Kalciumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Kalciumi

Kalciumi është element kimik që në sistemin periodik e gjejmë me simbolin Ca dhe radhitet si element i 20 me radhë. Metali i bardhë vizëllues e agjentë dhe në natyrë e gjejmë tek gëlqerja, mermeri, shkumësi dhe tek mineralet e tjera.

Histori[redakto | redakto tekstin burimor]

Kalcium i pastër

Emri "Kalcium" rrjedh nga fjala latine calx-gelqere. Kalciumi i pastër u zbulua në vitin 1808 nga Sir Humphry Davy duke bërë avullimin e Hg(ZHIVËS) dhe nga elektroliza e bërë u përfitua amalgami i kalciumit.Ai mund të përfitohet edhe me elektrolizen e klorurit te kalciumit te shkrirë.

Nxjerrja[redakto | redakto tekstin burimor]

kalciumi ne natyre muk gjendet ne forme te lirë por ne forme komponimeve si :karbonat kalciumiCaCO3,si sulfat kalciumi CaSO4 SI GIPS CaSO4*2H2O. MUNGESA E KALCIUMIT NE ESHTRA manifestohet me semundjen e quajtur RAHITIS. mgi gjitha e perqon elekrtricitetin dhe nxetesine

Karakteristikat[redakto | redakto tekstin burimor]

Kalciumi është më i butë se plumbi (Pb), por megjithatë nuk mund të pritet me thikë.Si metal eshte shumë i perhapur ne koren e tokes me pjesmarrje mase 3.4%.Ai ka shkelqim te argjendit. Në ajër, lëviz shpejt. Në ujë reagon ashpër nën lidhjen me hidroksidi i kalciumit (Ca(OH)2) si dhe hidrogjenin (H). Në ajër oksidohet dhe përfitohet oksid i kalciumit si dhe një sasi e vogël kalciumit nitrit. Gjatë lidhjeve kimike, merr numrin e oksidimit +2. Jonet e kalciumit janë të ngarkuar me jone dyfishësh pozitive.

Sasi të mëdha të kalciumit përdoren edhe +në përftimin e gizës dhe qelikut.Qeliqet e trajtuara me kalcium përdoren në industrinë e automobilave dhe të aeroplanëve por edhe për prodhimin e paisjeve për eksportimin e naftës.

Shih dhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]