Jump to content

Zalmoksianizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zalmoksianizmi ose Zamolxianism [1] (është një lëvizje neopaganeRumani e cila promovon rindërtimin e një feje etnike dhe shpirtërore të rumunëve nëpërmjet një procesi rilidhjeje me rrënjët e tyre të lashta dakiane dhe trake . [2] Feja e ka marrë emrin nga Zalmoksis ose Zamolxe, në të njëjtën kohë emri i zotit primordial dhe arketipi i njeriut të ndritur në mitologjinë paleo-ballkanike. Studiuesit Bakó dhe Hubbes (2011) e kanë përcaktuar zalmoksianizmin, si ringjalljet e tjera fetare etnike të Evropës, si një etno-paganizëm rindërtues . [3]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rindërtimi i fesë dhe mitologjisë së lashtë dakiane dhe trake ka qenë i lidhur ngushtë me fushën e dakologjisë. [4] Midis përkrahësve bashkëkohorë të zalmoksianizmit, dakologu emigrant Octavian Sărbătoare madje propozoi ta bënte atë fenë zyrtare të Rumanisë . [5]

Organizatat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqëria Gebeleizis[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Shoqëria Gebeleizis" ( rumanisht : Societatea Gebeleizis ), megjithëse larg të qenit i vetmi grup Zalmokian në Rumani, ka qenë formacioni më i studiuar. [6] Ajo ka 500 anëtarë të ndarë në 15 degë. [7] Vlerat thelbësore të organizatës shprehen me moton e saj "Një familje, një komb, një territor" ( rumanisht : O Familie, Un Neam, Un Teritoriu ); [8] për idetë e promovuara, Shoqëria Gebeleizis ka qenë subjekt i skandalit mediatik dhe është akuzuar për ekstremizëm . [9]

Grupi Zamolxe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një grup tjetër është Zamolxe, me qendër në Bukuresht, kryeprifti i të cilit është Alexandru Mihail. Ata adhurojnë panteonin e vjetër trako-dak të perëndive dhe pretendojnë se emri "Zalmoxis" vjen nga zamol , që do të thotë "tokë". [10]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • László-Attila Hubbes. Etno-paganizmi rumun: diskurset e fesë nacionaliste në hapësirën virtuale . Në besimin vendas dhe lëvizjet neopagane në Evropën Qendrore dhe Lindore . Kaarina Aitamurto, Scott Simpson. Acumen Publishing, 2013. 
 • Rozália Klára Bakó, László-Attila Hubbes. Retorika e internetit e pakicave fetare: Organizatat etno-pagane rumune dhe hungareze . Revista për Studimin e Religjioneve dhe Ideologjive, vëll. 10, numri 30, Dimër 2011: 127-158.ISSN 1583-0039ISSN 1583-0039

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Bakó-Hubbes, 2011, pp. 139-140
 2. ^ Bakó-Hubbes, 2011, p. 129
 3. ^ Bakó-Hubbes, 2011, p. 131
 4. ^ Bakó-Hubbes, 2011, p. 137
 5. ^ Bakó-Hubbes, 2011, p. 140
 6. ^ Bakó-Hubbes, 2011, p. 136
 7. ^ Bakó-Hubbes, 2011, p. 149: quoting Margareta Lupu
 8. ^ Bakó-Hubbes, 2011, p. 143
 9. ^ Bakó-Hubbes, 2011, p. 142
 10. ^ Maras Loks: Zamolxe Arkivuar 14 mars 2016 tek Wayback Machine