Wikipedia:Projekti Fjalori/Muzikë/V

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Muzikë apo Vitrina Projekti Fjalori/V ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
V-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

 • Vallja - term
 • Vallet popullore sipas veglave - term klasifikues
 • Vallet popullore sipas shoqërimit muzikor - term klasifikues
 • Vaudeville
  1. - (nga fr.: voix de ville: zëri i qytetit) tregues për vjershat me strofa, e që kanë namë; së pari nuk dallohej nga Air de cour, pastaj Vaudeville u kthye në rrugica dhe i jepte emrin vetive të veçanta traditës franceze në komedit me muzikë dhe teatrot muzikor (Comédie en vaudeilles ose vetëm Vaudevilles). Ishin paraarhëse të Opéra comique-së dhe e Operette-ve (tek Offenbach-u: Opéra bouffe).[1][2]
 • Vajtimi - term
 • Vajtojca - intepretuese
 • Verismo
  1. - (nga itl.: vero: vërtet) rrymë në literaturën italiane e drejtuar në natyralizëm, me përfaqësue si Dichter G. Vega, novela e të cilit Cavalleria rusicana (e tonizuar nga P. Mascagni) u bë pikënisje e operave verismo-jane.[2]
 • Vënçe - term
 • Violina - instrumet muzikor
 • Vikama - term
 • Volksoper
  1. (gjermanisht) - në analogji (=ngjajshmëri) me vjershen popullore; pjesë popullore dhe teatri popullor (Teatri Popullor i Vjenës); Shprehje e formuar për opera dhe shtëpi të operave që shfaqin pjesë popullore.[2]
 • Volumi - term
 • Trio vlonjate - tubim
 • Vllaçe - llojë muzike dhe vallëzimi
 • Vurbëza - instrument
 • Vrangoleta - instrument
 • Vrula - instrument
 • Vruleta - instrument


 1. ^ Nuk është përthim i kënaqshëm as për Hipi Zhdripin e le mo për tjeterkon
 2. ^ a b c (HZh) Bibliothek der Meisterwerke, Oper Operette Musical Manfred Joh. Beohlen dhe Johannes Jansen, "NAUMMAN UND GEOBEL" ISBN 3-625-10456-5