Jump to content

Lufta kundër-tank

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ushtar lëshon një raketë antitank FGM-148 Javelin.

Lufta antitank e ka origjinën nga nevoja për të zhvilluar teknologji dhe taktika për të shkatërruar tanket gjatë Luftës së Parë Botërore. Që kur Antanta e Trefishtë vendosi tanket e para në 1916, Perandoria Gjermane zhvilloi armët e para antitank. Arma e parë antitank e zhvilluar ishte një pushkë e shkallëzuar me bulona, Mauser 1918 T-Gewehr[1], që gjuante një fishek 13 mm[2] me një plumb të fortë që mund të depërtonte në armaturën e hollë të tankeve të kohës dhe të shkatërronte motorin ose rikoshetin. brenda, duke vrarë operatorët. Për shkak se tanket përfaqësojnë projeksionin e forcës[3] së fortë të armikut në tokë, strategët ushtarakë kanë përfshirë luftën antitank në doktrinën e pothuajse çdo shërbimi luftarak që atëherë. Armët më mbizotëruese antitank në fillimin e Luftës së Dytë Botërore në 1939 përfshinin armët e montuara në tank[4], armët antitank[5] dhe granatat antitank[6] të përdorura nga këmbësoria dhe avionët e sulmit tokësor[7].

Që nga fundi i Luftës së Ftohtë në 1992, kërcënimet kryesore të reja për tanket dhe automjetet e tjera të blinduara janë shpërthyer në distancë nga pajisjet shpërthyese të improvizuara (IED)[8] të përdorura në luftën asimetrike dhe sistemet e armëve si RPG-29[9] dhe FGM-148 Javelin[10], të cilat mund të mposhtin armaturën reaktive[11] ose armaturën e predhave. Të dy këto sisteme armësh përdorin një kokë luftarake tandem ku faza e parë e kokës së bashku aktivizon forca të blinduara reaktive dhe faza e dytë e kokës së njëpasnjëshme mposht armaturën e predhës me anë të një ngarkese në formë antitank (HEAT)[12] me eksploziv të lartë.[13]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

RPG-7

RPG-29

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Mauser 1918 T-Gewehr", Wikipedia (në anglisht), 2022-09-14, marrë më 2022-12-18
 2. ^ "13 mm caliber", Wikipedia (në anglisht), 2022-10-28, marrë më 2022-12-18
 3. ^ "Power projection", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-09, marrë më 2022-12-18
 4. ^ "Tank gun", Wikipedia (në anglisht), 2022-09-20, marrë më 2022-12-18
 5. ^ "Anti-tank warfare", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-30, marrë më 2022-12-18
 6. ^ "Anti-tank grenade", Wikipedia (në anglisht), 2022-09-04, marrë më 2022-12-18
 7. ^ "Attack aircraft", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-13, marrë më 2022-12-18
 8. ^ "Improvised explosive device", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-23, marrë më 2022-12-18
 9. ^ "RPG-29", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-17, marrë më 2022-12-18
 10. ^ "FGM-148 Javelin", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-09, marrë më 2022-12-18
 11. ^ "Reactive armour", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-17, marrë më 2022-12-18
 12. ^ "High-explosive anti-tank", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-06, marrë më 2022-12-18
 13. ^ "Anti-tank warfare", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-30, marrë më 2022-12-18