Jump to content

Abkazët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Abkhaz, Abkhazians
Аԥсуаа
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Former Soviet Union 
 Abkhazia[2]127,404 (2018 census)[1]
 Russia11,366 (2002 census)[3]
 Georgia3,527 (2008)[4]
 Ukraine1,458 (2001)[5]
 Latvia22 - 29 (2021)[6] [7]
Diaspora 
 Turkey39,000 - 600,000[8][9][10][11][12]
 Syriarr. 10,000[13]
Gjuhët
Abkhaz (native), Russian, Georgian, Turkish
Fetë
Majority Abkhazian Orthodox Christianity (in Abkhazia) or Sunni Islam (in Turkey) with Abkhaz native faith minority
Grupe etnike të lidhura
Abazins, Circassians

Abkazët ose Abhazët janë një grup etnik Kaukazian VeriperëndimorAta jetojnë kryesisht në Abkhazi, një rajon të diskutueshëm në bregun verilindor të Detit të Zi.

Një pjesë e madhe e diasporës abhaze banon në Turqi, ku origjina e saj gjen rrënjët në Luftën Kaukaziane në fund të shekullit të 19-tëShumë abhazë jetojnë gjithashtu në pjesë të tjera të ish-Bashkimit Sovjetik, sidomos në Rusi dhe Ukrainë

Etnologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha abhaze i përket familjes së izoluar të gjuhëve veriperëndimore të Kaukazit, e njohur edhe si familja Abhaza-Adyghe ose familja Pontike Veriore.Kjo familje gjuhësore gruponte vazhdimësinë dialektore të folur nga Abaza-Abkazët (Abazgi) dhe Adyghe (të njohur si "çerkezët" në anglisht).Abkazët janë të lidhur ngushtë etnikisht me çerkezët.Burimet klasike flasin për disa fise që banojnë në rajon, por identiteti dhe vendndodhja e tyre e saktë mbeten të diskutueshme për shkak të konfliktit historiografik abhazo-gjeorgjian.Kjo informacion tregon se gjuha abhaze është pjesë e një familjeje të gjerë gjuhësore kaukaziane veriperëndimore, me lidhje të ngushta etnike me popullsinë çerkeze. Megjithatë, detajet e saktë rreth fiseve dhe vendndodhjes së tyre në rajon mbeten të diskutueshme për arsye të konflikteve historike ndërmjet Abkhazisë dhe Gjeorgjisë.Ky konstatim thekson kompleksitetin e çështjeve etnolinguistike dhe historike në rajonin e Kaukazit Veriperëndimor.

Nëngrupet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë tre nëngrupe kryesore të popullit abhaz:Bzyb (Бзы ԥ, Bzyph) që banojnë në rajonin e lumit Bzyb dhe flasin një dialekt të veçantë.Abzhui (Абжьыуа, Abzhwa) që jetojnë në rajonin e lumit Kodori dhe flasin gjithashtu një dialekt të tyre, mbi të cilin bazohet gjuha letrare abhaze.Samurzakan që banojnë në juglindje të Abkhazisë.Kjo informacion tregon se, edhe pse abkazët/abhazët përbëjnë një grup etnik të njëjtë, ata kanë nëngrupet e tyre të veçanta me dialekte dhe zona gjeografike specifike brenda Abkhazisë. Kjo diversitet brendaietnike pasqyrohet edhe në standardin gjuhësor të abhazishtes.Ky nivel detajar i ndarjeve brendaetnike të popullit abhaz thekson kompleksitetin e këtij grupi dhe rëndësinë e njohjes së këtyre niansave për të kuptuar më mirë realitetin e tyre kulturor dhe sociolinguistik.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa studiues e konsiderojnë fisin e lashtë Heniochi si paraardhësit e Abhazëve. Ky popull luftarak hyri në kontakt me kolonitë greke të Dioskourias dhe Pitiuntas.Gjatë periudhës romake, grupi i Abasgoëve (Abkazët) përmenden si banues në këtë rajon. Prokopi i përshkruan ata si luftëtarë, adhurues të tre hyjnive, nën sundimin e Mbretërisë së Lazikës.Ekzistojnë dy pikëpamje kryesore për prejardhjen e popujve Abhaza-Adyghe:Pikëpamja abhaziane - Apsilae dhe Abasgoi janë paraardhës të këtij grupi.Pikëpamja gjeorgjiane - Ata ishin kolkë (kartvelianë ose gjeorgjianë).Kjo diskutim tregon se origjina e popullit abhaz është një çështje e diskutueshme dhe kontestuese, me interpretime të ndryshme nga ana e studiuesve në varësi të përkatësive kombëtare. Kjo pasqyron kompleksitetin e historisë dhe etnogjenezës së këtij populli.Njohja e këtyre pikëpamjeve të ndryshme është e rëndësishme për të kuptuar dinamikat historike dhe identitare në këtë rajon të Kaukazit Veriperëndimor.

