Jump to content

Belgët e sotëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Belgët (frëngjisht: Belges; gjermanisht: Belgier) janë njerëz të identifikuar me Mbretërinë e Belgjikës, një shtet federalEvropën Perëndimore. Duke qenë se Belgjika është një shtet shumëkombësh, kjo lidhje mund të jetë më shumë rezidenciale, ligjore, historike ose kulturore sesa etnike. Megjithatë, shumica e belgëve u përkasin dy grupeve ose komuniteteve të veçanta gjuhësore (frëngjisht: communauté) vendas në vend, pra rajonet e saj historike: flamandët në Flandri, të cilët flasin holandisht; dhe valonët në Valonia, të cilët flasin frëngjisht ose valonisht. Ekziston gjithashtu një diasporë e konsiderueshme belge, e cila është vendosur kryesisht në Shtetet e Bashkuara, në Kanada, në Francë dhe në Holandë.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Revolucioni i vitit 1830 çoi në krijimin e një vendi të pavarur nën një qeveri të përkohshme dhe një kongres kombëtar. Emri "Belgjikë" u miratua për vendin; fjala rrjedh nga Gallia Belgica, një provincë romake në pjesën më veriore të Galisë që, përpara pushtimit romak në vitin 100 para Krishtit, ishte i banuar nga Belgae (belgët), një përzierje e popujve keltë dhe gjermanikë.