompani të Koresë së Jugut punësojnë rreth 52.000 punëtorë të Koresë së Veriut. [281] Jashtë tregtinë ndër-koreane, më shumë se 89% e tregtisë së jashtme zhvillohet me Kinën. Rusia është partneri i dytë më i madh i huaj me 100 milionë $ vlerë e importeve dhe eksporteve për të njëjtin vit. [282] Në vitin 2014, Rusia ka shkruar off 90% të borxhit të Koresë së Veriut dhe të dy vendet ranë dakord për të kryer të gjitha transaksionet në rubla. [283 ] [284] në përgjithësi, tregtia e jashtme në vitin 2013 arriti një total prej 7.3 miliard $ (sasia më e lartë që nga viti 1990 [282]), ndërsa ndër-Korean tregtisë ka rënë në një tetë-vjeçare të ulët prej 1.1 miliard $. [285]Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):Wikipedia

79.106.109.182 5 maj 2016 11:00 (CEST)

Windows RT[redakto tekstin burimor]

79.106.209.210 8 qershor 2016 21:44 (CEST) Windows RT është një sistem operativ i ndërprerë për pajisjet mobile zhvilluar nga Microsoft. Kjo është në thelb një botim të Windows 8.x ndërtuar për arkitekturën e ARM 32-bit (ARMv7). [3] Së pari zbuloi si një prototip në janar të vitit 2011 në Consumer Electronics Show, Windows 8 RT sistemit operativ u lançua zyrtarisht së bashku me Windows 8 më 26 tetor 2012, me lirimin e tre pajisjeve të bazuara RT të Windows, duke përfshirë tabletë Surface Microsoft-it. Ndryshe nga Windows 8, Windows RT është në dispozicion vetëm si software para-ngarkuar në pajisjet projektuar posaçërisht për të sistemit operativ nga OEMs.

Microsoft të destinuara për pajisjet me Windows RT për të përfituar e efikasitetit të energjisë së arkitekturës për të lejuar jetën më të gjatë bateri, për të përdorur sistemin-on-chip (SoC) harton për të lejuar pajisje të hollë, dhe për të siguruar një përvojë të "besueshme" me kalimin e kohës. Në krahasim me sistemet e tjera operative të lëvizshme, Windows RT gjithashtu mbështet një numër relativisht të madh të periferikësh ekzistuese USB dhe pajisje, dhe përfshin një version të Microsoft Office 2013 optimizuar për pajisje të ARM-së si software para-ngarkuar. Megjithatë, ndërsa Windows RT trashëgon pamjen dhe funksionalitetin e Windows 8, ka një numër kufizimesh; ajo mund të ekzekutojë vetëm software që është nënshkruar digjitale nga Microsoft (i cili përfshin software para-ngarkuar dhe aplikacionet e Windows Store), dhe ajo i mungon disa karakteristika zhvilluesi të orientuar.

Windows RT u lirua për kritika të ndryshme nga degët e ndryshme dhe kritikët. Disa mendonin se pajisjet e Windows-RT kishte përparësi mbi platforma të tjera mobile (të tilla si iOS ose Android) për shkak të programeve të tij bundled dhe aftësinë për të përdorur një shumëllojshmëri të gjerë të periferikësh USB dhe pajisje, por platforma u kritikua për ekosistemin e saj të dobët software, duke cituar gjendja e hershme të Windows Store dhe papajtueshmëria e saj me Windows ekzistuese software, dhe kufizime të tjera mbi Windows 8.

Kritikët dhe analistët konsiderohet Windows RT të jenë komercialisht pasuksesshëm, duke përmendur këto kufizime, e paqartë, pozita e saj jo konkurrent i ulur si një sistem underpowered mes Windows Phone dhe Windows 8, dhe futjen e Windows-8 pajisje me jetën e baterisë dhe funksionalitetin që përmbushur apo tejkaluar atë e pajisjeve Windows RT. Përmirësimet e procesorëve mobil Intel, së bashku me një vendim të Microsoft për të hequr tarifat OEM licencave për Windows në pajisjet me ekranet e vogla se 9 inç, nxiti një treg për të ulët-fund tableta Wintel drejtimin e plotë platformën e Windows 8 që cannibalized Windows RT. Shitësit shpejt filloi shkrirjen nga pajisjet e tyre të Windows RT për shkak të shitjeve të dobëta, dhe më pak se një vit pas lirimit të tij, Microsoft pësoi një 900 milionë $ humbje SHBA që ishte fajësuar kryesisht në shitjen e varfëra të tabletit Surface ARM-bazuar dhe të aksioneve pashitur.

