Forcat Tokësore Shqiptare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Forcat Tokësore Shqiptare
Albanian Land forces.svg
Stema e forcave tokësore
Aktive 1912 - Sot
Shteti FlamuriShqipëria
Aleance NATO
Tipi Ushtria
Roli Mbrojtja kombëtare
Pjesë e Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë
Komandantët
Komandanti
në detyrë
Gjeneral Brigade Albert Mullai
Stema
Indentifikim Albanian Land Forces insignia.svg

Forcat Tokësore janë hallka kryesore e forcave të armatosura.Forca Tokësore ka në strukturën e saj, Komandën dhe Shtabin e FT si dhe repartet e nënrepartet me të cilat bën të mundur realizimin e misionit të saj.Komanda dhe Shtabi,Kompania e Mbështetjes së Shtabit, Qendra Stërvitore,Garnizoni “Zall-Herr”, Batalioni i 1-rë i Këmbësorisë, Batalioni i 2-të i Këmbësorisë, Batalioni i 3-të i Këmbësorisë, Batalioni Komando, Batalioni i Forcave Speciale, Batalioni i Mbështetjes së Luftimit

Misioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbrojtja e pavarësisë, sovranitetit, tërësisë territoriale të Republikës së Shqipërisë, pjesëmarrja në operacione humanitare, luftarake, joluftarake dhe ato të mbështetjes së paqes.

Detyra të veçanta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ruajtja dhe zhvillimi i kapaciteteve për të siguruar nivel të lartë gatishmërie.
  • Trajnim të vazhdueshëm dhe të mirë për aktivizimet në detyrat që mund t’i jepen.
  • Ndihmon komunitetin në rast emergjencash humanitare. Mbështet kërkimet tokësore dhe operacionet e shpëtimit.
  • Bashkëpunon me institucione të tjera kombëtare në ndalimin e trafikimit ilegal të kontrabandës, personave, armëve konvencionale, në Shqipëri.
  • Trajnon, stërvit dhe merr pjesë me trupa në misionet e mbështetjes së paqes në kuadër të NATO, BE dhe OKB.

Historiku i FT[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forca Tokësore është njësi prioritare në strukturën e Forcave të Armatosura. Forca Tokësore u krijua më datë 29 gusht 2000, duke përfshirë në radhët e saj njësi dhe reparte me traditë me një veprimtari të pasur shumëvjeçare, të përhapura në të gjithë territorin e Republikës së Shqipërisë. Në vitin 2000 në përbërje të Forcës Tokësore ishin 5 divizione këmbësorie me rreth 55 brigada dhe 300 batalione të përhapur në 167 rajone të ndryshme të vendit.

Gjatë reformimit të vazhdueshëm, Forca Tokësore pësoi ndryshime të reja. Në vitin 2006, suprimohet Forca Tokësore dhe krijohet Komanda e Forcës së Bashkuar.Në kuadër të transformimit të vazhdueshëm të Forcave të Armatosura bazuar edhe në konceptin e një ushtrie sa më të vogël në numër dhe sa më operacionale e profesioniste, më 9 dhjetor 2009 u dekretua rikrijimi i Forcës Tokësore mbi bazën e Brigadës së Reagimit të Shpejtë dhe Regjimentit Komando

Bazuar në misionin kushtetues, Forca Tokësore u përfshi në një proces transformimi të thellë e të gjithanshëm sipas koncepteve të ushtrive perëndimore. Me kalimin tërësisht të strukturave të kësaj force, nga një ushtri e shërbimit të detyrueshëm në një ushtri profesioniste është rritur niveli i operacionalitetit. Strukturat e Forcës Tokësore kanë pasur angazhime në Operacionet e Mbështetjes së Paqes në Bosnje-Hercegovinë, Irak, Çad dhe aktualisht operojnë në Herat, Kandahar, Afganistan. Forca Tokësore mban peshën kryesore në operacionet paqeruajtëse në kuadër të NATO, OKB dhe BE. Në radhët e Forcës Tokësore drejtojnë kuadro të rinj, të kualifikuar në shkollat e ushtrive të vendeve të NATO, si në SHBA, Itali, Turqi, Gjermani, Angli, Austri, etj, me të cilët kemi projekte bashkëpunimi.

