Zona Kohore e Moskës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zonat kohore të Evropës:
blu Zona Kohore e Evropës Perëndimore (UTC+0)
Ora Verore e Evropës Perëndimore (UTC+1)
e kuqe Zona Kohore e Evropës Qendrore (UTC+1)
Ora Verore e Evropës Qendrore (UTC+2)
e verdhë Zona Kohore e Evropës Lindore (UTC+2)
Ora Verore e Evropës Lindore (UTC+3)
portokalle Zona Kohore e Kaliningrad (UTC+2)
e gjelbër Zona Kohore e Moskës (UTC+3)

Zona kohore e Moskës (Rusisht: моско́вское вре́мя) është zona kohore në përdorim për qytetin e Moskës dhe pjesën më perëndimore të Rusisë, përfshirë Shën Pjetërburgun.

Më 27 mars 2011, ishte vendosur UTC+4, por më vonë më 26 tetor 2014, u vendos UTC+3.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet që kanë qenë pjesë e Bashkimit Sovjetik dhe kanë përdorur UTC+3 janë:

 • Bjellorusia, në vitet 1930–1991
 • Estonia, në vitet 1940–1989
 • Letonia, në vitet 1940–1989
 • Lituania, në vitet 1940–1989
 • Moldavia, në vitet 1940–1991
 • Ukraina, në vitet 1930–1990
 • Oblast i Kaliningradit (Rusi), në vitet 1946–1991
 • Oblasti i Samarës (Rusi), në vitet 1989–1991, dhe sërisht nga 2010–2011.

Zona kohore e Moskës (UTC+4) u aplikua për herë të pare në vitin 1981 dhe u përdor deri në vitin:

 • 1988: në Estoni. Letoni dhe Lituani.
 • 1989: në Bjellorusi, Moldavi dhe Ukrainë.
 • ndërmjet viteve 1989 - 1990 dhe në 2010 në Oblastin e Samarës.