Abdullah ibn Xhahsh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Abdullah ibn Xhahsh (عبد الله بن جحش, rreth 586 – 625) [1] ishte kushëri dhe shok i profetit Muhamed.

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai ishte i biri i Xhahsh ibn Rijab, një emigrant në Mekë nga fisi Asad, [2] dhe Umama bint Abdulmuttalib, një anëtare e klanit Hashimfisit Kurejsh . Një nga motrat e tij ishte Zejneb bint Xhahsh, një nga gratë e Muhammedit. [3] Familja kishte formuar një aleancë me Harb ibn Umeja dhe me djalin e tij Ebu Sufjan . [1]

Ai përshkruhet si "as i gjatë e as i shkurtër dhe kishte shumë flokë". [1]

Ai u martua me Fatima bint Ebi Hubejsh, [3] e cila ishte një kushërirë e Hatixhe nga klani Asad e Kurejshëve, [2] dhe ata patën një djalë, Muhamedin. [2]

Konvertimi në Islam[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah ibn Xhahsh u konvertua në Islam nën ndikimin e Ebu Bekrit. [2] Ai iu bashkua myslimanëve të tjerë në emigrimin e dytë në Abisini në vitin 616. [2] :146 [2] Ai u kthye në Mekë në fund të vitit 619 dhe ishte një nga të parët që emigronteMedinë në 622. [2] :215 [2]

Luftime gjatë epokës së Muhamedit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muhamedi dërgoi Abdullah ibn Xhahshin në bastisjen Nakhla në Rexhep 2 AH (janar 624), së bashku me shtatë emigrantë të tjerë dhe gjashtë deve. Muhamedi i dha një letër Abdullahut, me udhëzime që të mos e lexonin derisa ai të kishte udhëtuar për dy ditë, por pastaj të ndiqte udhëzimet e tij pa i bërë presion shokëve të tij. Pasi Abdullahu kishte vazhduar për dy ditë, ai e hapi letrën; ku Muhammedi i thoshte atij të vazhdonte derisa arriti në Nakhla, midis Mekës dhe Taifit, të qëndronte në pritë për Kurejshët dhe të vëzhgonte atë që po bënin. Kur karavani i Kurejshëve kaloi nëpër Nakhlah, Abdullahu i nxiti shokët e tij të sulmonin tregtarët përkundër faktit se ishte akoma muaji i shenjtë i Rexhepit, kur luftimi ishte i ndaluar. Në betejë, një nga tregtarët e Kurejshit u vra dhe dy të tjerë u kapën, së bashku me të gjitha mallrat. Në fillim, Muhamedi nuk i miratoi veprimet e Abdullahut, duke thënë: "Unë nuk ju udhëzova të luftoni në muajin e shenjtë". Por më vonë ai lajmëroi një zbulesë të re:

Ata ju pyesin për luftën në muajt e shenjtë [dmth muaji i 1, 7, 11 dhe 12 i kalendarit të myslimanëve ]. Thuaj: "Lufta në të është gjynah i madh, por më e madhe është që të ndalosh njerëzit nga ndjekja e rrugës së All-llahut, të mos besojë në Të, ndalimi në hyrjen në el-Masjid el-Haram (në Mekë), dhe dëbimi i banorëve e tij, dhe el-Fitna është më keq se vrasja. " [Kurani 2: 217] [2] :286–289 [4][5][6][7]

Më vonë, Abdullahu ishte ndër ata që luftuan në Betejën e Bedrit.[2]

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah ibn Xhahsh u vra në betejën e Uhudit nga Akhnas ibn Sharik.[1] Sipas familjes së tij, kundërshtarët e tij e kanë gjymtuar trupin e tij duke i prerë hundën dhe veshët e tij. [2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d Muhammad ibn Saad, Tabaqat vol. 3. Translated by Bewley, A. (2013). The Companions of Badr, p. 68. London: Ta-Ha Publishers. "Abdullah was about forty on the day he was killed."
  2. ^ a b c d e f g h i j k Muhammad ibn Ishaq, Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad. Oxford: Oxford University Press.
  3. ^ a b Muhammad ibn Saad, Tabaqat vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina. London: Ta-Ha Publishers.
  4. ^ Mubarakpuri, The Sealed Nectar (Free Version), pp. 126, 129
  5. ^ The sealed nectar: biography of the Noble Prophet (në anglisht), 2005
  6. ^ Nakhla Raid Quran Verse (në anglisht), 2008
  7. ^ The Journey of Prophecy; Days of Peace and War (Arabic), 2010 Note: Book contains a list of battles of Muhammad in Arabic, English translation available here [1] Arkivuar 21 qershor 2019 tek Wayback Machine