Jump to content

Magister militum Ilirikum

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Magister militum ( Latinisht për "mjeshtër i ushtarëve", shumës magistri militum ) ishte një komandë ushtarake e nivelit të lartë e përdorur në Perandorinë Romake të mëvonshme, që daton nga mbretërimi i Kostandinit të Madh . Termi i referohej oficerit të lartë ushtarak (ekuivalent me një komandant teatri lufte, perandori që mbetet komandanti suprem) i perandorisë. Në burimet greke, termi përkthehet ose si strategos ose si stratelate .

Krijimi dhe zhvillimi i komandës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli ushtarak magister militum u krijua në shekullin e IV, kur perandori Kostandini i Madh privoi prefektët pretorianë nga funksionet e tyre ushtarake. Fillimisht u krijuan dy poste, një si kreu i këmbësorisë, si magister peditum ("mjeshtër i këmbës") dhe një për kalorësinë më prestigjioze, magister equitum ("mjeshtër i kuajve"). Titulli i fundit kishte ekzistuar që nga kohërat republikane, si i dyti në komandë për një <i id="mwLw">diktator</i> romak .

Nën pasardhësit e Konstandinit, titulli u vendos edhe në nivel territorial: magistri peditum dhe magistri equitum u caktuan për çdo prefekturë pretoriane ( per Gallias, per Italiam, per Illyricum, per Orientem ), dhe, përveç kësaj, për Thrakinë dhe, ndonjëherë, Afrika . Me raste, zyrat do të kombinoheshin nën një person të vetëm, më pas do të emëroheshin magister equitum et peditum ose magister utriusque militiae ("mjeshtër i të dy forcave").

Si të tillë ata komandonin drejtpërdrejt ushtrinë e lëvizshme fushore lokale të komitateve, e cila vepronte si një forcë e reagimit të shpejtë . Magistrat e tjerë mbetën në dispozicion të menjëhershëm të perandorëve dhe u quajtën në praesenti ("në praninë" e perandorit). Nga fundi i shekullit të 4-të, komandantët rajonalë quheshin thjesht magister militum .

Perandorinë Romake Perëndimore, një "komandant i përgjithshëm" evoluoi me titullin e magjistraturës utriusque militiae shpesh të shkurtuar MVM. Kjo zyrë e fuqishme shpesh ishte fuqia pas fronit dhe mbahej nga Stilicho, Flavius Aetius, Ricimer dhe të tjerë. Në lindje, kishte dy gjeneralë të lartë, të cilët secili u emërua në detyrën e magjistraturës militum praesentalis .

Gjatë sundimit të perandorit Justiniani I, me kërcënimet ushtarake në rritje dhe zgjerimin e Perandorisë Lindore, u krijuan tre poste të reja: Magister Militum per Armeniam në provincat armene dhe Kaukaziane, dikur pjesë e juridiksionit të Magister Militum per Orientem . magister militum per Africam në provincat e ripushtuara afrikane (534), me një vartës magister peditum, dhe magister militum Spaniae (rreth 562).

Lista e magister militum[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komanda të paspecifikuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për Ilirikun[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për Orientin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • c. 347: Flavius Eusebius, magjistër utriusquae militiae [6]
 • 349–359: Ursicinus, magjister equitum nën Constantius [3]
 • 359–360: Sabinianus, magister equitum nën Konstantin II
 • 363–367: Lupicinus, magjister equitum nën Jovian dhe Valens [4]
 • 371–378: Iulius, magister equitum et Peditum nën Valens
 • 383: Richomeres, magister equitum et peditum [1]
 • 383–388: Ellebichus, magister equitum et peditum
 • 392: Eutherius, magister equitum et peditum
 • 393–396: Addaeus, magister equitum et peditum
 • 395/400: Fravitta
 • 433–446: Anatolius
 • 447–451: Zeno
 • Vitet 460: Flavius Ardabur Aspar
 • –469: Flavius Iordanes
 • 469–471: Zeno
 • 483–498: Ioannes Scytha
 • c. 503–505: Areobindus Dagalaiphus Areobindus
 • 505–506: Pharesmanes
 • ?516–?518: Hypatius
 • ?518–529: Diogenianus
 • 520–525/526: Hypatius
 • 527: Libelarius
 • 527–529: Hypatius
 • 529–531: Belisarius
 • 531: Mundus
 • 532–533: Belisarius
 • 540: Buzes
 • 542: Belisarius
 • 543–544: Martinus
 • 549–551: Belisarius
 • 555: Amantius
 • 556: Valeriani
 • 569: Zemarchus
 • 572–573: Marciani
 • 573: Theodorus
 • 574: Eusebi
 • 574/574–577: Justiniani
 • 577–582: Maurice
 • 582–583: John Mystacon
 • 584–587/588: Filipiku
 • 588: Priscus
 • 588–589: Filipiku
 • 589–591: Commentiolus
 • 591–603: Narsesi
 • 603–604 Germanus
 • 604–605 Leontius
 • 605–610 Domentziolus

Për Thrakinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 377–378: Saturninus, ekuitum i madh nën Valens [4]
 • 377–378: Traianus, magister peditum nën Valens [1]
 • 378: Sebastianus, magister peditum nën Valens
 • 380–383: Flavius Saturninus, magister peditum nën Teodosius I
 • 392–393: Stilicho, magister equitum et peditum
 • 412–414: Konstansi
 • 441: Joannes Vandali, magjistër utriusque militiae [7]
 • 464–467/468: Basiliscus [8]
 • 468–474: Armatus
 • 474: Herakliu i Edesës
 • 511: Hypatius
 • 512– rr. 513: Cyrillus
 • rr. 513– rr. 515: Alathar
 • 515: Vitalian
 • 525-c. 530: Germanus
 • 530–533: Chilbudius
 • 550–c. 554: Artabanes
 • 588: Priscus (hera e parë)
 • 593: Priscus (hera e dytë)
 • 593–594: Pjetri (hera e parë)
 • 594–c. 598: Priscus (hera e dytë)
 • 598–601: Commentiolus
 • 601–602: Pjetri (hera e dytë)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c PLRE I, p. 1114
 2. ^ PLRE I, p. 62
 3. ^ a b PLRE I, p. 1112
 4. ^ a b c PLRE I, p. 1113
 5. ^ PLRE I, p. 125
 6. ^ PLRE I, p. 307
 7. ^ PLRE II, p. 597
 8. ^ PLRE II, p. 211