Anila Sulstarova

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Anila Sulstarova
ProfesioniPsikologe

Anila Sulstarova është psikologe klinike, pedagoge në departamentin e pedagogjisë dhe psikologjisë në Universitetin e Tiranës, autore tekstesh në fushë të psikoterapisë dhe eksperte në organizata ndërkombëtare dhe kombëtare, si UNICEF, Save the Children, Terres des Homes, CRCA etj. [1][2]

Edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anila ka studiuar në Fakultetin e Shkencave Sociale dhe në 2011-n mori doktoratën me disertacionin “Maksimalizimi i funksioneve të hemisferës së djathtë të trurit, përmes ndërhyrjes diadike, tek foshnjat 0-10-muajshe në institucion”, ndërsa punimi i saj shkencor në nivelin master ka qenë “Etika në këshillim”. Ajo ka kryer specializime të ndryshme brenda dhe jashtë vendit, ku veçohet specializimi në Universitetin e Nebraskas (SHBA), me fokus depistimin e sjelljeve prosociale tek adoleshentët dhe psikoterapi individuale. [3]

Karriera profesionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që prej vitit 2001, Sulstarova punon si psikologe klinike dhe prej 2005-s e është pedagoge në departamentin e pedagogjisë dhe psikologjisë të Universitetit të Tiranës. Është titullare e disa lëndëve, si “Terapia familjare: parimet dhe metodat klinike”,“Praktikum në terapi arti dhe loje”, “Këshillimi i familjes”, “Psikologji e zhvillimit të adoleshencës”, “Kuptimi i dhunës dhe i agresivitetit” në programet e studimit “Bachelor në psikologji”, “Master i shkencave në psikologji klinike”, “Master i shkencave në psikologji shkollore”, “Master profesional në këshillim”. Anila është edhe lektore në Shkollën e Magjistraturës të Republikës së Shqipërisë si dhe ka përvoja mësimdhënieje jashtë Shqipërisë, si në SHBA, Portugali etj.

Paraqitja në media[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anila është aktive në media, kryesisht në emisione radiofonike që lidhen me mirërritjen e fëmijëve dhe sfidat e prindërimit. Është aktiviste [4] për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, fëmijëve, grave dhe komunitetit LGBTQI+.

Tituj shkencorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Milika Dhamo dhe Anila Sulstarova, “Etika në këshillim”, Ideart, ISBN 99943-679-4-3; ISBN 9789994367948, shkurt 2006, ribotuar në 2008 [5]
  • Anila Sulstarova (dhe bashkautorë), “Fokusi te gjinia për analizën e përmbajtjes së teksteve shkollore elementare”, shtator 2005, Aleanca Femërore
  • Anila Sulstarova, Gerda Sula, “Doracak prindërimi. Nga lindja deri përpara se të hyjnë në shkollë”, fondacioni “Shqipëria e hapur për Shqipërinë”, Tiranë, 2015[6]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Sulstarova, Anila. "Anila Sulstarova". LinkedIn (në anglisht).
  2. ^ Anabel (1 prill 2020). "Psikologia Anila Sulstarova: 'Si të menaxhoni ankthin dhe të tjera probleme të karantinimit'". Anabelmagazine.
  3. ^ "Universiteti i Tiranës Fakulteti i Shkencave Sociale". fshs-ut.
  4. ^ "Tedxtirana Woman. Rrëfehen gratë". Panorama. 9 dhjetor 2013.
  5. ^ Dhamo, Sulstarova, Milika, Anila (shkurt 2006). Etika në këshillim (bot. Botimi i parë). Tirana: Ideart. fq. 369. ISBN 978-99943-67-94-8.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  6. ^ Sulstarova, Sula, Anila, Gerda (2015). "DORACAK PRINDËRIMI" (PDF). osfa.al.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)