William Le Queux

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
William Tufnell Le Queux
Ditëlindja:2 korrik 1864
Vendlindja:Londër
Ditëvdekja:13 tetor 1927(63 vjeç)
Vendvdekja:Knokke, Belgjikë
Zhanri:Thriller, Mister fiksion, spiunazhë
Web-faqja:Faqe zyrtare publikuese - www.williamlequeux.com

William Tufnell Le Queux, i lindur në Londër më 2 korrik të vitit 1864 dhe vdiq më 13 tetor të vitit 1927 në Knokke, Belgjikë, ishte një shkrimtar, gazetar Anglezo-Francez një kohësisht korrespondent i luftës britanike. Ai ishte gjithashtu një diplomat dhe Konsull i Nderit i San Marinos. Si një udhëtar i madh, ai vizitoi Afrikën e Veriut, Evropën duke përfshirë edhe Ballkanin veriun e Shqiperisë. Ai gjithashtu mund të konsiderohet si një pionier në aviacion dhe radio. ishte pjesë e organizatorëve të mbledhjës ajrore të Doncasterit në vitin 1909 dhe shpërndante programet e tij muzikore shum më parë se lansimi i radiove të mëdha zyrtare. Veprat e tij më të mira dhe të njohura janë Anti-Francez , Anti-Rus, Lufta e Madhe në Angli në 1897(1894), Anti-gjerman dhe Pushtimi vitit 1910. Ai mori një edukim evropian, në Itali dhe studioi pikturimin në Francë. Babai i tij ishte një asistent tekstilësh francez dhe nëna e tij ishte angleze, prejardhja e tij e pjesshëme franceze nuk e ka penguar atë të përshkruante Francën dhe francezët si të këqinj në veprat e vitit 1890, edhe pse më vonë ai caktoi këtë rol në Gjermani.

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Le Queux shkroi kryesisht në zhanret mister, thriller, dhe spiunazh,sidomos gjatë viteve të Luftës Parë Botërore kur partneriteti i tij manjati botues britanik Alfred Harmsworth e çoi në publikimin e serializuar dhe publikimin intensiv të (Regent Street duke përfshirë aktorë të veshur si ushtarë gjermanë që ecin së bashku ) tregime të zhanrit pulp-fiksion spiunazhë dhe literaturë pushtimi: të tilla si The Invasion of 1910, The Poisoned Bullet, dhe Spies of the Kaiser. Këto vepra ishin një fenomen i zakonshëm në paraprak të luftës së parë botërore në evropë që përfshinë tregime të imagjinuara për pushtimin e mundur ose depërtimit nga fuqitë e huaja;Specialiteti i Le Queux-së, është vlerësuar shumë nga Northcliffe,ishte gjatë pushtimit gjerman të Britanisë.

Gjatë qëndrueshmërisë në veri të Shqipërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një përmbledhje e fotove në Shqipëri të publikuara në librin Near East[1].

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Le Queux ka shkruar 150 romane që kanë të bëjnë me intrigën ndërkombëtare si dhe libra paralajmëruese dhe të vulnerabilitetit të Britanisë për pushtimin evropian para luftës së parë botërore:[2]