Vetëm dy më shumë pajisje të Windows RT, Microsoft Surface 2 dhe Nokia Lumia 2520 në fund të vitit 2013, u liruan jashtë nga pesë pajisjeve origjinale nisur, dhe nuk ka homologu Windows-RT i Surface Pro 3 u lirua për shkak të një ri-pozicionimin e linja sipërfaqe në një treg fund të lartë, dhe një switch për arkitekturën Intel për Surface 3. Këto zhvillime lënë përkrahjen e ardhshëm të platformës Microsoft-it në dyshim. Që nga shkurti 2015, me përfundimin e prodhimit për të dy Sipërfaqja 2 dhe Lumia 2520, Microsoft dhe filialeve të saj nuk prodhojnë më ndonjë pajisje të Windows RT. [4] [5]

Nuk ka asnjë të barabartë me Windows RT për Windows 10, dhe Microsoft nuk e konsideron pajisjet e Windows RT të jetë kompatibil me Windows 10. [6] [7] Windows 10 Mobile, i bazuar në Windows Phone, u zbulua për përdorim në tableta dhe smartphones me Arkitektura ARM.

Justin Doellman[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]


Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

Azem Muqaj (diskutimet) 6 korrik 2016 10:12 (CEST)

Kërkesë për ridrejtim: mer Alushani[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : Imer Alushani

Arsyeja: Imer Alushani ësht deshmorë e kombit shqiptarë dhe Komandant i Ushtriës Çlirimtare e Kosoves

Burimi (nëse ka):

Gzimo (diskutimet) 3 gusht 2016 01:55 (CEST)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Born on: 30/03/1979 in Pristine Republic of Kosovo Height: 1.75 cm, weight: 75 kg, blue eyes, brown hair, Musical Instrument: I can play piano, languages That I know I speak: English, Albanian, Serbian, and Some Italian Complete the arts academy in 2005, and Was one of the Most distinguished students of Enver Petrovci.

Engagements in film: 1244 Directed by Krenar Belegu, Telephone Directed by Krenar Belegu headache Tuesday Directed by Krenar Belegu

Tv series, tv series Families - Directed by Synaj Raca / Hospital X - Producer Jeton Zogjani / tv series Directed by Krenar Belegu 192 /

Theatrical performance: Two shots in Paris, Directed by Spiro Duni, person who saw death with his eyes, Directed by Enver Petrovci, Black on Black, Directed by Enver Petrovci and the wedding Chekhov, Directed by Spiro Duni. parapamje And in 2009 - 2010 Was the face of the campaign for Parliamentary Elections in the Republic of Kosovo.

Kërkesë për ridrejtim: FHVBZDFBVZVZ[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : VNBFDZVBFD

Arsyja(nëse ka): fuzgberbbcbnczfbv g zn qcmdufjefmwwubchb h xbcshc jbcdsh cg bhzhbdghvsd gvddhgsbdaavbgc vgcbdhcbgsc gccvbshhhshajvgx v gchvssgdc ddgcvsdghbcgvd c gdvzcc gcbc gbccgdcchbvsdsdssddhgbcv--46.99.35.183 8 shtator 2016 14:38 (CEST)zdgbstdgbsdtcgz--46.99.35.183 8 shtator 2016 14:38 (CEST)hundzgegdbedb--46.99.35.183 8 shtator 2016 14:38 (CEST)JZGDGZGFFGTVEDZWGEWDBGDGEE EGRGWWEZGDVT DGWWZGDBETDZGW GD6ZGFUHHFZCVFBCDFVGBVZDFBZCHFNVZJANUUZSDCN FGVCB ZHAJNDKYNZ BDFVCZFB ZFBVV

46.99.35.183 8 shtator 2016 14:38 (CEST)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

62.47.237.188 27 shtator 2016 20:04 (CEST)

The Bloody Alboz Group Ishte një grup i cili është pjesë e Unikkatil.

Bloody Alboz groupe gjendet në Kosovë dhe renames veten T.B.A

T.B.A është një grup i madh.

TBA u themelua nga Unikkatil (Viktor Paloka).

