Jump to content

Wikipedia:Projekti Fjalori/Muzikë/F

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Muzikë apo Vitrina Projekti Fjalori/F ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
F-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

 • Falsett
  1. - zëri mashkullorë i kokës (gjendja Sopran ose Alt-i).[1]
 • Favola in musica
  1. - (ital.:gjëgjëzë në muzik) nga gjinia letrare favola, treguese për operen italiane (C. Moneverdi, Orfeo).[1]
 • Fedhiti - instrument (shiko Fyelli )
 • Festivali
 • Festivali Folklorik Kombëtar - tubim
 • Festivali Folklorik Kombëtar i Gjirokastrës - tubim
 • Fërshëllima - term
 • Fieta - instrument (shiko Gjethi)
 • Fifisa - instrument (shiko Pipëza)
 • Filiçi - pjesë e një instrumenti
 • Filikacka - instrument (shiko Pipëza)
 • Finale
  1. - përfundimi i një skene ose një akti ose të veprës në tërsi, në të cilat pjesë figurat (e personazheve) kryesore paraqiten si një ansambel, shpeshë së bashku me Chor.[1]
 • Fishkarualli - pjesë e fyellit
 • Fleta - instrument
 • Folklori - term
 • Folk Area - tubim (festival) ndërkombëtarë
 • Folla - pjesë instrumenti
 • F’oll - instrument (shiko Fyelli )
 • Fytja - pjesë instrumenti
 • Fuga - instrument
  1. Fuge - teknik e vlersuar lart e kompozicionimt polifon, tek e cila i gjithë kompozicioni rrjedhë nga një Thema (Dux) e vetmume; nëse është shfaqur, atëher zëri i dytë e futë (në distancë prej një Quinte ose Quarte) Them-ën përsëri (pra tani thirret Comes). Kështu që Comes-i dhe nisja e temës hyrëse (Dux) e përcjellin njëra tjetrën në harmoni.; Fuge-ja me dy Thema quhet Doppelfuge.[1]
 • Fustani - pjesë e lahutës
 • Fuza - instrument
 • Fuzga - instrument
 • Fyelli


 1. ^ a b c d (HZh) Bibliothek der Meisterwerke, Oper Operette Musical Manfred Joh. Beohlen dhe Johannes Jansen, "NAUMMAN UND GEOBEL" ISBN 3-625-10456-5