Jump to content

David Chubinashvili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

David Chubinashvili , i njohur ndryshe si David Yesseevich Chubinov me formën e rusifikuar të emrit të tij, ishte një leksikograf gjeorgjian, gjuhëtar dhe studiues i letërsisë së vjetër gjeorgjiane .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çubinashvili lindi në Tiflis,[1]në atë kohë pjesë e Guvernatorit të Gjeorgjisë të Perandorisë Ruse.Pasi u diplomua në Universitetin e Shën Petersburgut në 1839,ai më vonë dha atje leksione për gjuhën gjeorgjiane,duke u ngritur në gradën e profesorit.Ai ndihmoi në krijimin e Departamentit të Gjuhës dhe Letërsisë Gjeorgjiane dhe e drejtoi atë nga 1855 deri në 1871.Ai u zgjodh në Shoqëritë Perandorake Gjeografike dhe Arkeologjike Perandorake dhe mori pjesë në Shoqërinë me bazë në Tbilisi për Përhapjen e Shkrim-leximit midis Gjeorgjianëve.

Ai shkroi kritikë letrare për shtypin Rus dhe Gjeorgjian,autori i disa veprave mbi gjuhën dhe letërsinë Gjeorgjiane dhe botoi Shota Rustaveli dhe klasikë të tjerë të letërsisë së vjetër gjeorgjiane. Çubinovit iu dha dy herë çmimi Demidov për përpilimin e fjalorëve Gjeorgjisht-Rusisht-Francez dhe Ruso-Gjeorgjisht në 1840 dhe 1846 respektivisht.

Çubinovi vdiq më 5 qershor 1891, në moshën 76 vjeçare. Ai u varros në varrezat e Nikolskoe.[2]Varri i tij përmbante mbishkrime gjeorgjiane, të cilat tani mezi duken dhe pothuajse plotësisht të zbehura.[3]

JETA E TIJ[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çubinashvili lindi në Tiflis, në atë kohë pjesë e Guvernatorit të Gjeorgjisë të Perandorisë Ruse. Pasi u diplomua në Universitetin e Shën Petersburgut në 1839, ai më vonë dha atje leksione në gjuhën gjeorgjiane, duke u ngritur në gradën e profesorit. Ai ndihmoi në krijimin e Departamentit të Gjuhës dhe Letërsisë Gjeorgjiane dhe e drejtoi atë nga 1855 deri në 1871. Ai u zgjodh në Shoqëritë Arkeologjike Perandorake Gjeografike dhe Perandorake dhe mori pjesë në Shoqërinë me bazë në Tbilisi për Përhapjen e Letërsisë Ndër Gjeorgjianët (SSLG).

Ai shkroi kritikë letrare për shtypin rus dhe gjeorgjian, autori i disa veprave mbi gjuhën dhe letërsinë gjeorgjiane dhe botoi Shota Rustaveli dhe klasikë të tjerë të letërsisë së vjetër gjeorgjiane. Çubinovit iu dha dy herë çmimi Demidov për përpilimin e fjalorëve gjeorgjisht-rusisht-francez dhe ruso-gjeorgjisht në 1840 dhe 1846 respektivisht. Ai ia la trashëgim SSLG koleksionin e tij të pasur të dorëshkrimeve gjeorgjiane.

Çubinovi vdiq më 5 qershor 1891, në moshën 76 vjeçare. Ai u varros në varrezat e Nikolskoe.Varri i tij përmbante mbishkrime gjeorgjiane, të cilat tani mezi duken dhe pothuajse plotësisht të zbehura.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lista e leksikografëve

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Могила профессора Давида Чубинашвили", 18 July 2020
  2. ^ Петербургский некрополь. Т. 4. — С. 493.
  3. ^ "Могила профессора Давида Чубинашвили", 18 July 2020