Agim Çeku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Agim Çeku
Agimqeku.gif
Ministër i Forcave të Sigurisë së Kosovës
22 Shkurt 20119 Dhjetor 2014
Paraardhësi: Fehmi Mujota
Pasardhësi: Haki Demolli
Kryeministri i 4-të i Kosovës
10 Mars 20069 Janar 2008
Paraardhësi: Bajram Kosumi
Pasardhësi: Hashim Thaçi
Të dhënat personale
Lindi më: 29 Tetor 1960
Lindi në: Qyshkë, Komuna e Pejës, ish-Jugosllavia, (tani Kosova)
Kombësia: Shqiptar
Partia politike: Asnjë si Kryeministër (sponzorizuar nga AAK-ja)
PSDK
Sot PDK pas mandatit të Kryeministrit
Agim Çeku
Nënshkrimi i Agim Çekut

Agim Çeku (i lindur më 29 Tetor 1960) në fshatin Qyshkë të Pejës, Kosovë. Është gjeneral ushtarak dhe politikan shqiptar nga Kosova, ish-Ministër i Forcave të Sigurisë së Kosovës (FSK) dhe ish-Kryeministër i Republikës së Kosovës. Me prejardhje ushtarake, ai ishte një komandant i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK-së) që luftoi kundër sundimit serb në 1998–1999, më herët ishte komandant në Luftën Kroate të Pavarësisë në Ushtrinë Kroate.

Shef i Shtabit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës gjatë muajve të fundit të Luftës së Kosovës, dhe me përfundimin e luftës mori drejtimin e Trupave Mbrojtëse të Kosovës, po ashtu si gjeneral.

Ai kreu dy vite të akademisë ushtarake në Beograd dhe dy të tjera në ZarëKroacisë ku i'u bashkëngjit Armatës Popullore të Jugosllavisë. Kur filloi lufta në ish-Jugosllavi në tetor 1991, ai i'u përgjigj kushtrimitgardës kombëtare të Kroacisë dhe fitoi komandën e njësive artilerike në Zarë, dhe pastaj u bë zëvendës-komandant i divizionit luftarak. Në shkurt 1992 i u besua komanda e divizionit luftarak Masleniçko (Masleničko), e pastaj komanda e divizionit anti-tankist e garnizonit në Gospiç (Gospić) në ushtrin Kroate.

Çeku morri pjesë aktive në luftën që pasoi me Republikën Serbe të Krajinës e cila kërkonte ndarjen nga Kroacia. Në shtator 1993 gjatë luftimeve në Medak, Qitluk (Čitluk) dhe (Počitelj), si pjesë e Operacionit “Toka e Zjarrtë”, Çeku u plagos. Aty ai e fitoi gradën gjeneral dhe pastaj mori pjesë në stërvitjen që instruktorët e ushtrisë amerikane u ofruan oficerëve dhe ushtarëve kroatë. Gjatë dy viteve në vazhdim ai ndihmoi në freskimin e doktrinës dhe taktikave të ushtrisë kroate, duke planifikuar Operacionin Stuhia1995 i cili i dha fund luftës në Kroaci. Ai u dekorua nëntë herë nga presidenti kroat Franjo Tugjman duke arritur gradën gjeneral brigade.

Agim Çeku vendosi kontakte me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës rreth mesit të viteve ‘90. Ai dha dorëheqjen nga posti ne ushtrinë kroate në shkurt 1999. Më pas i bashkangjitet UÇK-së ku caktohet shef i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së. Në ditët përmbyllëse të Luftës së Kosovës, UÇK-ja filloi t'i ofrojë NATO-s informata të rregullta si dhe të sulmojë forcat serbe për t'i vënë në pahë të avionëve të NATO-s.

Agim Çeku dhe Wesley Clark inspektojnë gardën e TMK-së

Me përfundimin e luftës në qershor 1999, Çeku mbikëqyri çarmatosjen e UÇK-së dhe transformimin e saj në Trupat Mbrojtëse të Kosovës. Si komandant i përgjithshëm i TMK-së, Çeku mbajti gradën gjeneral-leftnant. Serbia ende mban një fletë-arrest ndërkombëtar ndaj tij që nga luftimet në Krajinë që ka çuar deri te arrestimet e përkohëshme në tetor 2003Lubjanë dhe në shkurt 2004Budapest. Gjykata Ndërkombëtare për Krimet në ish-Jugosllavi ka bërë të ditur se ai nuk kërkohet për krime lufte.

Çeku është i martuar me një grua kroate dhe ka dy djem e një vajzë që jetojnë në Kosovë.

2 mars të vitit 2006, pas dorëheqjes së kryeministrit Bajram Kosumi, partia Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës e propozoi dhe pastaj kryetari i Kosovës Fatmir Sejdiu e emëroi Agim Çekun për kryeministër të katërt të Kosovës së pasluftës. Kuvendi i Kosovës e aprovoi atë kryeministër më 10 mars të vitit 2006. Postin e kryeministrit Çeku e mbajti deri më datën 9 janar 2008.