Willem-Alexander i Holandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Willem-Alexander
Mbreti Willem-Alexander in 2013
Mbret i Vendeve të Ulëta
Mbretërimi 30 Prill 2013 (2013-04-30) – tani
Inagurimi 30 Prill 2013
Paraardhësja Beatriks
Pasuesja Catharina-Amalia
Kryeministrat Mark Rutte
Lindur më (1967-04-27) 27 Prill 1967

Utreht, Holandë
Bashkëshortja
(<abbr title="<nowiki>married</nowiki>">m. <span class="rt-commentedText tooltip " title="<nowiki>2002-02-02</nowiki>">2002)​
Fëmijët
  • Catharina-Amalia, Princeshë e Oranzhit
  • Princeshë Alexia
  • Princeshë Ariane
Emrat
Willem-Alexander Claus George Ferdinand
Dinastia
  • Orange-Nassau (zyrtare)
  • Amsberg (atësore)
Babai Claus von Amsberg
Mamaja Beatriks e Hollandës
Feja Protestantizmi (Kisha Protestante në Hollandë)
Firma Willem-Alexander's signature
Karriera ushtarake
Vitet e shërbimit 1985–2013
Rank
  • Commodore (Marinë)
  • Brigadier gjeneral (Ushtri tokësore)
  • Commodore ajri (Forcat ajrore)

Willem-Alexander ( Dutch: [ˈʋɪləm aːlɛkˈsɑndər] ; Willem-Alexander Claus George Ferdinand; i lindur më 27 prill 1967 ) është Mbreti i Holandës, i cili mbretëron që pas abdikimit të nënës së tij në 2013.

Willem-Alexander lindi në Utreht si fëmija më i madh i Princeshës Beatriks dhe diplomatit gjerman Claus van Amsberg . Ai u bë Princi i Oranzhit si trashëgimtar i dukshëm pas kurorëzimit të nënës së tij si Mbretëreshë më 30 prill 1980 dhe e pasoi atë pas abdikimit të saj më 30 prill 2013 . Ai shkoi në shkollat publike fillore dhe të mesme në Holandë, një kolegj ndërkombëtar i formës së gjashtë në Uells, shërbeu në Marinën Mbretërore të Holandës dhe studioi histori në Universitetin e Lejdenit . Ai u martua me Máxima Zorreguieta Cerruti në 2002 dhe ata kanë tre vajza: Catharina-Amalia, Princesha e Orange (lindur 2003), Princesha Alexia (lindur 2005) dhe Princesha Ariane (lindur 2007).

Willem-Alexander është i interesuar për sportet dhe çështjet ndërkombëtare të menaxhimit të ujit . Deri në ngjitjen e tij në fron, ai ishte anëtar i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (1998–2013), kryetar i Komitetit Këshillimor për Ujërat pranë Ministrit holandez të Infrastrukturës dhe Mjedisit (2004–2013), dhe kryetar i Sekretarit të Përgjithshëm të Bordit Këshillimor të Kombeve të Bashkuara për Ujërat dhe Kanalizimet (2006–2013).