Romane dhe tregime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Guilty Bonds (1891)
 • Strange Tales of a Nihilist (1892)
 • The Great War in England in 1897 (1894)
 • Zoraida (1894)
 • Guilty (1895)
 • The Temptress (1895)
 • The Great White Queen. A Tale Of Treasure And Treason (1896)
 • A Secret Service, being Strange Tales of a Nihilist (1892) [reprint of Strange Tales]
 • A Secret Sin , or, A Madonna of the Music Halls) (1897)
 • Devil's Dice (1897)
 • Whoso Findeth a Wife (1897)
 • The Eye of Istar; a Romance of the Land of No Return (1897) as The Eye of Ishtar (US)
 • Scribes and Pharisees; A Story of Literary London (1898)
 • If Sinners Entice Thee (1898)
 • The Bond of Black (1899)
 • The Day of Temptation (1899)
 • The Veiled Man (1899) stories
 • England’s Peril (1899)
 • The Wiles of the Wicked (1900)
 • An Eye for an Eye (1900)
 • In White Raiment (1900)
 • Of Royal Blood (1900)
 • Her Majesty's Minister (1901)
 • The Sign of the Seven Sins (1901)
 • The Gamblers (1901)
 • The Court of Honour (1901)
 • The Under -Secretary (1902)
 • The Unnamed: A Romance of Modern Italy (1902)
 • On the “Polar Star” in the Arctic Sea (1903)
 • The Tickencote Treasure: Being the Story of A Silent Man, A Sealed Script and A Singular Secret (1903)
 • The Seven Secrets (1903)
 • Three Glass Eyes (1903)
 • As We Forgive Them (1904)
 • The Sign of the Stranger (1904)
 • The Man from Downing Street (1904)
 • The Hunchback of Westminster (1904)
 • The Idol of the Town (1904)
 • The Red Hat (1904)
 • Sins of the City (1905)
 • The Valley of the Shadow (1905)
 • The Czar's Spy: The Mystery of a Silent Love (1905)
 • Behind the Throne (1905)
 • Who Giveth This Woman? (1905)
 • The Spider’s Eye (1905)
 • The Mask (1905)
 • The Mystery of a Motor-Car (1906)
 • The Pauper of Park Lane (1906)
 • The Woman at Kensington (1906)
 • The Invasion of 1910 (1906) with H. W. Wilson
 • The Mysterious Mr Miller (1906)
 • The House of the Wicked (1906)
 • Whatsoever a Man Soweth (1906)
 • Whosoever Loveth: Being the Secret of a Lady's Maid (1907)
 • The Great Plot (1907)
 • The Woman in the Way (1907)
 • The Secret of the Square (1907)
 • The Great Court Scandal (1907)
 • The Crooked Way (1908)
 • The Looker-On (1908)
 • Stolen Sweets (1908)
 • The House of Whispers (1909)
 • The Red Room (1909)
 • Fatal Thirteen (1909)
 • Lying Lips (1910)
 • The Unknown Tomorrow (1910)
 • Hushed Up!: A Mystery of London (1911)
 • The Money Spider (1911)
 • An Eye for an Eye (1911)
 • Revelations of the Secret Service (1911) stories
 • The Indiscretions Of A Lady's Maid, A Mystery Novel (1911)
 • The Mystery of Nine (1912)
 • Without Trace (1912)
 • The Death-Doctor (1912) stories
 • Fatal Fingers (1912)
 • The Lost Million (1913)
 • The Room of Secrets (1913)
 • Mysteries (1913) stories
 • The Hand of Allah (1914) (also as The Riddle of the Ring)
 • Her Royal Highness; A Romance of the Chancelleries of Europe (1914)
 • Sons of Satan (1914)
 • The White Lie (1914)
 • The German Spy, a Present-day story (1914)
 • The War of the Nations (1914) with Edgar Wallace and others
 • The Maker of Secrets (1914)
 • The Four Faces (1914)
 • The Sign of Silence (1915)
 • The Devil's Spawn (1915)
 • The Mysterious Three (1915)
 • At the Sign of the Sword (1915)
 • The Mysterious Three (1915)
 • The German Spy System from Within (1915)
 • The Mystery Of The Green Ray (1915)
 • The Double Shadow (1915)
 • The White Glove (1915)
 • The Man about Town (1916)
 • Number 70, Berlin (1916)
 • The Spy Hunter (1916) stories
 • The Way to Win (1916)
 • Cinders of Harley Street (1916)
 • The Broken Thread (1916)
 • The Place of Dragons: A Mystery (1916)
 • Annette Of The Argonne: A Story Of The French Front (1916)
 • The Scandal-Monger (1917) stories
 • Beryl of the Biplane (1917)
 • The Breath of Suspicion (1917)
 • The Devil's Carnival (1917)
 • No Greater Love (1917)
 • Two in a Tangle (1917)
 • Bolo, The Super-Spy, by Armand Mehjan (1918)
 • Sant of the Secret Service: Some Revelations of Spies and Spying (1918)
 • The Secret Life of the Ex-Tsaritza (1918)
 • The Little Blue Goddess (1918)
 • The Lure of Love (1918)
 • The Yellow Ribbon (1918)
 • The Catspaw (1918)
 • The Sister Disciple (1918)
 • The Stolen Statesman: Being the Story of a Hushed-Up Mystery (1918)
 • The Doctor of Pimlico, Being the Disclosure of a Great Crime (1919)
 • Cipher Six: A Mystery (1919)
 • The Forbidden Word (1919)
 • The King's Incognito (1919)
 • No. 7 Saville Square (1920)
 • Secrets of the Foreign Office (1920)
 • Whither Thou Goest (1920)
 • The Heart of a Princess: A Romance of To-Day (1920)
 • The Intriguers (1920)
 • The Secret Telephone (1920)
 • The Terror of the Air (1920)
 • The Red Widow, Or The Death-Dealers of London (1920)
 • Mademoiselle of Monte Carlo: A Mystery of To-day (1921)
 • The Fifth Finger: A Mystery (1921)
 • The Open Verdict: A Mystery (1921)
 • This House to Let (1921)
 • The Lady in Waiting: A Royal Romance (1921)
 • The Marked Man (1921)
 • The Power of the Borgias (1921)
 • The Golden Face: A Great Crook Romance (1922)
 • The Stretton Street Affair (1922)
 • Three Knots (1922)
 • The Voice from the Void: The Great Wireless Mystery (1922)
 • The Young Archduchess (1922)
 • The Bronze Face (1923) as Behind the Bronze Door (US)
 • Where the Desert Ends (1923)
 • A Woman's Debt (1924)
 • Fine Feathers (1924)
 • The Crystal Claw (1924)
 • The Blue Bungalow: A Mystery (1925)
 • The Broadcast Mystery (1925)
 • The Valrose Mystery (1925)
 • Hidden Hands (1926) as The Dangerous Game (US)
 • The Letter "E" (1926) as The Tattoo Mystery (US)
 • Blackmailed (1926)
 • The Fatal Face (1926)
 • The Mystery of Mademoiselle (1926)
 • The Black Owl (1926)
 • The Scarlet Sign (1926)
 • The Lawless Hand (1927)
 • The Chameleon (1927) as Poison Shadows (US)
 • Double Nought (1927) as The Crime Code (US)
 • The Office Secret (1927)
 • The House of Evil (1927)
 • Twice Tried (1928)
 • The Sting (1928)
 • The Rat Trap (1928)
 • Concerning This Woman (1928)
 • The Secret Formula (1928)
 • The Amazing Count (1929)
 • The Crinkled Crown (1929)
 • The Golden Three (1931)

