Baduariu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Baduariu (greqishtja e lashtë: Βαδουάριος) ishte një aristokrat romak lindor, dhëndër i perandorit bizantin Justini II (r. 565–578). Kronisti Teofani Rrëfimtari gabimisht e quan atë vëlla të Perandorit. [1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baduariu ishte djali ose nipi i një gjenerali me emër të ngjashëm aktiv në Scythia Minor në vitin 528, Baduariu është regjistruar nga poeti epik latin Flavius Cresconius Corippus si pasues i Justinit në postin e tij si kuropalat menjëherë pas ngritjes së këtij të fundit në fronin bizantin më 14 nëntor. 565. Në atë kohë, ai ishte tashmë një mbajtës i gradës Patrikios . [1]

Në vitet 566/567, Baduariu mori urdhër që të ngrinte një ushtri në Danubin e poshtëm ( Moesia dhe Scythia Minor) për të ndihmuar Gepidët kundër Lombardëve . Bizantinët fituan betejën e parë, por më pas mbreti Gepid Cunimund refuzoi të kthente Sirmiumin siç kishte premtuar. Meqë mbeti pa ndihmë kundër Lombardëve dhe Avarëve, Cunimundi u mund dhe u vra. Posti i Baduarit në këtë fushatë është i paqartë: ai mund të ketë qenë një magister militum per Illyricum, një magjister militum pa një zonë të caktuar ose quaestor exercitus . [2]

Në vitin 573, ai u dërguaItali për t'i rezistuar pushtimit lombard të gadishullit. Megjithatë, e mundën atë në betejë e zhvilluar në vitin 576, dhe ai vdiq shpejt pas kësaj. [1]

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baduariu ishte martuar me vajzën e Justinit, Arabinë, me të cilën mund të ketë pasur një vajzë, Firmina, e vërtetuar në një mbishkrim të vetëm të vitit 564. [3] Fraza është e paqartë: përmban një fjalë greke që mund të shihet si "γενημένη" ose "γενόμενη" e Arabisë. Termi "γενημένη" do të thotë "i lindur nga" dhe do ta bënte frazën të lexohej "Firmina, vajza e Arabisë", ndërsa "γενόμενη" do të thotë "që u bë". Cyril Mango e lexon frazën si "Firmina që u bë infermierja e Arabisë". [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Martindale 1992, p. 164.
  2. ^ Martindale 1992, pp. 164, 364.
  3. ^ Martindale 1992, pp. 102, 484.
  4. ^ Shahîd 1995.