Amru bin Madi Jakrib

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Amr (Amru) ibn Mad bin Jakrib el-Zubaidi el-Madhhixhi ishte një kalorës i njohur arab para dhe gjatë Islamit. Ai ishte nga Shtëpia e shquar e Zubaid, pjesë e Shtëpisë së Madhixhit . Ai ishte shumë trim dhe ai u kthye në Islam në kohën e Muhammedit, duke qenë një nga Sahabët e tij. Kur Saad b. Ebi Vakas i kërkoi Kalifit Umer ibn el-Hattab që të dërgonte përforcime për betejën e Kadisijes . Umeri u përgjigj: "Unë ju kam dërguar 2000 burra: Amr bin Maadi Jakrib dhe Tulajha el-Asadi. Secili prej tyre llogaritet si një mijë. " [1] Trimëria e Amr është regjistruar mirë dhe fakti që ai mori pjesë si komandant në 3 betejat më të mëdha në zgjerimin islamik të Kalifatit të Rashidunëve vetëm rrit konsideratën në të cilën ai mbahet. Amru ishte një nga komandantët në betejat e El-Kadisijes, Jarmukut dhe Nahavendit . Ekspertiza dhe strategjia e tij ushtarake ishte e rëndësishme në humbjen e persëve në el-Kadisije; kur ai dhe Tulajha përpiluan një plan për ta kthyer valën e betejës. Ai ishte një nga tre burrat që depërtoi në kampin persian gjatë natës dhe kapi një nga komandantët persanë nën hundët e persëve. Ai ishte një martir në betejën e Nahavendit, një betejë e cila ishte e rëndësishme në zgjerimin e muslimanëve në Iranin modern dhe konsolidimin e pranisë së tyre në Irak . Ai u përmend nga el-HamdaniGjeografinë e Gadishullit Arabik si një kalorës i guximshëm i Madhixhit të Jemenit. [2]

Pasardhësit[redakto | përpunoni burim]

Pasardhësit e drejtpërdrejtë të Amru janë shumë. Shumë fise të dalluara arabe kanë origjinë nga Amru dhe përfshinë El-Obaid, El-Dulaim dhe El-Xhubur për të përmendur vetëm disa. Shumica e pasardhësve të Amru-it banojnë në Arabinë Saudite, Irakun dhe Sirinë . Numri i tyre është vlerësuar të kalojë 20 milionë dhe vendi i tyre në histori është i sigurt sepse fisit i Amru është i famshëm për nxjerrjen e shumë poetëve, luftëtarëve dhe sheikëve të shquar. [3]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Tartushi (1994). سراج الملوك /Sirāj al-mulūk. Cairo: al-Dar al-Misriyah al-Lubnaniyah.  9772701413. 
  2. ^ al-Hamdani, al-Hasan. David H. Müller, red. Geography of the Arabian Peninsula. f. 85. 
  3. ^ "عمرو بن معد يكرب الزبيدي زبيـد قبيلة يمنية كبيرة تعد من أكبر القبائل ..." (në anglisht). Marrë më 2017-06-20.