Jump to content

Wikipedia:Projekti Fjalori/Muzikë/B

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Muzikë apo Vitrina Projekti Fjalori/B ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
B-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

 • Bagaja* - pjesë e llautës
 • Banketi
 • Bakllama - instrumet
 • Ballad
  1. Ballad Opera- formë e hershme e Operette-s angleze.[1]
 • Bardhaçka - instrumet
 • Baritore - term
 • Bariton
  1. - zë i mesem mashkullor në mes të Tenor-it dhe Bass-it.[1]
 • Basi
  1. Bass - zëri më i thellë (mashkullor) në radhën katër zëshe.[1]
  2. Bassbariton - Bariton i thellë me karakter të basit.[1]
 • Basholl - shprehje që përdorin muzikatët për të ramjen/luajten në një vegel muziko popullore.
 • Batoqa* - pjesë e këmborës
 • Bejte - lloj këndimi si muzika rep kur shtyhen dy vetë
 • Belcanto
  1. - këndim i bukur, këndim ideal, te i cili kualiteti i dhënjes së zërit ka përparsi para kuptueshmërisë së tekstit dhe kënaq shprehjen dramatike.[1]
 • Beratçe - term
 • Bicula - instrument
 • Bilbili - instrument
 • Bipa - intrument
 • Bishnica - instrument
 • Bitonaliteat
  1. - përdorimi i njëkohëshem i dy lloj zërash.[1]
 • Bishtaniku* - pjesë e një instrumenti
 • Bitonia - term
 • Blude* - pjesë e një instrumenti
 • Bluese - lloj këndimi
 • Bobla - instrument
 • Buria - instrument
 • Borrohite - lloj këndimi
 • Braçi - instrument
 • Briri - instrument
 • Brizani - luajtësi në instrumentin Briri
 • Buçalli - pjesë e një instrumenti
 • Bugaria - instrument
 • Buffo
  1. - (ital.: përqeshëshe, komike) Shprehje treguese për një këngëtarë me shkollim të plotë (për dallim nga komiku) i cili luanë në një rol komik.[1]
  2. Buffo-Oper - emërtimi gjermanë për Opera buffa (shiko atje).[1]
 • Buja - instrument
 • Buria - instrument
 • Burgji* - pjesë e disa instrumeneve
 • Buzuku - instrument


 1. ^ a b c d e f g h (HZh) Bibliothek der Meisterwerke, Oper Operette Musical Manfred Joh. Beohlen dhe Johannes Jansen, "NAUMMAN UND GEOBEL" ISBN 3-625-10456-5