TBA ishte në albumin e tij

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : Kodi i HAMUABIT

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

Moni albania (diskutimet) 9 tetor 2016 13:59 (CEST) Hamurabi si ligjvënës

Në vitin 2350 para Krishtit fillon një periudh rënieje, e dalluar nga luftërat civile. Zgjati afërsisht prej vitit 1750 ,para Krishtit ,deri në castin kur mbreti Hamurab nga Babeli arriti të vendos njejtësimin mbretëror dhe ta bëjë Babelin(Babiloninë)kryeqytet. Gjatë më shumë se një mijëvjeqari Babilonia do të ishte qyteti më i rëndësishëm dhe më i njohur i botës sic u bë më vonë Roma dhe sic u bë në shek XIX Parisi. Më 1901 në qytetin e vjetër pers të Susit u gjet një bllok i fuqishem prej dioritit i mbushur me mbishkrime kuneifrome, i cili ishte sjell si plaqk lufte nga Babilonia ,rreth shek XXII,para Krishtit . Teksti kuneiform përmbante kodin më të vjetër të botës.

Hamurabi e kishte vendosur këtë monument ,ku është e shkruar përmbledhja e madhe e ligjeve në tempullin e perëndisë-diell në Babel. Hamurabi te hyrja e kodit të tij(pra:kodi i Hamurabit)kishte përcaktuar “të disiplinonte” të këqnjt si dhe të pengonte që i forti ta shtypte të dobëtin.

Ligjet e Hamurabit:

>Nëse dikush hyn në shtepinë e tjetrit duke shkallmuar dënohet me vdekje dhe trupi i tij groposet te vendi që ka shkallmuar.

>Nëse në nje shtëpi ka shpërthyer zjarri dhe nëse ndokush nga ata që kanë ardhur për ta fikur atë,endet pas mallërave të zotit të shtëpisë dhe rrëmben dicka ,ai duhet të hidhet në zjarr. >Një ushtar që i shmanget detyrës së tij dhe zmbrapset para armikut,dënohet me vdekje. >Gruaja që urren burrin dhe i thotë “t’i nuk je burri im”hidhet në lum e lidhur me këmbë e kokë. Kur fëmijët i’u drejtoheshin prindërve në mënyrë ofenduese “t’i nuk je nëna ime apo babai im atëherë atyre i’u digjej balli me hekur të skuqur,ndërsa prindërit nëse i’u thonin fëmijëve “t’i nuk je më im bir apo bija ime ata duhet të largoheshin nga shtëpia . Pra prindërit kishin të drejt t’i mohonin fëmijët pa pasur pasoja. Kodi i Hamurabit deklaronte se duhet të kishte arsye të mjaftueshme të mohoje fëmijen.Gjykatësi duhet të zhvillonte hetime. Adoptimi luante një rol të rëndësishëm në jetën babilonase të lashtë. Në rastet më të rënda atë të veseve të këqija fajtorët digjeshin në turrën e drunjëve ose dënoheshin me mërgim. Legjislatori u kushtonte vëmendje të veqantë kabareve.

DËNIME TË TJERA: >Ai që e plagos syrin e të afërmit do të marr goditjen që e ka dhënë. >Ai që thyen këmbën e tjetrit do të thyej edhe këmbën e tij.

Kodi I Hamurabit saktësonte pagen e punëtorëve bujqësor kufizonte afatin e mësimit të zanatit përcaktonte cmimin e qerasë së kafshëve dhe veglave të punës.

Kodi i Hamurabit zbulonte gjithashtu egzistencën e tri klasave sociale :njerëzit e lirë,skllevërit mes të cilëve jo vetëm të burgosurit e luftës por edhe qytetar që kishin hua të mëdha (borxhe). Klasa tranzite gruponte skllevërit e cliruar dhe njerëzit e lirë të rrobëruar përkohësisht për shkak të borgjeve.

Ndryshimi kryesor ndërmjet ligjeve të Hamurabit dhe ligjeve të Moisiut që u përpunuan pesë shekuj më vonë ishte se ligjet e Hamuabit kishin karakter juridik ndërsa ligjet e Moisiut kishin karakter fetar dhe këmbngulnin mbi aspektet etike të se drejtës.

Ligjet e tij u kushtonin vëmendje të madhe mbrojtjes së vejushave dhe jetimëve,fëmijëve të vegjël të ekspozuar ndaj rrahjeve ,grave pa mbojtje përball mashtruesve.

Kodi i Hamurabit e ruajti rëndesinë edhe pas rënies së Perandorisë babilonase. E drejta babilonase rilind përsëri në kohën e perandorise perse. Ajo mbijetoi ende tek e drejta muslimane edhe tek ajo romake.

