Diagrami use case

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në këtë figurë në kemi bërë identifikimin e rasteve të përdorimit potencial dhe aktorëve potencial. Use case diagrami i menaxhimit të kurseve të sistemit përfshin të gjitha aktorët dhe use caset të cilat i identifikuam gjatë analizës së problemit të deklaruar.

Use case diagrami është krijuar nga Jackobson në vitin 1993 dhe është lëshuar në përdorim në vitin 1999. Use case diagrami është përdorur për të identifikuar elementet primare dhe proceset që formojnë sistemin. Elementet kryesore janë quajtur si "aktorët" dhe proceset quhen "raste përdorimi." Ky lloj diagrami shërben për të identifikuar elementet primare dhe proceset që formojnë sistemin. " Use case diagrami mund të meret si një skenë e thjeshtë e cila përshkruan se çka pret përdoruesi nga sistemi. Çdo use case diagram përfaqëson detyra diskrete e cila përfshin ndërveprime të jashtme me sistemin [1].

Aktorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duhet ti përkushtohet një kujdes i madh edhe identifikimit të aktorëve të sistemit. Aktor është dikush apo send i cili ka ndikim të jashtëm ndaj sistemit, por gjithashtu edhe do të veprojë me sistemin. Këtu dalim në përfundim se use case diagrami nuk është modul softuerik por një gjë e cila i ofron vlera aktorit. Mënyra më e lehtë për ti gjetur aktorët është ti vështrojmë njëherë krejt aktorët dhe të pyesim veten se pse ata duan ta përdorin sistemin. Po ashtu use case diagrami kap aspektet funksionale të një sistemi. Më konkretisht, ajo kap proceset e biznesit të kryera në sistem. Duke diskutuar funksionalitetin e dhe proceset e sistemit, që ju të zbuloni karakteristikat e rëndësishme të sistemit që ju dizajnoni [2].

Forma e use case diagramit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Use case diagrami është dhënë si një elips dhe në rast përdorimi gjithmonë është emërtuar me emrin e saj [2].

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Po ashtu use case diagrami kap aspektet funksionale të një sistemi. Më konkretisht, ajo kap proceset e punëve të kryera në sistem. Duke diskutuar funksionalitetin e dhe proceset e sistemit, që ju të zbulojmë karakteristikat e rëndësishme të sistemit që ju dizajnoni.[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Software Engineering, Ninth Edition, Ian Sommerville, 2011
  2. ^ a b c Bekim Fetaji, (2012) Manuscript: Software Engineering, South East European University, Tetovo, Macedonia