Jump to content

Bajram Kosumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ish Kryeministri i Kosovës Bajram Kosumi

Bajram Kosumi lindi më 20 mars 1960Tuxhec, Dardanë, gazetar, albanolog dhe politikan shqiptar nga Kosova. Ka qenë kryeministër i qeverisë së Kosovës.

Përgatitja profesionale e tij Fakulteti Filologjik, dega e Letërsisë dhe Gjuhës Shqipe Magjistër i shkencave filologjike. U agazhua si gazetar në vitet 1991-1993, gjatë viteve 1994-1996 dhe 2000-2002 ishte kryetar i Partisë Parlamentare të Kosovës. Mori pjesë si anëtar i delegacionit të Kosovës në Konferencën e Rambujesë (1999) pas luftës kreu funksionin e ministrit të informimit në qeverinë e përkoshme të Kosovës gjatë viteve 1999-2000. Që nga themelimi i Partisë AKK ishte nënkryetar i saj. Si antarë i Kryesisë së Kuvendit të Kosovës ishte gjate viteve 2001-2004 dhe nga ky funksion në vitin 2004 zgjidhet ministër i Mjedisit dhe Planifikimit Hapsinor dhe nga aty pas paraburgimit të Kryeministrit të Qeverisë së Kosovës Ramush Hajredinaj emërohet Kryeministër i Qeverisë së Kosovës.

Bajram Kosumi ka bërë disa publikime si "Koncept për subpolitikën", botuar në Prishtinë1995, "Fjalor i barbarëve", Prishtinë, 2000, "Koncept për mendimin e ri politik", Prishtinë, 2001 dhe 2004 "Lirika e Fishtës (studim)", i botuar ne Tiranë, më 2004. Po ashtu është bashkautor i publikimeve "Libri i lirisë", Prishtinë, 1991 dhe librit te cenzurar "Letra nga burgu" Prishtinë, 2004.

Bajram Kosumi përpos gjuhës amtare (shqipes) flet edhe serbishten dhe anglishten.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]