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : LOL

Arsyeja: :P :P :P :P :P :P :P :P

Burimi (nëse ka):

79.106.209.3 17 tetor 2016 20:20 (CEST)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

mir ca bone ti

Madhesia e Tokes...[redakto tekstin burimor]

Pas vertetimit se toka e ka formaen e rrumbullaket nuk ka qene e veshtire te llogaritet madhesia e saj.Jane bere matjet dhe llogarite e shumta.jane konstatuar permasat .

Siperfaqja e PErgjithshme e Tokes : 510.000.000 Milone kilometra katror

Siperfaqja me uje 361.000.000 milion kilometra katror

Sipëfaqja me tokë : 149.000.000 milion kilometra katror

RRethi i Eukatorit: 40.076km

RRethi i Merdianit:40.009

RRezja Ekuatoriale:6378.2km

RRezja Polare:6356.9km

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Brdak-Got Sahan-Pjat kqyri-shikoj sakak-rrug miniq-Fund Shtklla-Take kaq ishin te gjitha do te shihme se shpejti mirupafshim

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.99.147.11 1 dhjetor 2016 18:26 (CET) ttggyt7yuko

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.19.230.6 26 dhjetor 2016 21:35 (CET)ddsadwsdsadsdfsfssssssssssdfsf

lidri sala[redakto tekstin burimor]

Lidri SAla


lindi me date 25 mars ne vitin 2004.Ai ka bere pjese ne ne shume ekipe futbolli. Lidri adminestron nje faqe ne youtobe. Jeni te keshilluar te beni subscribe ne youtobe dhe share videove te tij.

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

82.114.79.210 7 shkurt 2017 15:20 (CET) tekstet e pjerrta

Kosova[redakto tekstin burimor]

Kosova (historikisht: Dardania, serbisht: Косово, Kosovo), zyrtarisht Republika e Kosovës (srb.: Република Косово, Republika Kosovo; anglisht: Republic of Kosovo), është një shtet i pavarur në Evropën Juglindore. Shtrihet në qendër të Siujdhesës Ballkanike dhe kufizohet në veri dhe në lindje me Serbinë, në juglindje me Republikën e Maqedonisë, në jugperëndim me Shqipërinë dhe në perëndim me Malin e Zi. Ka një sipërfaqe prej 10.887 km² dhe popullsi prej 1.8 milion banorësh shqiptarë, pasi që serbët kanë bojkotuar procesin e numërimit.Prej të cilëve afro 200 mijë banojnë në Prishtinë, kryeqyteti dhe qendra më e rëndësishme e vendit. Shumica dërrmuese e popullsisë janë shqiptarë, ndërsa komunitetet tjera përfshijnë serbët, turqit, boshnjakët, romët, ashkalinjtë, egjiptasit dhe goranët.

Me shpalljen e pavarësisë më 17 shkurt 2008, Republika e Kosovës u bë shteti më i ri në botë. Është vatër e stabilitetit në rajon, si dhe synon anëtarësimin në NATO, Organizata e Kombeve të Bashkuara dhe në Bashkimin Evropian. Kosova është vatër e vazhdimësisë së qytetërimit të lashtë iliro-dardan dhe e zhvillimit të gjuhës shqipe si pasardhëse e vetme e gjuhëve ilire. Në shek. IV p.K. u themelua Mbretëria Dardane, ndërsa më vonë pasuria nëntokësore e Kosovës luajti rol të rëndësishëm në ekonominë e Perandorisë Romake, Perandorisë Osmane dhe ish-Jugosllavisë. Megjithatë, politikat antishqiptare, luftërat, statusi politik dhe keqadministrimi ndërkombëtar e i politikës vendase në vitet e fundit kanë bërë që Kosova të radhitet si vendi më i varfër në Evropë dhe ndër më të varfrit në botë.Më 29 qershor u nënshkrua anëtarësimi i Republikës së Kosovës në Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe Bankën Botërore. Të ardhurat nga diaspora dhe ndihma ekonomike e BE-së dhe Shteteve të Bashkuara janë shtyllat e ekonomisë kosovare, që shënon mbi 40% të papunë.

