Xhamia në Kruszyniany

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Xhami e Tatarëve në fshatin Kruszyniany, veri-lindje të Polonisë

Xhami në Kruszyniany (Polonisht: Meczet w Kruszynianach) është xhami prej druri ndodhet në fshatin KruszynianyPoloni.

Historia[redakto | përpunoni burim]

Fshati Kruszyniany u caktua në Tatarët nga Mbreti John III Sobieski, i cili kishte marrë pjesë në luftën kundër Perandorisë Osmane, e cila qëndronte në anën e Commonwealth Polake-Lituaneze. Pasi që popullata tatarase u vendos në këtë zonë, Tatarët ndërtuan xhaminë, e cila përmendet së pari në një dokument që daton më 1717. Kjo xhami u ndërtua në gjysmën e dytë të shekullit të tetëmbëdhjetë ose në gjysmën e parë të shekullit nëntëmbëdhjetë (data e saktë e ndërtimit është e panjohur), në vendin e xhamisë së mëparshme. Në vitin 1846, ndërtesa iu nënshtrua renovimit, informacion rreth të cilit gjendet në një pllakë shkëmbore, pranë hyrjes së grave.[1]

Në vitin 2008, me fonde të siguruara nga Ministria e Kulturës dhe Trashëgimisë Kombëtare, ndërtesa prej druri ishte e pajisur me një sistem sigurie.[2]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Meczet w Kruszynianach". Kruszyniany. Marrë më 11 mars 2016. 
  2. ^ "Dz.U. 2012 poz. 1275". Sejm. Marrë më 11 mars 2016.