Çrregullimi i ngrënies

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Çrregullimi i ngrënies
SpecialitetPsikiatri, psikologji klinike
SimptomatZakonet jonormale të të ngrënit që ndikojnë negativisht në shëndetin fizik ose mendor[1]
KomplikimetÇrregullime ankthi, depresioni, abuzimi me substanca,[2] aritmia, dështimi i zemrës dhe probleme të tjera të zemrës, zbaticë acidi (sëmundja e refluksit gastroezofageal ose GERD), problemet gastrointestinale, presioni i ulët i gjakut (hipotensioni), dështimi i organeve dhe dëmtimi i trurit, osteoporoza dhe dëmtimi i dhëmbëve, dehidratim dhe kapsllëk i rëndë, cikle menstruale të ndërprera (amenorrhea ), infertilitet, goditje në tru[3]
LlojetÇrregullimi i të ngrënit të tepruar, anoreksia nervore, bulimia nervore, pica, çrregullimi i përtypjes, çrregullimi shmangës/kufizues i marrjes së ushqimit, sindroma e të ngrënit gjatë natës[1]
Shkaktar(ë)Unclear[4]
Faktor rrezikuesÇrregullime gastrointestinale, histori abuzimi seksual, të qenit balerin apo gjimnast[5][6][6][7]
TrajtimiKëshillimi, dieta e duhur, sasia normale e ushtrimeve, barnat[2]

Çrregullimi i ngrënies është një çrregullim mendor i përcaktuar nga sjellje jonormale të të ngrënit që ndikojnë negativisht në shëndetin fizik ose mendor të një personi.[1] Llojet e çrregullimeve të të ngrënit përfshijnë çrregullimin e ngrënies së tepërt, ku pacienti ha një sasi të madhe në një periudhë të shkurtër kohe; anoreksia nervore, ku personi ka një frikë intensive të shtimit në peshë dhe kufizon ushqimin ose mbiushtron për të menaxhuar këtë frikë; bulimia nervore, ku individët hanë një sasi të madhe (të pirë) dhe më pas përpiqen të çlirojnë veten nga ushqimi (pastrimi); pica, ku pacienti ha sende jo ushqimore; sindroma e ruminimit, ku pacienti regurgiton në ushqim të patretur ose të tretur minimalisht; çrregullim shmangës/kufizues i marrjes së ushqimit (ARFID), ku njerëzit kanë një marrje të reduktuar ose selektive të ushqimit për disa arsye psikologjike; dhe një grup çrregullimesh të tjera të specifikuara të të ushqyerit ose të të ngrënit.[1] Çrregullime ankthi, depresioni dhe abuzimi me substanca janë të zakonshme në mesin e njerëzve me çrregullime të të ngrënit.[2] Këto çrregullime nuk përfshijnë mbipeshën.[1] Njerëzit shpesh përjetojnë komorbiditet midis një çrregullimi të të ngrënit dhe OCD. Është vlerësuar se 20-60% e pacientëve me një ED kanë një histori të OCD.[8]

Shkaqet e çrregullimeve të të ngrënit nuk janë të qarta, megjithëse faktorët biologjikë dhe mjedisorë duket se luajnë një rol.[2][4] Idealizimi kulturor i dobësisë besohet se kontribuon në disa çrregullime të të ngrënit.[4] Individët që kanë përjetuar abuzim seksual kanë gjithashtu më shumë gjasa të zhvillojnë çrregullime të të ngrënit.[9] Disa çrregullime të tilla si pica dhe çrregullimi i përtypjes ndodhin më shpesh tek njerëzit me aftësi të kufizuara intelektuale.[1]