Ish-njësi federale e Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, Kosova është vendi i fundit që e fitoi mëvetësinë si rrjedhojë e shpërbërjes së përgjakshme të kësaj federate. Në vitin 1990, Kosova u shpall republikë dhe në vitin 1991 shtet i pavarur, mirëpo nuk arriti ta jetësonte pavarësinë e vet në rrethanat e pushtimit ushtarak serb që zgjati plot një dekadë (1989-1999). Qëndresa paqësore mbarëpopullore, Lufta e Ushtrisë Çlirimtare (1997-1999) dhe ndërhyrja ajrore e NATO-s në pranverë të 1999 i dhanë fund genocidit të Serbisë mbi popullatën shqiptare të Kosovës. Trupat e NATO-s hynë në Kosovë në qershor 1999, ndërsa po largohej ushtria serbe, dhe Kosova u administrua nga një mision i Kombeve të Bashkuara deri në 2008. Më 17 shkurt 2008, Kosova u shpall shtet i pavarur dhe sovran dhe deri më tani është njohur nga 110 vende në mbarë botën,[15][16] por vazhdon të kundërshtohet nga Serbia që pretendon sovranitet mbi gjithë territorin kosovar.

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]]kljxzdv'rdsfgvgkl[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

217.73.137.20 16 shkurt 2017 17:41 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.99.29.0 8 mars 2017 13:59 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja: ndihmon njerezit te informohen ne lidhje me kete shkolle

Burimi (nëse ka): Libra,dije te pergjithshme ,informacione, vezhgimne ne terren 79.106.209.205 20 mars 2017 15:58 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

213.163.121.218 14 prill 2017 07:22 (CEST) pershendetje

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

Dr.Nijazi Halili (diskutimet) 23 prill 2017 12:22 (CEST) Dilemat Ekonomike dhe e ardhmja e Ballkanit Perëndimor

DR.NIJAZI HALILI 

Grindjet e vjetra, disa nga Mesjeta e tutje, disa para dhe pas Luftërave Ballkanike dhe tërheqja e Perandorisë Osmane nga rajoni, papritur janë ringjallur nga një bandë e liderëve të papërgjegjshëm kombëtar të shteteve të sapoformuara në Ballkan. Pas një çerek milioni të vdekur dhe të çekuilibrit të mëtejshëm ekonomik zona ende nuk mund të arrijë shkallën e zhvillimit të kohës së paraluftës, përkatësisht të vitit 1989. Është tronditëse për të mësuar se 25 vjet pas pavarësisë së ish republikave jugosllave nuk mund të arrijnë produktivitetin dhe të ulin shkallën e papunësisë, sikur atëherë kur ishin të bashkuar në një shtet kombëtar.

Gjëja kurioze është se edhe Sllovenia që ishte e para që do të shkëputet dhe e para që hyri në Bashkimin Evropian nuk mund të arrijë performancën e ekonomisë së saj si kur ishte pjesë e Jugosllavisë, siç thotë Branko Milanovic (2015). Në vitin 2014, GDP reale në Ballkanin Perëndimor ishte gati 10% nën nivelin e atij të vitit 1989, ndërsa ajo ishte gati 60% më e lartë se mesatarja e vendeve që u bashkuan me BE në vitet 2004-07.

GDP për kokë banori në Ballkanin Perëndimor ishte vetëm 27% e nivelit mesatar të 15 vendeve të BE, dhe afërsisht sa gjysma e nivelit mesatar të aderuarave në BE në vitet 2004-07.

Grafikisht, kjo duket kështu:

GDP reale për kokë banori qartë tregon pabarazinë mes vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe pjesës tjetër të Evropës

Milanoviq veçon tri faza të rrënies dhe rritjes graduale në GDP në rajon:

Tranzicioni në Ballkanin Perëndimor ka pasur tri faza. Dekada e humbur e viteve 1990 u karakterizua nga luftëra, sanksione ndërkombëtare, reforma të ngadalta ose jo- ekzistente ekonomike dhe politike, tregje të humbura dhe rënie të mprehtë të prodhimit. Midis viteve 1989 dhe 1994, GDP reale në Ballkanin Perëndimor ra për gati 60%; deri në vitin 2000 ajo ishte ende më shumë se 40% nën nivelin e tij të vitit 1989.

Faza e dytë u zhvillua nga viti 2000 dhe deri në krizën 2008. GDP filloi të përmirësohet, edhe pse ritmi i rritjes nuk ka qenë shumë më i shpejtë se i atyre që iu bashkuan BE-së gjatë kësaj periudhe, 2004-7.

