Jump to content

Antioksidantët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Struktura e antioksidantit, glutation

Antioksidantët janë përbërje që pengojnë oksidimin (zakonisht që ndodh si autooksidim ), një reaksion kimik që mund të prodhojë radikale të lira . Autooksidimi çon në degradimin e përbërjeve organike, duke përfshirë lëndën e gjallë. Antioksidantët u shtohen shpesh produkteve industriale, të tilla si polimeret, karburantet dhe lubrifikantët, për të zgjatur jetëgjatësinë e tyre. [1] Ushqimet trajtohen gjithashtu me antioksidantë për të parandaluar prishjen, në veçanti prishjen e vajrave dhe yndyrave.

qeliza, antioksidantë të tillë si glutationi, mykotioli ose bacilitioli, dhe sistemet enzimatike si dismutaza e superoksideve, mund të parandalojnë dëmtimin nga stresi oksidativ . [2]

Antioksidantët e njohur dietikë janë vitaminat A, C dhe E, por termi antioksidant është zbatuar edhe për shumë përbërje të tjera dietike që kanë vetëm veti antioksiduese in vitro, me pak prova për vetitë antioksiduese in vivo . [3] Suplementet dietike të tregtuara si antioksidantë nuk janë treguar se ruajnë shëndetin ose parandalojnë sëmundjet tek njerëzit. [3]

Hulumtimi shëndetësor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhja me dietën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitaminat antioksiduese dietike A, C dhe E janë thelbësore dhe kërkohen në sasi specifike ditore për të parandaluar sëmundjet. [3] [4] Polifenolet, të cilat kanë veti antioksiduese in vitro për shkak të grupeve të tyre të lira hidroksile, [5] metabolizohen gjerësisht nga katekol-O-metiltransferaza e cila metilon grupet e lira hidroksile, dhe në këtë mënyrë i pengon ata të veprojnë si antioksidantë in vivo. [6] [7]

Ndërveprimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Farmaceutikët e zakonshëm (dhe shtojcat) me veti antioksiduese mund të ndërhyjnë në efikasitetin e disa ilaçeve kundër kancerit dhe terapisë me rrezatim . [8] Farmaceutikët dhe suplementet që kanë veti antioksiduese shtypin formimin e radikaleve të lira duke penguar proceset e oksidimit. Terapia me rrezatim shkakton stres oksidativ që dëmton komponentët thelbësorë të qelizave kancerogjene, të tilla si proteinat, acidet nukleike dhe lipidet që përbëjnë membranat qelizore. [9]

Efektet anësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Struktura e acidit fitik kelator metalik

Acidet reduktuese relativisht të forta mund të kenë efekte antiushqyese duke u lidhur me mineralet dietike si hekuri dhe zinku në traktin gastrointestinal dhe duke parandaluar thithjen e tyre. [10] Shembujt janë acidi oksalik, taninet dhe acidi fitik, të cilët janë të lartë në dietat me bazë bimore. [11] Mungesa e kalciumit dhe hekurit nuk është e pazakontë në dietat në vendet në zhvillim ku hahet më pak mish dhe ka konsum të lartë të acidit fitik nga fasulet dhe buka pa maja me drithëra të plota . Megjithatë, mbirja, njomja ose fermentimi mikrobik janë të gjitha strategji shtëpiake që reduktojnë përmbajtjen e fitateve dhe polifenolit të drithërave të parafinuar. Rritje të përthithjes së Fe, Zn dhe Ca janë raportuar në të rriturit që ushqehen me drithëra të çfitinizuara krahasuar me drithërat që përmbajnë fitatin e tyre vendas. [12]

 1. ^ Klemchuk, Peter P. (2000). "Antioxidants". Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. doi:10.1002/14356007.a03_091. ISBN 3527306730. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Helberg, Julian; Pratt, Derek A. (2021). "Autoxidation vs. Antioxidants – the fight for forever". Chemical Society Reviews. 50 (13): 7343–7358. doi:10.1039/D1CS00265A. PMID 34037013. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c "Antioxidants: In Depth" (në anglisht). National Center for Complementary and Integrative Health, US National Institutes of Health. 1 nëntor 2013. Marrë më 17 mars 2023."Antioxidants: In Depth". National Center for Complementary and Integrative Health, US National Institutes of Health. 1 November 2013. Retrieved 17 March 2023. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "nih" defined multiple times with different content
 4. ^ Stanner SA, Hughes J, Kelly CN, Buttriss J (maj 2004). "A review of the epidemiological evidence for the 'antioxidant hypothesis'". Public Health Nutrition. 7 (3): 407–22. doi:10.1079/PHN2003543. PMID 15153272. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Rice-Evans, Catherine A.; Miller, Nicholas J.; Paganga, George (1996). "Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids". Free Radical Biology and Medicine (në anglisht). 20 (7): 933–956. doi:10.1016/0891-5849(95)02227-9. PMID 8743980.
 6. ^ Del Rio D, Rodriguez-Mateos A, Spencer JP, Tognolini M, Borges G, Crozier A (maj 2013). "Dietary (poly)phenolics in human health: structures, bioavailability, and evidence of protective effects against chronic diseases". Antioxidants & Redox Signaling. 18 (14): 1818–1892. doi:10.1089/ars.2012.4581. PMC 3619154. PMID 22794138. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Flavonoids". Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis. 2016. Marrë më 24 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Lemmo W (shtator 2014). "Potential interactions of prescription and over-the-counter medications having antioxidant capabilities with radiation and chemotherapy". International Journal of Cancer. 137 (11): 2525–33. doi:10.1002/ijc.29208. PMID 25220632. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Forman, Henry Jay; Zhang, Hongqiao (30 qershor 2021). "Targeting oxidative stress in disease: promise and limitations of antioxidant therapy". Nature Reviews Drug Discovery (në anglisht). 20 (9): 689–709. doi:10.1038/s41573-021-00233-1. ISSN 1474-1784. PMC 8243062. PMID 34194012.
 10. ^ Hurrell RF (shtator 2003). "Influence of vegetable protein sources on trace element and mineral bioavailability". The Journal of Nutrition. 133 (9): 2973S–7S. doi:10.1093/jn/133.9.2973S. PMID 12949395. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Hunt JR (shtator 2003). "Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets". The American Journal of Clinical Nutrition. 78 (3 Suppl): 633S–639S. doi:10.1093/ajcn/78.3.633S. PMID 12936958. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Gibson RS, Perlas L, Hotz C (maj 2006). "Improving the bioavailability of nutrients in plant foods at the household level". The Proceedings of the Nutrition Society. 65 (2): 160–8. doi:10.1079/PNS2006489. PMID 16672077. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)