2G

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 


2G është një shënim i shkurtër për rrjetin celular të gjeneratës së dytë, një grup standardesh teknologjike të përdorura për Rrjeti celular. U lanzua komercialisht në standardin GSMFinlandë nga Radiolinja (tani pjesë e Elisa Oyj) në vitin 1991. Pas lansimit të 2G, sistemet e mëparshme të rrjetit celular me valë u quajtën në mënyrë retroaktive 1G. Ndërsa sinjalet e radios në rrjetet 1G janë analoge, ato në rrjetet 2G janë dixhitale, megjithëse të dy sistemet përdorin sinjalizimin dixhital për të lidhur kullat e radios celulare me pjesën tjetër të sistemit të rrjetit celular. 2G u zëvendësua nga teknologjia 3G.

Teknologjia më e zakonshme 2G ishte standardi GSM, i bazuar në aksesin e shumëfishtë me ndarje kohe (TDMA), i përdorur në pjesën më të madhe të botës përveç Japonisë. Në Amerikën e Veriut, AMPS dixhitale (IS-54 dhe IS-136) dhe cdmaOne (IS-95) ishin dominuese, megjithëse përdorehej edhe GSM. Në Japoni, sistemi i kudogjendur ishte Personal Digital Cellular (PDC), megjithëse ekzistonte edhe një tjetër, Personal Handy-phone System (PHS).

Tre përfitimet kryesore të rrjeteve 2G mbi paraardhësit e tyre 1G ishin:

 1. Bisedat telefonike të koduara në mënyrë dixhitale, të paktën midis telefonit celular dhe stacionit bazë celular, por jo domosdoshmërisht në pjesën tjetër të rrjetit.
 2. Përdorimi dukshëm më efikas i spektrit të radiofrekuencave duke mundësuar më shumë përdorues për brezin e frekuencave.
 3. Shërbimet e të dhënave për celularin, duke filluar me mesazhet me tekst SMS, më pas duke u zgjeruar te Shërbimi i mesazheve multimediale (MMS).

Me Shërbimin e Radios së Pakove të Përgjithshme (GPRS), teknologjia 2G ofron një shpejtësi maksimale teorike të transferimit prej 40 kbit/s (5 kB/s). Me EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution), ekziston një shpejtësi maksimale teorike e transferimit prej 384 kbit/s (48 kB/s).

Evolucioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Standardet e rrjetit celular dhe afati kohor i gjenerimit.

2.5G ( GPRS )[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2.5G, e njohur edhe si "gjenerata e dytë e gjysmë", përdoret për të përshkruar sistemet 2G që kanë implementuar një domen me komutim paketash përveç domenit të ndërrimit të qarkut. Kjo teknologji nuk ofron domosdoshmërisht shërbim më të shpejtë, pasi grupimi i hapësirave kohore përdoret gjithashtu për shërbimet e të dhënave me ndërrim qarku (HSCSD).

2,75 G ( EDGE )[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrjetet GPRS evoluuan në rrjetet EDGE me futjen e kodimit 8PSK. Ndërsa shpejtësia e simboleve mbeti e njëjtë në 270.833 mostra për sekondë, secili simbol mbante tre bitë në vend të një. Normat e përmirësuara të të dhënave për GSM Evolution (EDGE), Enhanced GPRS (EGPRS) ose IMT Single Carrier (IMT-SC) janë teknologji e telefonisë celulare dixhitale e përputhshme me prapavijën që lejon norma të përmirësuara të transmetimit të të dhënave, si një shtesë mbi standardin GSM. EDGE u vendos në rrjetet GSM duke filluar në vitin 2003, fillimisht nga AT&T në Shtetet e Bashkuara.

2,875 G ( Evolucioni EDGE )[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkarkimi në faza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teknologjia 2G, e cila përfshin standardet GSM dhe CdmaOne, është zëvendësuar gradualisht nga teknologjitë më të reja si 3G (UMTS/CDMA2000), 4G (LTE/WiMAX ) dhe 5G (5G NR). Megjithatë, rrjetet 2G kanë qëndruar ende të disponueshme në shumicën e pjesëve të botës që prej vitit 2023, përjashtuar veçanërisht disa transportues në Amerikën e Veriut, simneverlock, Azinë Lindore dhe Australazi.[1]

Shumë pajisje moderne të aktivizuara me LTE kanë aftësinë për të kthyer në 2G për telefonata, veçanërisht të nevojshme në zonat rurale ku gjeneratat e mëvonshme ende nuk janë zbatuar. Në disa vende, pasardhësi i teknologjisë 3G po mbyllet në vend të 2G. Vodafone, për shembull, njoftoi më herët se kishte ndaluar shërbimet 3G në të gjithë Evropën në vitin 2020, por ende mbart 2G si një shërbim të vazhdueshëm. Në SHBA, T-Mobile mbylli shërbimet e tyre 3G duke ruajtur rrjetin e tyre 2G GSM.[2]

Transportues të ndryshëm kanë bërë njoftime se teknologjia 2G në Shtetet e Bashkuara, Japoni, Australi dhe vende të tjera është në proces mbylljeje ose është mbyllur tashmë, për të lejuar operatorët të ripërdorin frekuencat për teknologjitë më të reja si 4G dhe 5G.[3]

Në vitin 2022, Android 12 prezantoi një cilësim sistemi për të çaktivizuar lidhjen 2G për pajisjet e tyre, pasi 2G konsiderohet të jetë i pasigurt. Në mënyrë të veçantë, ekzistojnë metoda të njohura për të sulmuar dobësitë në GSM që nga viti 2009, me përdorim praktik në krim. Rrugët e sulmit në 2G CdmaOne u gjetën më vonë dhe mbeten më pak të publikuara.

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në disa pjesë të botës, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, teknologjia 2G mbetet ende e përdorur gjerësisht për telefonat më të vjetër me funksione dhe për pajisjet e Internetit të Gjërave (IoT), si matësat inteligjentë, sistemet eCall dhe gjurmuesit e automjeteve. Kjo bëhet për të shmangur koston e lartë të licencimit të patentave të teknologjive më të reja. Ndërprerja e shërbimeve 2G mund të lërë njerëzit të cenuar të paaftë për të komunikuar edhe me kontaktet e urgjencës, duke shkaktuar dëme dhe ndoshta vdekje.[4]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Efekti i shkëmbit
 • Braktisin
 • Lista e gjeneratave të telefonave celularë
 • Telefon celular radio, i njohur gjithashtu si 0G
 • Rrezatimi dhe shëndeti i pajisjes me valë
 • 3G
 • 4G
 • 5G

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Germany's rural 4G users still spend one-fourth of their time on 3G and 2G networks". Opensignal. 2019-06-13. Marrë më 2019-10-06.
 2. ^ "SUNSET ON 2G/3G MOBILE NETWORKS? NOT EXACTLY..." CSL Group. Marrë më 2023-10-16.
 3. ^ "The status of the 2G/3G network sunset". nae_ global. 2019-07-31. Marrë më 2019-12-11.
 4. ^ Rockman, Simon. "Millions Will Lose Out When Government Kills 2G". Forbes. Marrë më 2023-10-16.
Parardhësi 
1st Generation (1G)
Mobile Telephony Generations Pasardhësi 
3rd Generation (3G)