Bagrat III i Gjeorgjisë, mbret i shekullit të 11-të i Mbretërisë së Abkhazisë

Lazica ishte një mbretëri vasale e Perandorisë Bizantine gjatë gjithë ekzistencës së saj.Më vonë u krijua Mbretëria e pavarur e Abkhazisë dhe rajoni u bë pjesë e botës kulturore gjeorgjiane.Fisnikëria vendase, kleri dhe klasa e arsimuar përdorën gjeorgjishten si gjuhë të shkrim-leximit dhe kulturës.Nga fillimi i shekullit të 11-të deri në shekullin e 15-të, Abkhazia ishte pjesë e monarkisë gjithë-gjeorgjiane.Më pas Abkhazia u bë një Principatë e veçantë, derisa u pushtua nga Perandoria OsmaneKy pasazh nxjerr në pah ndikimin e fortë gjeorgjian në Abkhazi gjatë periudhës mesjetare, me përdorimin e gjeorgjishtes si gjuhë kulturore dhe administrative. Kjo tregon se Abkhazia ishte e lidhur ngushtë me botën gjeorgjiane për shekuj me radhë, para se të bëhej një entitet i veçantë dhe të pushtohej nga osmanët.

Konferenca e fisnikërisë Abkaziane në 1839

Nga fundi i shekullit të 17-të, rajoni u bë një teatër i tregtisë së gjerë të skllevërve dhe piraterisë.Sipas një teorie të diskutueshme të zhvilluar nga Pavle Ingorokva në vitet 1950, në atë kohë një numër i fiseve pagane Abaza të Kaukazit Veriperëndimor migruan nga veriu dhe u përzien me elementët etnikë lokalë, duke ndryshuar ndjeshëm situatën demografike të rajonit.Këto pikëpamje u përshkruan si etnocentrike dhe me pak mbështetje historike.Njëkohësisht, ka patur spekulime mbi ndryshimet demografike në rajon, por që duket se nuk kanë gjetur një mbështetje të fortë historike.Kjo fazë e re në historinë e Abkhazisë, e lidhur me tregtinë e skllevërve, sugjeron se rajoni kaloi nëpër përtëritje të mëtejshme sociale dhe etnografike gjatë kësaj periudhe, përveç ndikimeve politike dhe ekonomike të pushteteve të huaja.

Vajza abhaze në 1881

Pushtimi rus i Abkhazisë nga vitet 1810 deri në vitet 1860 u shoqërua me një dëbim masiv të abhazëvemyslimanë në Perandorinë Osmane dhe me futjen e një politike të fortë rusifikimi.Si rezultat, diaspora abhaze aktualisht vlerësohet të matë të paktën dyfishin e numrit të abhazëve që banojnë në Abkhazi.Pjesa më e madhe e diasporës tani jeton në Turqi, me vlerësime që variojnë nga 100,000 deri në 500,000, me grupe më të vogla në Siri (5,000 – 10,000) dhe Jordani.Në vitet e fundit, disa prej tyre kanë emigruar edhe në Perëndim, kryesisht në vende si Gjermania, Holanda, Zvicra, Belgjika, Franca, Mbretëria e Bashkuar, Austria dhe SHBA.Ky informacion tregon se pushtimi rus i Abkhazisë në shekullin e 19-të çoi jo vetëm në politika rusifikimi, por edhe në një dëbim të madh të abhazëve myslimanë nga territori i tyre, duke krijuar kështu një diasporë të gjerë, kryesisht të vendosur në Turqi dhe Lindjen e Mesme. Në vitet e fundit, kjo diasporë ka filluar të shpërndahet edhe në vende perëndimore.Kjo histori migracionale e abhazëve pasqyron kompleksitetin e zhvillimeve në këtë rajon, të cilat kanë lënë gjurmë të thella në demografinë dhe të ardhmen e këtij populli.

Tokat e Abhazëve/Abazave dhe fqinjët e tyre në fillim të shekullit të 19-të


Pas Revolucionit Rus të 1917, Abkhazia fillimisht ishte pjesë e Republikës Demokratike të Gjeorgjisë, por u pushtua nga Ushtria e Kuqe në 1921 dhe përfundoi duke u bërë Republikë Socialiste Sovjetike e lidhur me SSR-në Gjeorgjiane.Në 1931, statusi i Abkhazisë u zvogëlua kur ajo u bë Republikë Autonome Socialiste Sovjetike brenda SSR-së Gjeorgjiane.Nën Stalinin, u zbatua një kolektivizim i dhunshëm dhe elita komuniste vendase u spastrua.Inkurajohej edhe lëvizja e armenëve, rusëve dhe gjeorgjianëve në sektorët e bujqësisë dhe turizmit, ndërsa shkollat abhaze u mbyllën për një kohë.Deri në 1989, popullsia abhaze përbënte vetëm 18% të popullsisë së republikës autonome, ndërsa gjeorgjianët përbënin 45%. Armënit dhe rusët gjithashtu përbënin një pjesë të konsiderueshme.Ky zhvillim demografi i shkaktuar nga politikat sovjetike të Stalinit deri në fund të viteve 1980 krijoi një situatë tensionuese në Abkhazi, që më pas çoi në konflikt të armatosur midis Gjeorgjisë dhe Abkhazisë në fillim të viteve 1990.

