Alevinjtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Simboli Aleviteve

Alevianët, Alevjanët ose Alevijtë (kurde Alewi, turqisht: Alevi nga Persisht: علوی për "pasuesit e Ali") janë një grup myslimanesh nga shekulli 13-14, kthim prapa në Anadoll formuar një bashkësi fetare. Alevizmi (i quajtur edhe shpirtërore Shiizmit rrëfehet edhe njëherë apo Sufi - shia , turqishtAlevîlik , persisht: علویان ) është një grup fetar brenda besimtarët shiitë kombinuar me sufiste elemente të tilla si ato të tarikatit Bektashi. Ata nuk kanë nevojë për xhami sepse besimi i tyre kryesor është: "Zemra e njeriut është një shtëpi e Zotit".

Alevit pretendojnë të jenë pasuesit e Muhamedit, e tij të Ehl yl-Bejtit , tij Imamëve Dymbëdhjetë, dhe pasardhës të tyre, të shenjtin Alevi dhe mjeshtri Sufi Haxhi Bektash Veliut. Ata besojnë se rruga e Haxhi Bektash Veliut është rruga e Ali ibn Ebu Talibit. Besimtarët jetojnë pothuajse tërësisht në Turqi, me minoritetet në Shqipëri (si Bektashijtë), Bosnje, Bullgari, Krime, Kaukaz, Kroacia, Qipro, Greqia, Hungaria, Irani, Maqedonia, Mali i Zi, Rumania, Serbia, Tataristani dhe diaspora turke (veçanërisht Gjermania). Alevitët janë ndër më të madhe turke, turkmen, Tatar, AzeriZazakurdë dhe komuniteteve të nën-etnike.

Mësime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në qendër të mendimit dhe veprimit Alevi janë toleranca, gjithashtu ndaj feve të tjera dhe njerëzimi. Ata jan pro shtetit shekullar demokratik. Solidariteti dhe drejtësia janë shumë të rëndësishme për Alevitët. Në këtë, Shën Aliu është modeli i tyre. Prandaj Alevitët nuk refuzojnë askënd sepse flet një gjuhë tjetër, ka një ngjyrë tjetër të lëkurës ose i përket një komuniteti tjetër fetar. Për ta të gjitha fetë janë madje të rëndësishme. Sipas këtij mendimi, ata ndryshojnë nga të gjitha fetë e tjera, anëtarët e të cilave shpesh e konsiderojnë besimin e tyre si të vetmin të saktë.

Një parim i Alevitëve është:

"Mos e konsideroni asnjë person ose komb si të ulët!"

Alevitët gjithashtu i kushtojnë një rëndësi të madhe jetesës së besimit të tyre në një mënyrë moderne dhe bashkëkohore. Për ta bërë këtë, ata duhet të jenë në gjendje të interpretojnë përsëri dhe përsëri shkrimet e shenjta të fesë së tyre. Kjo kërkon një arsimim të mirë në shkolla dhe universitete. Për këtë ata e bëjnë veten të fortë dhe në këtë mënyrë ndjekin parimin e tyre:

"Një rrugë pa shkencë të çon në errësirë!"

Burim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]