Jump to content

Beteja e Loxhës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Beteja e Loxhës u zhvillua gjatë Luftës së Kosovës në fshatin LoxhëPejës fillimisht më 6 dhe 12 Korrik 1998 dhe sërish më vonë më 10 dhe 17 Gusht 1998, ndërmjet Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës (FARK) kundër Ushtrisë Jugosllave (JNA) dhe Policisë Serbe (MUP). Beteja e parë ishte një operacion i nisur për të kundërsulmuar luftëtarët e UÇK-së, pasi 2 policë serbë që patrullonin zonën ishin vrarë nga UÇK-ja. Beteja e parë përfundoi me fitoren e UÇK-së, ndërsa beteja e dytë përfundoi me fitoren e Forcave Jugosllave. Të gjitha 284 shtëpitë dhe xhamia e fshatit u shkatërruan nga policia serbe me bulldozerë.[1]

Beteja e Loxhës
Pjesë e Luftës së Kosovës
DataBeteja e Parë: 6 – 12 Korrik 1998
Beteja e Dytë: 10 – 17 Gusht 1998
Vendodhja
Pasoja

Beteja e Parë: Fitore e UÇK-së

Beteja e Dytë: Fitore Jugosllave
Palët pjesëmarrëse
 • Ushtria Jugosllave
 • Policia Serbe
 • Komandantët dhe udhëheqësit
  Tahir Zemaj
  Sali Çekaj
  Nebojsha Pavkoviç
  Dragan Jokiç 
  Aleksandar Kostiç 
  Viktimat dhe humbjet
  2 të vrarë 12 të vrarë
  2 civilë të vrarë, 25 të plagosur
  1. ^ "Battle of Lođa", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-06, marrë më 2022-12-19