Për më tepër, është përmirësuar performanca në periudhën 2001-8, bazuar në një model të paqëndrueshëm të rritjes së konsumit të lidhur me rritjen e shpejtë të kredisë, zgjerimin e deficiteve të llogarisë aktuale dhe duke rritur borxhet private.

Cili është problemi kryesor i cili pengoi këto vende për të zënë ekonomitë tjera në tranzicion në Evropë (dukshëm i atyre nga ish-blloku sovjetik, si Hungaria, Bullgaria, Rumania, Republika Çeke, Sllovakia dhe Polonia)? Arsyeja është e qartë, konflikti që jo vetëm shkatërroi popullsinë dhe infrastrukturën, por ka vënë në plan të parë ideologjinë e izolimit dhe të urrejtjes në vend të bashkëpunimit ekonomik dhe kulturor.

Kjo ishte e komplikuar edhe më tej me nevojën për të transformuar ligje dhe sistemin ekonomik nga organizata e vjetër socialiste në ekonominë e re të tregut. Procesi i dhimbshëm i privatizimit të ndërmarrjeve të mëdha shtetërore la miliona në rrugë. Papunësia u rrit në nivel të paparë: Maqedonia për shembull, në vitin 2006 kishte 38% papunësi dhe ishte dhe ende është lider në Evropë. Sistemi bankar ka pësuar ndryshim serioz, rezultat i të cilit ishte rrënja e përkrahjes të të gjitha vendeve nga institucionet financiare si FMN dhe Banka Botërore. Në retrospektivë, pjesa më e madhe e fondeve janë përdorur për qëllime jo-produktive që nuk i japin rast industrisë tashmë të brishtë në rajon për të shëruar dhe të jenë konkurruese në tregun botëror. Mungesa e aftësive në mesin e popullatës së Ballkanit Perëndimor prodhoi një ushtri të papunë që nuk mund të shfrytëzohen si duhet pasi që ekonomitë e nevojshme kërkojnë forcë pune të kualifikuar. Dihet se popullsia e disa nga vendet e Ballkanit Perëndimor (sidomos Bosnjë, Kosovë dhe Maqedoni) kryesisht varen nga remitancat që ata marrin nga të afërmit e tyre duke punuar në Zvicër, Gjermani, SHBA, Australi dhe disa vende të tjera ku ka një komunitet të konsiderueshëm të shqiptarëve, maqedonasve dhe boshnjakëve.

Disa qytete si Kumanova, nga Maqedonia, në një kohë kishte 10.000 njerëz që punonin për kompanitë amerikane si Kellog Brown & Root ose DynCorp në Afganistan dhe Irak. Si rezultat ata fituan më shumë se një miliardë dollar në periudhën nga viti 1998 deri më sot. Ndodhi situatë e pazakontë: zyrtarisht Kumanova kishte nivelin më të madh të papunësisë në Maqedoni (nëse marrim parasysh se Maqedonia është lider, atëherë Kumanova është qyteti me shkallën më të madhe të papunësisë në Evropë), por në anën tjetër popullsia masivisht ka blerë makina, banesa dhe shtëpi në një shkallë të paparë për të gjithë rajonin.

E njëjta gjë vlen edhe për rajonet në Bosnjë, Kosovë dhe Maqedoni që tradicionalisht kanë numër të madh të popullsisë emigruar në Evropën Perëndimore, SHBA, Kanada dhe Australi për dekada me radhë. Paratë që ata sjellin në komunitetet e tyre ndikojnë në interesin e njerëzve për tu shkolluar dhe të zhvillojnë aftësi të ndryshme, ose për të zhvilluar një frymë sipërmarrëse dhe të fillojnë biznesin e tyre. Duket se disa nga qytetarët e zonës janë në pension edhe në moshën 20-vjeçare (të mos harrojmë se disa nga vendet si Kosova, për shembull vazhdon të ketë popullsinë më të re në Evropë).

Korrupsioni i përhapur në mesin e elitës politike e ka vënë në prag të vdekjes prosperitetin ekonomik të vendeve të rajonit. Milanoviç përmend lidhjen vendimtare mes të kaluarës së trazuar të këtyre vendeve dhe mungesën e efikasitetit të gjerë institucional, si faktor thelbësor që ndikon në ngulfatjen e zhvillimit të rajonit:

E një rëndësie vendimtare janë administrata publike më e dobët në rajon dhe aftësia për politikbërje. Pjesërisht, këto mund ti përshkruhen trashëgimisë para-komuniste dhe në veçanti ndikimit të përvojave divergjente koloniale të osmanëve dhe Habsburgëve.