Koleksione[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Stolen Souls (1895) tregime
 • Secrets of Monte Carlo (1899)
 • Secrets of the Foreign Office: Përshkruan veprimet e Duckworth Drew të Shërbimit Sekret (1903)
 • Confessions of a Ladies’ Man: kanë qenë aventurat e Cuthbert Crook, të Shërbimit të Tij Madhërisë Diplomatike (1905)
 • The Count's Chauffeur (1906)
 • The Lady in the Car (1908)
 • The Bomb-Makers: kanë qenë Disa kuriozitete shënimeve Lidhur Artizanatit Dinak Nga Theodore Drost, një i huaj armik në Londër (1917)
 • Donovan of Whitehall (1917)
 • The Rainbow Mystery, Kronikat e ngjyrave-kriminologia e regjistruara nga Sekretari i tij (1917)
 • The Secret Shame of the Kaiser (1919)
 • The Hotel X (1919)
 • Society Intrigues I Have Known; Fakte mahnitëse Lidhur me njerëz të shquar, të publikuara nga Lady Betty G Lady Betty G---- (1920)
 • Mysteries of a Great City (1920)
 • In Secret (1920)
 • The Luck of the Secret Service; kanë qenë Aventurat befasuese të Claud Heathwaite, CB, të postit të tij britanik Madhërisë së huaj (1921)
 • The Elusive Four, i cili publikon shfrytëzon mrekullueshme të katër pakapshëm (1921)
 • The Gay Triangle (1922)
 • Bleke, The Butler: ka qenë aventura emocionuese të Robert Bleke gjatë Disa viteve të shërbimit të tij në familje të ndryshme (1923)
 • The Crimes Club (1927)
 • The Peril of Helen Marklove (1928)
 • The Factotum and Other Stories (1931)

Reale jo fiksione[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • A Secret Service: Being Strange Tales of a Nihilist (1892)
 • The Closed Book, Concerning the Secret of the Borgias (1904)
 • The Near East. The Present Situation in Montenegro, Albania,Bosnia, Servia, Bulgaria, Roumania, Turkey and Macedonia (1907) anonymous
 • Spies of the Kaiser (1909)
 • Treasure of Israel (1910) also as The Great God Gold (US)
 • The Price of Power, Being Chapters from the Secret History of the Imperial Court of Russia (1913)
 • Britain's Deadly Peril (1915)
 • German Atrocities: A Record of Shameless Deeds (1915)
 • German Spies in England: An Exposure (1915)
 • The Zeppelin Destroyer : Being Some Chapters of Secret History (1916)
 • Further Secrets of Potsdam (1917)
 • Hushed Up at German Headquarters (1917)
 • The Minister of Evil : The Secret History of Rasputin's Betrayal of Russia (1917)
 • Behind the German Lines: Amazing Confessions of Col.-Lieut. Otto Von Heynitz (1917)
 • The Secrets Of Potsdam By Count Ernst Von Heltzendorff (1918)
 • Love Intrigues of the Kaiser's Sons (1918)
 • Secrets of the White Tsar; the Truth Revealed by His Majesty's Personal Attaché, Colonel Vassili Grigorieff (1919)
 • Rasputinism in London. Revelations of the secret Cult of Beauty and Happiness established by the Monk Grichtaka (1919)
 • Landru: His Secret Love Affairs (1922)
 • Things I Know About Kings, Celebrities, and Crooks (1923) memoirs

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Near East" (në anglisht). Internet archive. Marrë më 8 shtator 2014.
 2. ^ Bloom, Clive (2008). Bestsellers: Popular Fiction Since 1900 (në anglisht). Palgrave Macmillan. f. 181. ISBN 978-0-230-53688-3. Burimi ka parametra të panjohur: |coauthors= (Ndihmë!)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Patrick, Chris & Baister, Stephen, William Le Queux Master of Mystery, 2007.
 • Levy, Geoffrey. In the Daily Mail, 2 November 1995.
 • Niall Ferguson. The Pity of War.
 • Sladen, N. St. Barbe (1938). The Real Le Queux: The Official Biography. Nicholson & Watson. Burimi ka parametra të panjohur: |coauthors= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]