Lufta e viteve 1992-1993 dhe spastrimi pasues etnik i gjeorgjianëve në Abkhazi la Abhazët si një grup etnik me pluralitet, rreth 45% të popullsisë.Regjistrimi i vitit 2003 përcaktoi numrin e përgjithshëm të Abhazëve në Abkhazi në 94,606 persona.Megjithatë, presidenti de fakto i Abkhazisë, Sergei Bagapsh, sugjeroi në 2005 se numri i vërtetë i Abhazëve etnikë që jetonin në Abkhazi ishte shumë më i ulët, më pak se 70,000 persona.Ky dallim tregon se të dhënat demografike të sakta për Abkhazinë mbeten të diskutueshme dhe ka paqartësi lidhur me numrin e saktë të popullsisë abhaze të kësaj republike autonome. Ky është një tregues i qartë i kompleksitetit të situatës etnike në rajon pas konfliktit. Më duhet të jem i kujdesshëm kur bëj përfundime të qarta në bazë të këtyre të dhënave të pasigurta.

Në kohën e regjistrimit të vitit 2011,122,175 abhazë jetonin në Abhazi.Ata përbënin 50,8% të popullsisë së përgjithshme të republikës.

Që nga mesi i prillit 2013, rreth 200 sirianë me prejardhje abhaze kishin mbërritur në Abkhazi, duke u rritur në rreth 350 deri në fund të muajit.Udhëheqja Abhaziane deklaroi se do të vazhdonte procesin e riatdhesimit të Abhazëve që jetojnë jashtë vendit.Deri në gusht 2013, sipas qeverisë Abhaziane, 531 Abhazë kishin mbërritur nga Siria në Abkhazi.

Kjo përfaqëson një çështje të rëndësishme të emigracionit të Abhazëve nga Siria gjatë konfliktit të armatosur atje, një lëvizje e cila është nxitur dhe mbështetur nga qeveria Abhaziane. Kjo sigurisht që ka luajtur një rol në dinamikat demografike të Abkhazisë në vitet e fundit. Është e rëndësishme të vazhdojmë të monitorojmë zhvillimet e mëtejshme në këtë aspekt

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia tipike është e fortë në mbarështimin e bagëtive,bletarinë,vreshtarinë dhe bujqësinë.

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastiri i Athosit të Ri

Abkazët ndahen kryesisht në dy grupe fetare kryesore:Të krishterë ortodoksë abhazianë, nën Kishën Ortodokse GjeorgjianeMyslimanë Sunij, kryesisht hanefitë, të përhapur në Abkhazi dhe TurqiMegjithatë, besimet indigjene jo-abrahamike kanë qenë gjithmonë të forta në Abkhazi.Krishterimi u prezantua për herë të parë në shekullin e 1-rë pas Krishtit tek fqinjët e tyre çerkezë, dhe u bë feja dominuese e Abkhazëve në shekullin e 6-të nën sundimin e Perandorisë Bizantine.Islami u prezantua në shekullin e 16-të nga Osmanët dhe rajoni u bë kryesisht mysliman deri në vitet 1860.Kjo tregon natyrën e përzier fetare të popullsisë Abhaze, me krishterimin dhe islamin që bashkëjetojnë me besimet e vjetra indigjene. Ky diversitet fetar ka luajtur një rol të rëndësishëm në historinë dhe identitetin e Abkhazëve.

Diaspora[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas revoltave kundër sundimit rus, shumë çerkezë, abhazë dhe çeçenë myslimanë migruan në Perandorinë Osmane.Besohet se komuniteti abhaz në Turqi është më i madh se ai i vetë Abhazisë. Vlerësohen rreth 250 fshatra Abhaza-Abaza në të gjithë Turqinë.Sipas Andrew Dalby, folësit e gjuhës abkaziane mund të jenë mbi 100,000 në Turqi, megjithëse regjistrimi i vitit 1963 numëroi vetëm 4,700 folës amtarë dhe 8,000 folës dytësorë.Nga 15,000 Abhazët etnikë në Turqi, vetëm 4,000 e flasin gjuhën, ndërsa pjesa tjetër është asimiluar në shoqërinë turke.Që nga viti 2006, vlerësohet se në Turqi jetojnë 600,000 deri në 800,000 persona me prejardhje abkhaziane.Kjo tregon se komuniteti abhaz në Turqi është mjaft i madh dhe i rëndësishëm, si rrjedhojë e migrimit historik të kësaj popullsie nga Kaukazi. Ruajtja e identitetit dhe gjuhës së tyre mbetet një sfidë e vazhdueshme.