Në përgjithësi, Milanoviç citon faktorët e mëposhtëm që përcaktojnë pozicionin aktual socio-ekonomike të këtyre vendeve:

• Shtetet e reja të papërvojë dhe burokracitë;

• Historia e konflikteve;

• Mosmarrëveshjet etnike dhe kufitare;

• Papunësia e lartë;

• Demokracitë jo të konsoliduara;

• Niveli shumë i lartë i pakënaqësisë popullore me politikanët;

• Korrupsioni;

• Nivelet e ulëta të besimit në institucionet politike.

Megjithatë, pavarësisht nga parashikimet e këqija nga autoritetet ndërkombëtare financiare, ka një shpresë se vendet do të përmirësojnë disi performancën e tyre në 10 vitet e ardhshme. Kryesisht, optimizmi del nga fakti se shumica e udhëheqësve aktualë të Ballkanit Perëndimor në fjalimet e tyre publike përpiqen për të varrosur marrëdhëniet e këqija nga e kaluara dhe të hapen ndaj aleancave të sapoformuara ekonomike. Rasti i tillë është marrëdhënia në mes të kryeministrave të Shqipërisë dhe Serbisë, Edi Rama dhe Aleksandër Vuçiq. Pas debaklit gjatë ndeshjes së futbollit mes Serbisë dhe Shqipërisë, 2015 e cila pothuajse ngriu marrëdhëniet mes dy vendeve dhe u hapen plagët e vjetra, të dy udhëheqësit bënë me shpejtësi disa takime në mënyrë që të lehtësojnë tensionet midis vendeve.

Në fillim ata u përballën me vështirësi të dukshme: Edi Rama gjatë vizitës së Kosovës mbështet haptazi pavarësinë e Kosovës, ndërsa Vuçiq përsëriti fuqishëm qëndrimin e vjetër serb se Kosova është ende pjesë e Serbisë. Megjithatë, kur ata iu kthyen prapa marrëdhënieve ekonomike, shpejtë lidhja e tyre u bë gjithnjë e më e suksesshme.

Në konferencën e fundit me Bashkimin Evropian të dy udhëheqësit njëjtë përsëritën nevojën për një mbështetje më të vendosur nga ana e BE-së për të forcuar kapacitetet e ekonomive të tyre.

Si rezultat i kësaj, BE-ja është e vendosur të sponsorizojë autostradën e rëndësisë së veçantë mes Beogradit dhe Durrësit që do të lejojë serbëve të investojnë në Shqipëri, të vizitojnë detin Adriatik dhe të përdorin portin e Durrësit për sipërmarrjet e import-eksportit të kompanive serbe.

Shqipëria, në anën tjetër, do të përfitojë nga fluksi i turistëve serbë, investimet në ekonominë e saj dhe tatimi që do të vilet në portin e Durrësit. Qëllimi i fundit është ky: Edi Rama haptazi deklaroi se shqiptarët nuk mund të fajësojnë Serbinë për mjerimin e tyre ekonomik, por vetëm BE-në që e ka vënë Kosovën në listën e zezë të vizave (në fakt Kosova është vendi i vetëm në Evropën e sotme, që nuk është pjesë e regjimit Shengen të vizave). Dhe kush e di në qoftë se shqiptarët dhe serbët, me popullatën më të madhe në Ballkanin Perëndimor kanë vendosur të hapin rrugën për të ardhmen, duke e lënë historinë prapa, ndoshta ky është modeli që duhet ndjekur nga të gjithë udhëheqësit e këtij gadishulli të trazuar.

Pangea[redakto tekstin burimor]

PANGEA

Pangaea or Pangea (pronunciation: /pænˈdʒiːə/[1]) was a supercontinent that existed during the late Paleozoic and early Mesozoic eras.[2][3] It assembled from earlier continental units approximately 335 million years ago, and it began to break apart about 175 million years ago.[4] In contrast to the present Earth and its distribution of continental mass, much of Pangaea was in the southern hemisphere and surrounded by a superocean, Panthalassa. Pangaea was the most recent supercontinent to have existed and the first to be reconstructed by geologists.

