Ministria e Mbrojtjes e Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ministria e Mbrojtjes e Kosovës është një nga ministritë e Kosovës e cila merret me menagjimin e Forcave të Armatosura të Kosovës, aseteve dhe misioneve të saj jashtë vendit.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forca e armatosur e Kosovës është Forca e Sigurisë së Kosovës. Presidenti mban titullin e komandantit të përgjithshëm të ushtrisë. Shtetasit mbi moshën 18 vjeçare kanë të drejtë të shërbejnë në Forcën e Sigurisë së Kosovës. Anëtarët e forcës mbrohen nga diskriminimi në bazë të gjinisë ose përkatësisë etnike. Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) e udhëhequr nga Forca e Kosovës (KFOR) dhe Trupat Mbrojtëse të Kosovës (TMK) në vitin 2008, filluan përgatitjet për formimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës. Në vitin 2014, ish-kryeministri Hashim Thaçi deklaroi se Qeveria Kombëtare kishte vendosur që në vitin 2019 të themelojë Ministrinë e Mbrojtjes dhe ta transformojë zyrtarisht Forcën e Sigurisë së Kosovës në Forca të Armatosura të Kosovës, një ushtri e cila do t'i plotësonte të gjitha standardet e anëtarëve të NATO-s, pra synimi për t'iu bashkuar aleancës në të ardhmen. Në dhjetor të vitit 2018, Kuvendi i Kosovës ndryshoi me ligj[2][3] mandatin e Forcës së Sigurisë së Kosovës dhe e shndërroi atë në ushtri.[2][4] Ajo gjithashtu krijoi këtë Ministri të Mbrojtjes.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Ministria e Mbrojtjes e Kosovës". mod.rks-gov.net. Marrë më 2023-03-06.
  2. ^ a b "LIGJI NR. 06/L-123 PËR FORCËN E SIGURISË SË KOSOVËS". gzk.rks-gov.net. Marrë më 2023-03-06.
  3. ^ "Votohen të gjitha ligjet për FSK-në". Bota Sot (në anglisht). Marrë më 2023-03-06.
  4. ^ Konushevci, Arton (2018-12-30). "Rrugëtim 10-vjeçar për Ushtrinë e Kosovës". Radio Evropa e Lirë. Marrë më 2023-03-06.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ministria e Mbrojtjes e Kosovës - Uebfaqja Zyrtare