Trajtimi mund të jetë efektiv për shumë çrregullime të të ngrënit.[2] Trajtimi ndryshon sipas çrregullimit dhe mund të përfshijë këshillim, këshilla dietike, reduktim të ushtrimeve të tepërta dhe reduktim të përpjekjeve për të eliminuar ushqimin.[2] Ilaçet mund të përdoren për të ndihmuar me disa nga simptomat e shoqëruara.[2] Në raste më serioze mund të nevojitet shtrimi në spital.[2] Rreth 70% e njerëzve me anoreksi dhe 50% e njerëzve me bulimi shërohen brenda pesë viteve.[10] Vetëm 10% e njerëzve me çrregullime të të ngrënit marrin trajtim, dhe prej tyre, afërsisht 80% nuk marrin kujdesin e duhur. Shumë prej tyre dërgohen në shtëpi javë më herët se qëndrimi i rekomanduar dhe nuk u sigurohet trajtimi i nevojshëm.[11] Shërimi nga çrregullimi i ngrënies së tepërt është më pak i qartë dhe vlerësohet në 20% deri në 60%.[10] Si anoreksia ashtu edhe bulimia rrisin rrezikun e vdekjes.[10] Kur njerëzit përjetojnë komorbiditet me një çrregullim të të ngrënit dhe OCD, disa aspekte të trajtimit mund të ndikohen negativisht. OCD mund ta bëjë më të vështirë rikuperimin nga obsesioni mbi peshën dhe formën, pakënaqësinë e trupit dhe kontrollin e trupit.[12] Kjo është pjesërisht sepse njohjet e ED shërbejnë për një qëllim të ngjashëm me obsesionet dhe detyrimet e OCD (p.sh., sjelljet e sigurisë si lehtësim të përkohshëm nga ankthi).[13] Hulumtimet tregojnë se OCD nuk ka ndikim në BMI të pacientëve gjatë trajtimit.[12]

