1945 në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flag of Albania (1944–1946).svg
1945

Shqipëri
Dekadat:
 • 1920
 • 1930
 • 1940
 • 1950
 • 1960
 • Shih edhe: Ngjarje të tjera të vitit 1945
  Lista e viteve në Shqipëri

  Në vijim është lista e ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë vitit 1945Republikën e Shqipërisë.

  Udhëheqës[redakto | përpunoni burim]

  Ngjarje[redakto | përpunoni burim]

  janar
  • Qeveria komuniste e përkohshme ra dakord që Kosovën t'ia lë Jugosllavisë si një rajon autonom.
  • Qeveria filloi të dënojnë mijëra "kriminelëve të luftës" dhe "armiq të popullit" me vdekje ose në burg, dhe të bëjë si prona shtetërore industritë, transportin, pyjet, dhe fushat [1].
  prill
  gusht
  • Reforma të thella bujqësore filloi nën të cilën rreth gjysma e tokës së punueshme u rishpërndahet fshatarëve nga tokat e pasanikëve ndërsa shumica e pronave të kishave u shtetëzuan.
  • (UNRRA) Ndihmat dhe Riaftësimi i Administrimit nga Kombet e Bashkuara filluan të dërgojnë furnizimeve në Shqipëri[1].
  nëntor
  • Bashkimi Sovjetik e njohu qeverinë e përkohshme të Shqipërisë.
  • Britania dhe Shtetet e Bashkuara të bëjë njohje të plotë diplomatike të kushtëzuar[1].
  dhjetor
  • Në zgjedhjet për Kuvendin Popullor vetëm kandidatët nga Fronti Demokratik ishin në fletëvotim[1].

  Lindje[redakto | përpunoni burim]

  Vdekje[redakto | përpunoni burim]

  Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b c d e "Shqipëria:Kronologjia e Ngjarjeve Kryesore". countrystudies.us. Country Studies. Marrë më 17 tetor 2015.