Forcat e Armatosura të Republikës së Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Forcat e Armatosura të Republikës së Kosovës
Pjesmarrëse në Luftën e Kosovës
Vitet aktive
1990 - 1999
Liderët
Tahir Zemaj  
Bujar Bukoshi
Sali Çekaj  
Zona e veprimit
Kosova
Fuqia
3,000
Aleatët
Flag of Albania.svg Shqipëria
Kundërshtarët
Flag of FR Yugoslavia.svg Jugosllavia

Forcat e Armatosura Të Republikës te Kosovës, Fark ose AFRK, Armed Force of Republic of Kosovo, të krijuar nga Bujar Bukoshi në gusht 1998. Numri i tyre ishte kryesisht i panjohur, vlerësohet të ishte diku ndërmjet 3.000 dhe 5.000 luftëtarë në vitin 1999 .

Bujar Bukoshi, kryeminister në mërgim i Republikës së Kosovës, kishin krijuar FARK-ut në Shqipëri, me një kuti disa ish-oficerë shqiptarë të ushtrisë jugosllave te mbledhura nga Sali Cekaj. Ai pastaj e vuri nën komandën e Kolonel Ahmet Krasniqi ish ", minister i Mbrojtjes" të tij. Policia serbe dhe ushtria kishte filluar në rajonin e Drenicës masakrën shqiptare të Kosovës në fund të janarit dhe shkurtit 1998 dhe Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), të gjitha që këmbën ishte ushtarakisht aktive që prej vitit 1996, kishte pësuar një seri dështimesh në korrik dhe gusht.

Shumica e FARK-ut ishin atëherë besnik ndaj Presidentit të Kosovës, Ibrahim Rugova, i cili kishte ndjekur një politikë të rezistencës paqësore për serbët deri në masakrat e Drenicës të vitit 1998, ndërsa UÇK-ja është udhëhequr nga Hashim Thaçi, ky i fundit ne disa rajone kishte bërë një udhëheqës të besueshme alternative politike.

Bujar Bukoshi, ndërsa shpenzimet më të madhe të kohës së tij në Gjermani,ishte përfaqësues i shqiptarve të Kosovës që nga viti 1991, vit kur shpalli pavarësinë e tyre, ndërsa nën ushtarake serbe dhe të sundimit të policisë, në 1998.

Pastaj, më 2 prill, 1999, Rugova u mënjanua pas nga zhvillimet e këmbë e fundit,i vet quajtur kryeminister i perkohshem Hashim Thaçi shpalli veten në vendin e Tij, ndërsa Bukoshi nuk pranoi të njohin atë dhe dora mbi fondet e kishte marrë nga diaspora shqiptare në Perëndim. Si një përfaqësues i Rugovës, Bukoshi ka marrë kontribute nga diaspora për "Fondin e Republikës së Kosovës" të tij të gjitha që ishte shpenzuar për financimin e qeverisë paralele z.Dr. Rugova dhe Kosovës, me një rrjet të shkollave private dhe të qendrave të kujdesit shëndetësor. UÇK-ja pastaj krijuar fondin e saj, Atdheu Thërret ("thirrje Mëmëdheut"), të dyja fondet e tani po amortizuar për të blerë pajisje ushtarake.

Gjithashtu UÇK-së u përpoqën të hyjnë në rekrutimin preventDefault Fark mesin e shqiptarëve në Evropën Perëndimore, dhe për të tërhequr në qendrat e veta ne Durrës, Tiranë dhe Kukës. Kundër policisë serbe dhe ushtrisë, UÇK-ja luftuan Fark dhe vete mes akuzave reciproke për kinse "tradhti", por bashkë-ordinationg operacionet e tyre kryesisht në Kosovën qendrore. Shumë Raporti i FARK dhe UÇK-së u nën komandën në atë kohë, por pasiguria mbetet bosht në masën e "integrimit" të tilla.

Politikanët në Shqipëri qitjes palët në rivalitetin mes UÇK-së dhe FARK-ut, me qeverinë socialiste në Tiranë të UÇK-së dhe Thaçi, ndërsa Partia Demokratike e Sali Berishës mbështetnin FARK un. 30 anëtarët te FARK-ut ishin të burgosur të marrë pjesë në anti-qeveritare demonstratave t dhunshme në Tiranë në shtator 1998. Ata thanë se kanë marrë pjesë vetëm Fark pas vrasjes së Ahmet Krasniqit më 21 shtator, 1998.

Rivalitetet e tillë nuk u zhduken edhe pasi trupat e NATO-s hyne në Kosovë Regjistruar qershor 1999 dhe grupet paramilitare ishin shpërndarë zyrtarisht. Tahir Zemaj, ish-ushtrisë jugosllave toger Kolonel dhe komandues të UÇK-së vrarë me Enis Djali i tij dhe një kushëri në Pejë më 21 dhjetor, 2002 [citim i duhur], ose në janar të vitit 2003, ishte një udhëheqës i këmbët Gjithashtu Fark.