Jump to content

Besimi (epistemologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Besimiepistemologji është një qëndrim subjektiv se diçka është e vërtetë . [1] Filozofët përdorin termin "besim" edhe për t'iu referuar qëndrimeve rreth botës të cilat mund të jenë ose të vërteta ose të rreme . [2] Të besosh diçka do të thotë ta marrësh atë të vërtetë; për shembull, të besosh se bora është e bardhë është e krahasueshme me pranimin e së vërtetës së propozimit "bora është e bardhë". Megjithatë, mbajtja e një besimi nuk kërkon introspeksion aktiv. Për shembull, pak e konsiderojnë me kujdes nëse dielli do të lindë nesër, thjesht duke supozuar se do të lindë apo jo. Për më tepër, besimet nuk duhet të ndodhin (p.sh. një person që mendon në mënyrë aktive "bora është e bardhë"), por mund të jenë të disponueshme (p.sh. një person që nëse pyetet për ngjyrën e borës do të pohonte "bora është e bardhë"). [2]


Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka mënyra të ndryshme që filozofët bashkëkohorë janë përpjekur të përshkruajnë besimet, duke përfshirë si përfaqësime të mënyrave se si mund të jetë bota ( Jerry Fodor ), si prirje për të vepruar sikur disa gjëra të jenë të vërteta ( Roderick Chisholm ), si skema interpretuese për të kuptuar veprimet e dikujt ( Daniel Dennet dhe Donald Davidson ), ose si gjendje mendore që plotësojnë një funksion të caktuar ( Hilary Putnam ). [2] Disa janë përpjekur gjithashtu të ofrojnë rishikime të rëndësishme për nocionin tonë të besimit, duke përfshirë eliminativistët rreth besimit që argumentojnë se nuk ka asnjë fenomen në botën natyrore që korrespondon me konceptin tonë psikologjik popullor të besimit ( Paul Churchland ) dhe epistemologë formalë që synojnë të zëvendësojnë nocioni bivalent i besimit ("ose kemi një besim ose nuk kemi një besim") me nocionin më lejues, probabilist të besimit ("ekziston një spektër i tërë shkallësh besimi, jo një dikotomi e thjeshtë midis besimit dhe jo -besimi"). [2] [3]

Besimet janë objekt i debateve të ndryshme të rëndësishme filozofike. Shembuj të dukshëm përfshijnë: "Cila është mënyra racionale për të rishikuar bindjet e dikujt kur paraqiten me lloje të ndryshme provash?" , "A përcaktohet tërësisht përmbajtja e besimeve tona nga gjendjet tona mendore, apo faktet përkatëse kanë ndonjë ndikim në bindjet tona (p.sh. nëse besoj se po mbaj një gotë me ujë, a është fakti jo mendor që uji është H 2 O pjesë e përmbajtjes së atij besimi)?" , "Sa të hollë ose të trashë janë besimet tona?", dhe "A duhet të jetë e mundur që një besim të jetë i shprehur në gjuhë, apo ka besime jogjuhësore?" . [2]

Deri më tani janë propozuar koncepte të ndryshme për tiparet thelbësore të besimeve, por nuk ka konsensus se cili është i duhuri. Përfaqësueizmi është pozicioni tradicionalisht dominues. Versioni i tij më popullor pohon se qëndrimet ndaj përfaqësimeve, të cilat zakonisht lidhen me propozime, janë qëndrime mendore që përbëjnë besime. Këto qëndrime janë pjesë e konstituimit të brendshëm të mendjes që mban qëndrimin. Kjo pikëpamje është në kontrast me funksionalizmin, i cili i përcakton besimet jo në termat e strukturës së brendshme të mendjes, por në termat e funksionit ose rolit shkakësor që luajnë besimet. Sipas dispozicionalizmit, besimet identifikohen me prirjet për t'u sjellë në mënyra të caktuara. Kjo pikëpamje mund të shihet si një formë funksionalizmi, duke përcaktuar besimet në kuptim të sjelljes që ato priren të shkaktojnë. Interpretacioni përbën një tjetër konceptim, i cili ka fituar popullaritet në filozofinë bashkëkohore. Ai thotë se besimet e një entiteti janë në një farë kuptimi të varura ose të lidhura me interpretimin e dikujt për këtë entitet. Përfaqësuesizmi priret të shoqërohet me një dualizëm mendje-trup. Konsideratat natyraliste kundër këtij dualizmi janë ndër motivet për zgjedhjen e një prej konceptimeve alternative. [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Primmer, Justin (2018), "Belief", përmbledhur nga Primmer, Justin (red.), The Stanford Encyclopedia of Philosophy, Stanford, CA: The Metaphysics Research Lab, arkivuar nga origjinali më 15 nëntor 2019, marrë më 2008-09-19 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c d e "Belief". Stanford Encyclopedia of Philosophy. Arkivuar nga origjinali më 15 nëntor 2019. Marrë më 22 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Formal Representations of Belief". Stanford Encyclopedia of Philosophy. Arkivuar nga origjinali më 11 korrik 2020. Marrë më 22 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Schwitzgebel, Eric (2019). "Belief". The Stanford Encyclopedia of Philosophy. Metaphysics Research Lab, Stanford University. Arkivuar nga origjinali më 15 nëntor 2019. Marrë më 22 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)