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : Shqipëria

Arsyeja: Kjo formë shërben vetëm për të sugjeruar ridrejtime

Burimi (nëse ka): Shqipëri

djsiafjio0ae9 90di asg0i9dsj dg0sj dfdfj jdd. ertedf df vds df gd fg gdfg f fg z

Lidhja shqiptare[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.99.134.64 14 shtator 2017 20:10 (CEST)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

     Musically

Burimi:Wikipedia


Musically(musical.ly) eshte rrjetit social kinez per krijimin e vidios,mesazheve dhe transpetimit te drejtperdrejte.Permes aplikacionit perdoruesi mund te krijoje video prej 15 sekondash deri ne 1 minute dhe te zgjedhi kenge te ndryshme per ti shoqeruar ato,perdorin opsione te ndryshme te shpejtesise(koha e vonuar,e ngadalte,normale,e shpejte dhe super e shpejte) dhe shtoni filtera dhe efekte te paracaktuara.Qe nga korriku i vitit 2016 musically ka mbi 90 milion perdorues te rregjistruar.Ne fund te majit 2017 aplikacioni arriti mbi 200 milion perdorues.

Disa nga "musersat" boterore, shqipetare etj:

Anna Zak Kristen Hancher Lisa and Lena Malu Trevejo Léa Elui Ginet Denny Loren Gray ___babysar


     Musically

Burimi:Wikipedia


Musically(musical.ly) eshte rrjetit social kinez per krijimin e vidios,mesazheve dhe transpetimit te drejtperdrejte.Permes aplikacionit perdoruesi mund te krijoje video prej 15 sekondash deri ne 1 minute dhe te zgjedhi kenge te ndryshme per ti shoqeruar ato,perdorin opsione te ndryshme te shpejtesise(koha e vonuar,e ngadalte,normale,e shpejte dhe super e shpejte) dhe shtoni filtera dhe efekte te paracaktuara.Qe nga korriku i vitit 2016 musically ka mbi 90 milion perdorues te rregjistruar.Ne fund te majit 2017 aplikacioni arriti mbi 200 milion perdorues.

Disa nga "musersat" boterore, shqipetare etj:

Anna Zak Kristen Hancher Lisa and Lena Malu Trevejo Léa Elui Ginet Denny Loren Gray ___babysara

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.99.163.18 4 tetor 2017 19:16 (CEST) Portet kryesore detare jane karaqi bombeji madrasi kalkuta dhe kolombo

Romani ZEMËR[redakto tekstin burimor]

Një roman i bukur

Arsyeja: dua ta publikoj këtë roman sepse ndihmon studentët të mësojnë më shum prej tij

Burimi (nëse ka):

Dita e parë e shkollës

Sot është dita e parë e shkollës ,ashtu si kaluan ato 3 muaj pushime .Nëna më coi për të më regjistruar në shkollë

Kërkesë për ridrejtim: Durrës[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : Durrës

Arsyeja: Durrësi Nuk u krijua nga Grekët nga Korfuzi por nga Mbretat Ilir nga fisi Taulantë ! Ato ishin Dyrrahu dhe Epidami

Burimi (nëse ka):

PelasgianGuy (diskutimet) 12 nëntor 2017 17:37 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

146.255.68.254 18 nëntor 2017 19:28 (CET)

Mimoza[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

84.22.40.124 24 nëntor 2017 14:48 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka): qirje kapshtriqi--217.73.129.222 5 dhjetor 2017 15:49 (CET)Tekst i trashë--217.73.129.222 5 dhjetor 2017 15:49 (CET)qirjaâÄä 217.73.129.222 5 dhjetor 2017 15:49 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.99.56.147 7 dhjetor 2017 22:26 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

94.140.75.85 8 dhjetor 2017 19:30 (CET)

Thenie Niki Prendi[redakto tekstin burimor]

Gjithmon njerezit thonë se qiri ban drit pak? Por kur të fiket e kerkojnë, po atë drit sa bëntë.

           ⚫Niki Prendi⚫

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.19.231.78 20 dhjetor 2017 20:38 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]]i[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.19.230.3 16 janar 2018 15:52 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]]i[redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

46.19.230.3 16 janar 2018 15:52 (CET) Te gjithar

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

31.22.50.100 19 janar 2018 15:34 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

94.100.56.96 27 janar 2018 16:25 (CET)

Kërkesë për ridrejtim: [[ ]][redakto tekstin burimor]

Ridrejtimi të çon tek artikulli? : [[ ]]

Arsyeja:

Burimi (nëse ka):

79.106.195.84 1 shkurt 2018 19:40 (CET)