Jump to content

Gjuha e Unifikuar e Modelimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga UML)
UML logo
UML logo
Grumbull i diagrameve të UML.

Unified Modeling Language (UML) ose Gjuha e Unifikuar e Modelimit është një gjuhë modelimi e standardizuar me qëllim të përgjithshëm në fushën e inxhinierisë softuerikeorientuar në objekte. Standardi është menaxhuar, dhe është krijuar, nga Object Management Group.

UML përfshin një sërë të teknikave të shënimit grafik për të krijuar modele vizuele të sistemeve të softurëve intenziv të orientuar në objekte.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Unified Modeling Language (UML) është përdorur për specifikimin, modifikimin, ndërtimin dhe dokumentimin e artifakteve gjatë zhvillimit të një sistemi të softurëve intenziv të orientuar në objekte [1]. UML ofron një mënyrë standarte për të parashikuar projektet arkitekturore të një sistem, duke përfshirë elemente të tilla si:

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ FOLDOC (2001). Unified Modeling Language[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur] last updated 2002-01-03. Accessed 6 February 2009.
  2. ^ Grady Booch, Ivar Jacobson & Jim Rumbaugh (2000) OMG Unified Modeling Language Specification Arkivuar 18 tetor 2004 tek Wayback Machine, Version 1.3 First Edition: March 2000. Retrieved 12 August 2008.