Gjenetika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit më të afërt gjenetikisht me abkazët janë abazinët dhe çerkezët.Ekzistojnë gjithashtu ngjashmëri midis disa grupeve etnike të Gjeorgjisë Perëndimore.

Galeri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëz të shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Letërsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Alexey Gogua (lindur më 1932), shkrimtar
 • Dmitry Gulia (1874–1960), shkrimtar dhe poet sovjetik abkazian
 • Fazil Iskander (1929 – 2016), shkrimtar
 • Bagrat Shinkuba (1917 – 2004), shkrimtar, poet

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Aslan Bzhania (lindur më 1963), politikan abhaz
 • Alexander Ankvab (lindur më 1952), politikan abhaz
 • Anzor Kudba (lindur më 1939), anëtar i Këshillit Suprem të Republikës së Gjeorgjisë
 • Gennadi Gagulia (1948–2018), politikan abkazian
 • Hajredin Pasha (1820 – 1890), politikan osman
 • Mirab Kishmaria (lindur më 1961), politikan dhe gjeneral i ushtrisë abhaz
 • Nestor Lakoba (1893 – 1936), udhëheqës komunist abhaz
 • Rauf Orbay (1881 – 1964), politikan turk
 • Raul Khajimba (lindur më 1958), politikan abhazian
 • Rauf Orbay (1881–1964), oficer dhe diplomat i marinës turke
 • Shaaban Abash (1890–1943), kalorës në regjimentin e kalorësisë çerkeze të divizionit vendas Kaukazian gjatë Luftës së Parë Botërore
 • Sergei Bagapsh (1949 – 2011), President i Abkhazisë
 • Vladimir Arshba (1959–2018), ushtar dhe politikan abhaz
 • Vladislav Ardzinba (1945–2010), presidenti i parë de facto i Abkhazisë

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mikhail, Princi i Abkhazisë (vdiq më 1866),
 • Hala Gorani, gazetare amerikane [14]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • afro-abkazët
 • Gratë në Abkhazi
 • Historia e Abkhazisë
 • gjuha abhaze

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

https://web.archive.org/web/20060720150021/http://www.silk.european-heritage.net/mont_illustr/e_mont_il_01.html Asya Pereltsvaig The Caspian Region, Volume 2: The Caucasus

http://poli.vub.ac.be/publi/Georgians/notes.html

 1. ^ Census statistics (in Russian)
 2. ^ Stampa:Abkhazia-note
 3. ^ Всероссийская перепись населения 2002 года - 1. Национальный состав населения [All-Russia Population Census of 2002 - 1. The national composition of the population] (në rusisht). Russian Federal State Statistics Service. 2004. Arkivuar nga origjinali (XLS) më 29 shkurt 2016.
 4. ^ "Turkish Abkhazians enjoying independence of their far away country". Abkhaz World | History, Culture & Politics of Abkhazia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "All-Ukrainian population census 2001 - The distribution of the population by nationality and mother tongue". State Statistics Service of Ukraine. Arkivuar nga origjinali më 11 mars 2007. Marrë më 29 mars 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Population by ethnicity at the beginning of year – Time period and Ethnicity | National Statistical System of Latvia". data.stat.gov.lv. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Latvijas iedzīvotāju sadalījums pēc nacionālā sastāva un valstiskās piederības, 01.01.2023. - PMLP
 8. ^ Abkhaz. Lewis, M. Paul (ed.), 2009. Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition. Dallas, Tex.: SIL International. Online version
 9. ^ (2009) Abkhazia Seeking Turkish Recognition of Independence Arkivuar 9 dhjetor 2009 tek Wayback Machine
 10. ^ (2009) ABKHAZIA’S DIASPORA: DREAMING OF HOME Arkivuar 2017-10-17 tek Wayback Machine
 11. ^ Chirikba 2003 p8
 12. ^ "Turkish Abkhazians enjoying independence of their far away country". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Abkhaz Syrians return home". Voice of Russia. 5 maj 2012. Arkivuar nga origjinali më 11 maj 2012. Marrë më 9 maj 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Shakir, Manal (5 mars 2024). "REVIEW: Hala Gorani explores her roots in 'But You Don't Look Arab'". Arab News. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 https://books.google.com/books?id=-YUfAgAAQBAJ&pg=PA37 Nation-building in the Post-Soviet Borderlands: The Politics of National Identities