Aktorët (UML)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagramet e use case në UML, me dy aktorë dhe disa raste(veprime).

Një aktor (actor, "zbatues") është një element i modelit në Unified Modeling Language (UML) që "përcakton një rol të luajtur nga një përdorues ose ndonjë sistem tjetër që bashkëvepron me subjektin".[1]

"Aktorët mund të përfaqësojnë rolet e luajtur nga përdoruesit njerëzor, hardware e jashtme, apo subjekte të tjera. Vini re se një aktor jo domosdoshmërisht përfaqëson një entitet të veçantë fizik, por thjesht një aspekt të veçantë (p.sh. "një rol") e disa entiteteve që është relevante për përcaktimin e veprimeve të lidhura të saj. Kështu, një instancë fizike mund të luajë rolin e aktorëve të ndryshme dhe, anasjelltas, një aktor i caktuar mund të luhet nga më shumë instanca të ndryshme" [1].

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "OMG Unified Modeling Language (OMG UML), Superstructure, V2.1.2, pp. 586–588" (në anglisht). Marrë më 7 nëntor 2010.

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]