Jump to content

Apu Nahasapeemapetilon

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Apu Nahasapeemapetilon është një personazh fiktiv në serialin e animuar The Simpsons. Ai është një imigrant indian dhe fol me theks të Indisë. Ai është menaxher i dyqanit Kwik-E-Mart. Ai dublohet nga Hank Azaria.

Gjatë viteve 1960, ndërsa ende jetonte në Indi, Apu kaloi ca kohë si student i Maharishi Mahesh Yogi, në të cilin aftësi u bë mik i Paul dhe Linda McCartney. Miqësia e Apu me McCartneys bëri që ai të përmendet nga disa (kryesisht ai vetë) si "Beatle i Pestë", Ata vizituan Apun në Springfield rreth kohës kur ai u bë qytetar i natyralizuar. Ai tha se ai ishte diplomuar në Universitetin Teknik të Kalkutës, ku ai ishte në krye të klasës së tij prej 7,000,000 nxënësish dhe mori një bursë në Shtetet e Bashkuara në Institutin e Teknologjisë Springfield Heights (S.H.I.T).[1] Pasi ishte në Shtetet e Bashkuara, ai arriti një doktoraturë në Shkencat e Kompjuterave duke hartuar programin e parë në botë tic-tac-toe që vetëm lojtarët më të mirë njerëzorë mund të mposhtnin (i cili u thye nga Bart vite më vonë). Ai më pas mori një punë duke punuar në Kwik-E-Mart për të shlyer huadhënien e tij studentore. Ai ka kujtesë të madhe.

Gjatë mesit të viteve 1980, Apu ishte një anëtar i kuartetit të berberëve të quajtur The Be Sharps, i cili gjithashtu përbëhej nga Homer Simpson, Seymour Skinner dhe Barney Gumble, i cili zëvendësoi anëtarin e bendit origjinal Clancy Wiggum. Në bandë Apu kishte emrin Apu du Beaumarche ("du beau marché" do të thotë "nga dyqani i bukur" në frëngjisht) në vend të "nga shumë krahët e Vishnus" pasi ai ishte hindu.

Apu dhe Manjula u martuan pas dy vjetësh, pavarësisht se u përpoqën të dilnin nga situata. Ai u fitua shumë shpejt pasi u takua me Manjula dhe çifti në të vërtetë u dashuruan. Apu dhe Manjula kanë një martesë kryesisht të lumtur, përkundër problemeve të kuptueshme martesore të shkaktuara nga puna e rëndë e Apus, e stresit të kujdesit për tetë fëmijë dhe dy raste pabesie nga Apu. Ai dhe familja e tij janë përkushtues të perëndive hindu Shiva, Ganesha dhe Vishnu. Në martesën e Apus, Homeri, në një përpjekje të gabuar për të luajtur mbi frikën e familjeve të nuses dhe dhëndrit nga perënditë, mbërriti i veshur si Ganesha, perëndia hindu.

Para se të martohej, Apu ishte i njohur si burri i zonjave kryesore në Springfield, sepse ai mban një doktoraturë. dhe drejton biznesin e vet. Ai gjithashtu pranoi, "Unë nuk jam shumë bisedues, por më pëlqen shumë të dëgjoj. Unë gjithashtu më pëlqen të dizajnoj dhe ndërtoj mobilje dhe më pas të bëj një diskutim se ku mund të vendoset në një dhomë", gjë që i bëri gratë beqare të Springfield çmenden për të. Megjithë martesën e tij të egër dhe jetën në shtëpi, megjithatë, dashuria e tij e parë është akoma për të punuar në Kwik-E-Mart, ndonjëherë duke marrë ndërrime mjaft të gjata për ta dërguar atë në halucinacione të privuara nga gjumi. Gjithashtu pasi Apu kishte një lidhje me Annette, Manjula e bëri atë të ndryshojë ligjërisht emrin e tij në Slime Q Slimedog.[2] Ai zbulohet se ka fjetur me Selma Bouvier pas dasmës së dytë të Homerit dhe Marge.

Apu është përgjithësisht i sjellshëm ndaj klientëve të tij, duke ju thënë gjithmonë faleminderit, edhe pas ndërveprimeve më pak se gjeniale me publikun, siç janë mbajtjet e armatosura. Shpesh ai është gjetur duke kaluar më shumë kohë në vendin e tij të punës sesa edhe me familjen e tij, deri në acarimin e Manjulës, veçanërisht kur zbulon se në Amerikë, vendet e punës normalisht kanë pushime fundjave, një praktikë që siç duket Apu nuk i tha kurrë asaj. Nënkuptohet edhe në shfaqje, dhe konfirmohet në një prej Bongo Comics, se natyra e fanatik pune{1] e Apu u rrit më e ashpër pas martesës së tij me Manjula dhe bërjen e tij babai i octuplets,[2] duke parë shtëpinë e tij stresuese si një arsye për të vazhduar të punonte gjerësisht në Kwik-E-Mart.

Në disa epizoda, Apu madje është parë duke manipuluar klientët për të blerë gjëra që nuk u duhen me të vërtetë (ndonjëherë në gjëra që mund të jenë potencialisht të rrezikshme për jetën dhe madje edhe fatale), dhe me çmime të tepërta. Ai gjithashtu, ndonjëherë, lejon të rrëshqasë një paturpësi në përshëndetjet e tij të sjellshme. Ai ka një natyrë paranojake, siç dëshmohet nga ai dikur duke u hedhur pas një banaku dhe më pas duke bërtitur kërcënime Bart dhe Lisa të cilët po shëtisnin për të hetuar një grabitje në Kwik-E-Mart, dhe të paktën në dy raste u ngjit në çati dhe filloi të gjuante me pushkë klientët e mundshëm. Apu nuk është gjithashtu imun ndaj praktikimit të tipareve zakonore të banorëve të Springfield, të qenit i prapambetur, miopi, dhe madje edhe ndaj marrëzisë së plotë, pasi është parë të flasë në tendenca të ndryshme të diskutueshme dhe madje të marrë pjesë në lëvizje të ndryshme.

  • Apu është një vegan, sikur të gjithë hindu që praktikojnë Hinduizmin.
  • Dega etnike e Apus debatohet; pasi një episod nënkupton që ai është bengali, hindu në një episod tjetër, Kannada në një tjetër dhe Tamil në një tjetër.
  1. ^ The Simpsons Epizodi 23 (sezoni 7)
  2. ^ The Simpsons Epizodi 19 (sezoni 13)
  • [1] Fjala “workaholic” (kam përkthyer fanatik i punës) do të thotë një person i cili punon me orë të gjata.
  • [2] Fjala “octuplets” (nuk kam mundur ta gjej se si përkthehet në shqip) do të thotë një grua i cili lind tetë fëmijë me një lindje.