Jump to content

Zero absolute

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zero kelvin (−273,15 °C) përcaktohet si zero absolute.

Zero absolute është kufiri më i ulët i shkallës së temperaturës termodinamike ; një gjendje në të cilën entalpia dhe entropia e një gazi ideal të ftohur arrijnë vlerën e tyre minimale, marrë si zero kelvin . Grimcat themelore të natyrës kanë lëvizje minimale dridhëse, duke mbajtur vetëm lëvizjen e grimcave mekanike kuantike të induktuara me energjinë e pikës 0. Temperatura teorike përcaktohet duke ekstrapoluar ligjin ideal të gazit ; me marrëveshje ndërkombëtare, zero absolute merret si -273,15 gradë në shkallën Celsius ( Sistemi Ndërkombëtar i Njësive ), [1] [2] që është e barabartë me −459,67 gradë në shkallën Fahrenheit ( njësi perandorake ). [3] Shkallët përkatëse të temperaturës Kelvin dhe Rankine , me përkufizim vendosin pikat e tyre zero në zeron absolute.

Zakonisht mendohet si temperatura më e ulët e mundshme, por nuk është gjendja e entalpisë më e ulët e mundshme, sepse të gjitha substancat reale fillojnë të largohen nga modeli i gazit ideal kur ftohen ndërsa i afrohen ndryshimit të gjendjes në të lëngët dhe më pas në të ngurtë; dhe shuma e entalpisë së avullimit (gaz në lëng) dhe entalpisë së shkrirjes (lëng në të ngurtë) tejkalon ndryshimin e gazit ideal në entalpi drejt zeros absolute. Në përshkrimin kuanto-mekanik, lënda në zeron absolute është në gjendjen e saj bazë, pika e energjisë më e ulët e energjisë së brëndshme .

Ligjet e termodinamikës sargojnë se zeroja absolute nuk mund të arrihet duke përdorur vetëm mjete termodinamike, sepse temperatura e substancës që ftohet i afrohet temperaturës së agjentit ftohës në mënyrë asimptotike . [4] Edhe një sistem në zero absolute, nëse do të mund të arrihej disi, do të kishte ende energji mekanike kuantike me pikë zero, energjinë e gjendjes së tij bazë në zero absolute; energjia kinetike e gjendjes bazë nuk mund të hiqet.

Shkencëtarët dhe teknologët kapin në mënyrë rutinore temperatura afër zeros absolute, ku lënda shfaq efekte kuantike si kondensata Bose-Einstein, superpërçueshmëria dhe superfluiditeti .

  1. ^ "SI Brochure: The International System of Units (SI) – 9th edition (updated in 2022)". BIPM. fq. 133. Marrë më 7 shtator 2022. [...], it remains common practice to express a thermodynamic temperature, symbol T, in terms of its difference from the reference temperature T0 = 273.15 K, close to the ice point. This difference is called the Celsius temperature {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Arora, C. P. (2001). Thermodynamics. Tata McGraw-Hill. Table 2.4 page 43. ISBN 978-0-07-462014-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Zielinski, Sarah (1 janar 2008). "Absolute Zero". Smithsonian Institution. Arkivuar nga origjinali më 1 prill 2013. Marrë më 26 janar 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Masanes, Lluís; Oppenheim, Jonathan (14 mars 2017), "A general derivation and quantification of the third law of thermodynamics", Nature Communications, vëll. 8 no. 14538, fq. 14538, arXiv:1412.3828, Bibcode:2017NatCo...814538M, doi:10.1038/ncomms14538, PMC 5355879, PMID 28290452 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)