Jump to content

Diagrami i aktivitetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagrami i aktivitetit në UML 1.x udhëzuesin e procesit brainstorming

Diagramet e aktivitetit janë paraqitja grafike e rrjedhës së punës të aktiviteteve hap pas hapi dhe veprimeve me mbështetje për zgjedhjen, përsëritje dhe bashkëveprim [1]. Në Unified Modeling Language, aktivitetet e diagrameve mund të përdoret për të përshkruar biznesin dhe operacionet hap-pas-hapi i rrjedhë së punës të komponentëve në një sistem. Një diagram i aktivitetit tregon rrjedhën e përgjithshme të kontrollit.

Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diagramet e aktivitetit janë të ndërtuara nga një numër i kufizuar i formave, të lidhur me shigjeta. Llojet më të rëndësishme të formave janë:

  • drejtkëndëshat e rrumbullakosura paraqesin aktivitetet;
  • romb përfaqëson kushtin;
  • vija horizontale përfaqëson fillimin e më shumë aktiviteteve "split" gjithashtu edhe mbarimin e shumë aktiviteteve në një "join";
  • rrethi i zi tregon fillimin e rrjedhës së punës (initial state);
  • rrethi i bardh me një nënrreth të zi përfaqëson përfundimin (final state);

Shigjeta të drejtuar nga fillimi në fund përfaqësojnë procesin ku aktiviteti ndodhë.

Për këtë arsye ata mund të konsiderohet si një formë e flowchart.

Përderisa në UML 1.x, diagramet e aktivitit ishin një formë e specializuar e formave të diagrameve, në UML 2.x, diagramet e aktivitet ishin riformatizuar të jetë i bazuar në "Petri net" si semantike, duke rritur fushëveprimin e situata që mund të modelohen duke përdorur diagramet e aktivitetit. Këto ndryshime shkaktojnë që shumë diagrame të aktivitetit në UML 1.x të interpretohen ndryshe në UML 2.x.

Aplikacionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

SysML diagrami i aktiviteti është zgjeruar për të treguar rrjedhën ndër hapat që përcjell çështjet fizike (p.sh., benzinë​​) ose energjinë (p.sh., presioni). Ndryshime të tjera lejojnë diagramin të mbështetë më mirë sjelljet e vazhdueshme dhe të dhënat e vazhdueshme në rrjedhë.

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Glossary of Key Terms at McGraw-hill.com. Retrieved 20 July 2008.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]