Vlerësimet e prevalencës së çrregullimeve të të ngrënit ndryshojnë shumë, duke reflektuar dallimet në gjini, moshë dhe kulturë, si dhe metodat e përdorura për diagnostikimin dhe matjen.[14][15][16] Në botën e zhvilluar, anoreksia prek rreth 0.4% dhe bulimia prek rreth 1.3% të grave të reja në një vit të caktuar.[1] Çrregullimi i ngrënies së tepërt prek rreth 1.6% të grave dhe 0.8% të burrave në një vit të caktuar.[1] Sipas një analize, përqindja e grave që do të kenë anoreksi në një moment të jetës së tyre mund të jetë deri në 4%, ose deri në 2% për bulimia dhe çrregullime të ngrënies së tepërt.[10] Shkalla e çrregullimeve të të ngrënit duket të jetë më e ulët në vendet më pak të zhvilluara.[17] Anoreksia dhe bulimia ndodhin gati dhjetë herë më shpesh tek femrat sesa tek meshkujt.[1] Fillimi tipik i çrregullimeve të të ngrënit është në fëmijërinë e vonë deri në moshën madhore të hershme.[2] Normat e çrregullimeve të tjera të të ngrënit nuk janë të qarta.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h i j American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (në anglisht) (bot. 5th). Arlington, VA: American Psychiatric Association. fq. 329–354. ISBN 978-0-89042-555-8.
 2. ^ a b c d e f g h i "What are Eating Disorders?". NIMH (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 23 maj 2015. Marrë më 24 maj 2015.
 3. ^ Clinic, Clevelandclinic. "Eating Disorders". https://my.clevelandclinic,org (në anglisht). Clevelandclinic. Marrë më 9 qershor 2022.
 4. ^ a b c Rikani AA, Choudhry Z, Choudhry AM, Ikram H, Asghar MW, Kajal D, etj. (tetor 2013). "A critique of the literature on etiology of eating disorders". Annals of Neurosciences (në anglisht). 20 (4): 157–161. doi:10.5214/ans.0972.7531.200409. PMC 4117136. PMID 25206042.
 5. ^ Arcelus J, Witcomb GL, Mitchell A (mars 2014). "Prevalence of eating disorders amongst dancers: a systemic review and meta-analysis". European Eating Disorders Review (në anglisht). 22 (2): 92–101. doi:10.1002/erv.2271. PMID 24277724.
 6. ^ a b Satherley R, Howard R, Higgs S (janar 2015). "Disordered eating practices in gastrointestinal disorders" (PDF). Appetite (Review) (në anglisht). 84: 240–50. doi:10.1016/j.appet.2014.10.006. PMID 25312748. S2CID 25805182. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2019-09-24. Marrë më 2019-09-24.
 7. ^ McNamee M (2014). Sport, Medicine, Ethics (në anglisht). Routledge. fq. 115. ISBN 9781134618330.
 8. ^ Bang, Lasse; Kristensen, Unn Beate; Wisting, Line; Stedal, Kristin; Garte, Marianne; Minde, Åse; Rø, Øyvind (2020-01-30). "Presence of eating disorder symptoms in patients with obsessive-compulsive disorder". BMC Psychiatry (në anglisht). 20 (1): 36. doi:10.1186/s12888-020-2457-0. ISSN 1471-244X. PMC 6993325. PMID 32000754.
 9. ^ Chen LP, Murad MH, Paras ML, Colbenson KM, Sattler AL, Goranson EN, etj. (korrik 2010). "Sexual abuse and lifetime diagnosis of psychiatric disorders: systematic review and meta-analysis". Mayo Clinic Proceedings (në anglisht). 85 (7): 618–29. doi:10.4065/mcp.2009.0583. PMC 2894717. PMID 20458101.
 10. ^ a b c d Smink FR, van Hoeken D, Hoek HW (nëntor 2013). "Epidemiology, course, and outcome of eating disorders". Current Opinion in Psychiatry (në anglisht). 26 (6): 543–548. doi:10.1097/yco.0b013e328365a24f. PMID 24060914. S2CID 25976481.
 11. ^ "Eating Disorder Statistics". www.state.sc.us (në anglisht). Marrë më 2022-03-06.
 12. ^ a b Simpson, H. Blair; Wetterneck, Chad T.; Cahill, Shawn P.; Steinglass, Joanna E.; Franklin, Martin E.; Leonard, Rachel C.; Weltzin, Theodore E.; Riemann, Bradley C. (mars 2013). "Treatment of Obsessive-Compulsive Disorder Complicated by Comorbid Eating Disorders". Cognitive Behaviour Therapy (në anglisht). 42 (1): 64–76. doi:10.1080/16506073.2012.751124. ISSN 1650-6073. PMC 3947513. PMID 23316878.
 13. ^ Levinson, Cheri A.; Brosof, Leigh C.; Ram, Shruti Shankar; Pruitt, Alex; Russell, Street; Lenze, Eric J. (2019-08-01). "Obsessions are strongly related to eating disorder symptoms in anorexia nervosa and atypical anorexia nervosa". Eating Behaviors (në anglisht). 34: 101298. doi:10.1016/j.eatbeh.2019.05.001. ISSN 1471-0153. PMC 6708491. PMID 31176948.
 14. ^ Sweeting H, Walker L, MacLean A, Patterson C, Räisänen U, Hunt K (2015). "Prevalence of eating disorders in males: a review of rates reported in academic research and UK mass media". International Journal of Men's Health (në anglisht). 14 (2). doi:10.3149/jmh.1402.86 (jo aktiv 1 gusht 2023). PMC 4538851. PMID 26290657.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI që nga 2023 (lidhja)
 15. ^ Schaumberg, Katherine; Welch, Elisabeth; Breithaupt, Lauren; Hübel, Christopher; Baker, Jessica H.; Munn-Chernoff, Melissa A.; etj. (nëntor 2017). "The Science Behind the Academy for Eating Disorders' Nine Truths About Eating Disorders". European Eating Disorders Review (në anglisht). 25 (6): 432–450. doi:10.1002/erv.2553. ISSN 1072-4133. PMC 5711426. PMID 28967161.
 16. ^ "Eating Disorder Statistics". National Eating Disorders Association (në anglisht). 22 gusht 2019. Marrë më 23 dhjetor 2021.
 17. ^ Pike KM, Hoek HW, Dunne PE (nëntor 2014). "Cultural trends and eating disorders". Current Opinion in Psychiatry (në anglisht). 27 (6): 436–42. doi:10.1097/yco.0000000000000100. PMID 25211499. S2CID 2838248.