Forca Tokësore ka angazhime në operacione të emergjencave civile në ndihmë të komunitetit në rast fatkeqësish natyrore, si përmbytje, zhbllokim rrugësh dhe shpërndarje ndihmash në rast rënie bore, operacione shuarje zjarresh, etj.

Forca Tokësore nga krijimi deri më sot është drejtuar nga komandantë me eksperiencë.

Nga viti 2000-2006, Forca Tokësore u drejtua nga gjeneralmajor Kostaq Karoli, nga viti 2006-2008, u drejtua nga gjeneral brigade Shpëtim Spahiu, nga viti 2008-gusht 2012, nga gjeneral brigade Viktor Bërdo. Nga gushti 2012 e në vijim, Forca Tokësore drejtohet nga gjeneralmajor Zyber Dushku.

Uniformat e Forcave Tokësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grada Oficer

Grada Madhore

Oficer

Grada e Lartë

Uniforma e

Stervitje

Foto

Pistoleta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Kalibri Origjina Shënime
Beretta Px4 Storm PX4Storm.jpg 9x19mm Italia Italia Perdoren nga B.O.S
P8 Pistol HKUSP.png 9x19mm Gjermania Gjermania Perdoren nga B.O.S
P12 Pisto H&K USP Tactical (29091436595).jpg .45 ACP Gjermania Gjermania Perdoren nga B.O.S
Beretta 92 Beretta92.jpg 9x19mm Italia Italia Perdoren nga B.O.S

Automatik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Kalibri Origjina Shënime
MP5 MP5.jpg 9x19 mm Gjermania Gjermania Perdoren nga B.O.S
HK MP7 Heckler & Koch MP7A1.jpg 4.6×30mm Gjermania Gjermania Perdoren nga B.O.S
HK UMP HKUMP45.JPG 9×19mm Gjermania Gjermania Perdoren nga B.O.S

Pushk Automatike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Kalibri Origjina Shënime
AK-47 AK-47.png 7.62x39 mm Rusia Rusia do zevendesohet me M4
AKM AKM automatkarbin - 7,62x39mm.jpg 7.62x39 mm Rusia Rusia 3.000.000 do zevendesohet me M4
Tipi 56 Norinco type 56.jpg 7.62x39 mm Kina Kina do zevendesohet me M4
Heckler & Koch G3 DCB Shooting G3 pictures.jpg 7.62x54 mm Gjermania Gjermania
Heckler & Koch G36 Gewehr G36.jpg 5.56x45 mm Gjermania Gjermania Perdoren nga B.O.S
Heckler & Koch 416 HK416.jpg 5.56x45mm Gjermania Gjermania Perdoren nga B.O.S
Beretta ARX 160 Interpolitex 2013 (536-10).jpg 5.56x45mm Italia Italia Perdoren nga B.O.S dhe nga

Policia Ushtarake

M4 M4-Transparent.png 5.56×45mm Flag of the United States.svg SHBA Nga 2015 do jete arma baze e

Forcave Tokesore

Perdoren nga Batalioni i 2-të i Këmbësorisë

dhe Batalioni Komando

Modeli Foto Kalibri Origjina Shënime
M203 M203 1.jpg 40x46mm SR Flag of the United States.svg SHBA Montohet te Arma M4

