Jump to content

Centi (monedhë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një monedhë e Shteteve të Bashkuara një cent, e njohur edhe si një qindarkë.

Centi është një njësi monetare e shumë monedhave kombëtare që është e barabartë me 1⁄100 e njësisë monetare bazë.

Etimologjikisht, fjala cent rrjedh nga latinishtja centum që do të thotë "qind".

Shenja cent është zakonisht një shkronjë e thjeshtë e vogël c. Në Amerikën e Veriut, c përshkohet nga një goditje diagonale ose një vijë vertikale (në varësi të shkronjave), duke dhënë karakterin ¢.

Monedha e Shteteve të Bashkuara një cent njihet përgjithësisht me pseudonimin "penny", duke aluduar në monedhën britanike dhe njësinë e atij emri. Australia përfundoi prodhimin e monedhës së saj 1¢ në 1992, siç bëri Kanadaja në 2012. Disa vende të Eurozonës përfunduan prodhimin e monedhës 1 cent euro, më së fundi Italia në 2018.