Jump to content

Çrregullimi i ankthit shoqëror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Çrregullimi i ankthit social (shoqëror) ( ÇAS ), i njohur gjithashtu si fobia sociale (shoqërore), është një çrregullim ankthi i karakterizuar nga ndjenjat e frikës dhe ankthit në situata shoqërore, duke shkaktuar shqetësim të konsiderueshëm dhe duke dëmtuar aftësinë për të funksionuar, të paktën në disa aspekte të jetës së përditshme. :15Këto frikëra mund të shkaktohen nga shqyrtimi i perceptuar ose i vërtetë nga të tjerët. Individët me çrregullim ankthi social kanë frikë nga vlerësimet negative të dhëna nga njerëzit e tjerë.

Simptomat fizike shpesh përfshijnë skuqje të tepërt, djersitje të tepruar, dridhje, rrahje të zemrës dhe të përziera . Belbëzimi mund të jetë shenjë, së bashku me të folurit e shpejtë. Sulmet e panikut mund të ndodhin edhe nën frikë dhe shqetësim të fortë. Disa individë të prekur mund të përdorin alkool ose droga të tjera për të zvogëluar frikën dhe frenimet në ngjarjet shoqërore. Është e zakonshme që ata me fobi sociale të vetë-mjekohen në këtë mënyrë, veçanërisht nëse janë të padiagnostikuar, të patrajtuar ose të dyja; kjo mund të çojë në çrregullime të përdorimit të alkoolit, çrregullime të të ngrënit ose lloje të tjera si çrregullimet e përdorimit të substancave . SAD nganjëherë referohet si një sëmundje e mundësive të humbura ku "individët bëjnë zgjedhje të mëdha të jetës për të kënaqur sëmundjen e tyre". [1] [2] Sipas udhëzimeve të ICD-10, kriteret kryesore diagnostikuese të fobisë shoqërore janë frika nga të qenit në qendër të vëmendjes, ose frika nga sjellja në një mënyrë që do të jetë e turpshme ose poshtëruese, simptoma shmangie dhe ankthi. [3] Shkallët e standardizuara të vlerësimit mund të përdoren për të kontrolluar çrregullimin e ankthit social dhe për të matur ashpërsinë e ankthit.

  1. ^ Stein, MD, Murray B.; Gorman, MD, Jack M. (2001). "Unmasking social anxiety disorder" (PDF). Journal of Psychiatry & Neuroscience. 3. 26 (3): 185–9. PMC 1408304. PMID 11394188. Marrë më 17 mars 2014. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Shields, Margot (2004). "Social anxiety disorder— beyond shyness" (PDF). How Healthy Are Canadians? Statistics Canada Annual Report. 15: 58. PMID 15748044. Marrë më 17 mars 2014. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Social Phobia (F40.1) in ICD-10: Diagnostic Criteria and Clinical descriptions and guidelines.