Snajper[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Kalibri Origjina Shënime
SVD Dragunov SVD Dragunov.jpg 7.62x54 mm Rusia Rusia Perdoren nga B.O.S
PSL PSL Dragunov 7.62 mm Sniper Rifle.jpg 7.62x54 mm Rumania Rumania Perdoren nga B.O.S
Sako TRG Sako TRG folding stock + Zeiss 3-12x56 SSG P.JPG 308 Winchester Finlanda Finlanda Perdoren nga B.O.Sdhe nga RENEA
Barrett M99 Barrett M99.jpg 12.7 × 99 mm Flag of the United States.svg SHBA Perdoren nga B.O.S
Steyr HS .50 Steyr HS .50-frontal-scope.jpg 50 BMG Austria Austria Perdoren nga B.O.S

Mitraloz[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Kalibri Origjina Shënime
ASH-78 Tip-2 Machine Gun RPK.jpg 7.62x39 mm Shqipëria Shqipëria
RPD LMG-RPD-44.jpg 7.62x39 mm Rusia Rusia Perdoren nga B.O.S
PKM PK-batey-haosef-1.jpg 7.62x39 mm Rusia Rusia
M2 Browning Machine gun M2 1.jpg 12.7x99 mm Flag of the United States.svg SHBA
DShKM Expomil 2005 01 TR-85M1 02 Mitraliera PKT.jpg 12.7x108 mm Kina Kina Perdoren nga B.O.S

Artileria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Kalibri Prodhusi Sasi
D-44 85 mm divisional gun (D-44) 001.jpg 85mm Rusia Rusia 18
M-30 122mm Rusia Rusia 90
M-46 130mm Rusia Rusia 18
D-20 152mm Kina Kina

Anti-Tank[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Kalibri Origjina Sasi Shënime
RPG-7 RPG-7 detached.jpg 58mm Rusia Rusia Perdoren nga B.O.S
Hongjian-8 120mm Kina Kina

Mortaja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Kalibri Origjina Sasi
82mm Zagan 82 mm moździerz wz 37.jpg 82MM Rusia Rusia 259
M-120 120MM Izraeli Izraeli 550
160mm 160mm Mortar M1943 003.jpg 160MM Rusia Rusia 100

Kundra-Ajror[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Kaliri Origjina Sasi
ZU-23-2 23 mm Rusia Rusia
KPVT 14.5mm Rusia Rusia
M1939 61-K 37mm Rusia Rusia
S-60 57mm Rusia Rusia
M1939 52-K 08-85 mm air defense gun M1939-LMW.jpg 58mm Rusia Rusia
HN-5 72mm Kina Kina

Mjetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Humvee 060322-N-5438H-018 U.S. Army soldiers assigned to the Bravo Battery 3rd Battalion 320th Field Artillery Regiment along with Iraq Army soldiers from the 1st Battalion 1st Brigade 4th Division perform a routine patrol.jpg Flag of the United States.svg SHBA 30 Perdoren nga B.O.S
Mercedes-Benz G-Class Gjermania Gjermania 150 Perdoren nga B.O.S
Land Rover Wolf Britania e Madhe Anglia 107 Perdoren nga B.O.S
Iveco VM 90 Italia Italia 250
Fiat ACM Italia Italia

Transportues Personeli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Prodhusi Sasi
Nexter Aravis Franca Franca 5+ Perdoren nga B.O.S
Nexter Titus Franca Franca 1+ Perdoren nga B.O.S
MRAP MRAP04.jpg Flag of the United States.svg SHBA 50 Perdoren nga B.O.S
International MaxxPro Flag of the United States.svg SHBA 50 Perdoren nga B.O.S
BRDM-1 BRDM-1 in the Czech Republic.jpg Rusia Rusia 15
BTR-50 BTR-50P Amfibija.jpg Rusia Rusia 200
YW531 Puckapunyal-YW531-1.jpg Kina Kina 103
M113 Allied Spirit I 150126-A-LO967-001.jpg Flag of the United States.svg SHBA 130

Mjete Luftarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Modeli Foto Prodhusi Sasi
BMP-1 Soviet BMP-1 IFV.JPEG Rusia Rusia 17
BMP-2 BMP-2 NVA.JPG Rusia Rusia 50
Type-59 Kina Kina 250

Teksti Burimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]