Ahmet Osja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ahmet Osja Shkodër 1939 është Profesor i shkencave bujqësore dhe mban Urdhri "Mjeshtër i Madh", viti 2009 nga Presidenti i Shqipërisë. Për afro 9 vjet (1982-1991) përfaqësoi rajonin e Shkodrës si deputet në Kuvendin e Shqipërisë. Ka qenë edhe ministër i Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujërave si dhe lektor në Universitetin e Shkodrës.

== Jeta profesionale ==[nevojitet citimi]

== Vepra studimore& publicistike ==[nevojitet citimi]

  • Profesor Osja është autor dhe bashkë autor i disa botimeve në lëmin e Bujqësisë shqiptare me kolegët e tij sidomos me Profesor Andrea Shundin me banim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
  • Ka realizuar një seri shkrimesh të vijueshme në gazeta qëndrore e lokale dhe në revista ashtu si një gazetar profesionist dhe Shoqata e Gatezarëve Shqipëtar të Bujqësisë a ka vlerësuar me titullin Kryetar Nderi të saj.
  • 2012 Botoi në 100 vjetorin e Pavarësisë, studimin për lulet Alpine ” 100 foto – 100 lule në Alpet Ilirike” si Biolog eksplorues, i vlerësuar edhe si Mjeshtër Sporti në Alpinizëm.Studimi praktik për turistin u vlerësua si një vepër me vlera të dobishme dhe zbulime premier në nivel studiuesish rajonalë.
  • Si studjues poliedrik Ahmet Osja sipas Qamil Gjyrezit argumenton që fotografi shqiptaro amerikan Gjon Mili e ka prejardhjen nga një familje në brigjet e liqenit të Shkodrës dhe ka lidhje me prejardhjen e hershme të familjes të Gjyrezve si dhe është pasardhës i Skënderbeut.

Vlerësime[redakto | përpunoni burim]

  • 2009 - Mjeshtër i Madh nga Presidenca e Republikës.
  • 2009 - Këshilli Bashkiak i Shkodrës e ka shpallur Profesorin Ahmet Osja " Mirënjohja e Qytetit" .
  • 2009 - Forumi i Intelektualëve Shqiptarë , dega Shkodër përfaqësuar nga ish kryetari Gëzim Uruçi e vlerësoi si intelektual i shquar, emblemë e qytetarisë, me njohuri të gjithanëshme në shumë fusha të shkencës e kulturës dhe një personalitet i historisë shqiptare
  • 2010 - Nderi i Akademia e Shkencave, ishte titulli nga kryesia e akorduar ciceronit të bujqësisë Profesor Ahmet Osja.
  • 2016 - Honoris causa

Referenca[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]