Jump to content

Demografia e Serbisë dhe Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Serbia dhe Mali i Zi ishte një vend që ekzistonte nga viti 1992 deri në 2006. Ai përbëhej nga dy shtete përbërëse, Republika e Serbisë dhe Republika e Malit të Zi .

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia e përgjithshme e Serbisë dhe Malit të Zi në kohën e shpërbërjes së saj në vitin 2006 ishte afërsisht 9,746,130 me Serbinë me 9,131,105 dhe Malin e Zi me 615,025.  ] Në vitin 2000, në Serbi, 19,95% e popullsisë ishte 14 vjeç e poshtë (meshkuj 1,028,355; femra 963,366); në Mal të Zi ishte 22,05% (meshkuj 77582; femra 72395). 65,22% e serbëve (mashkull 3,187,746; femra 3,322,425) dhe 66,16% e malazezëve (meshkuj 222,095; femra 227,923) ishin midis 15 dhe 64. 14,83% e serbëve (mashkull 3,201 dhe 463 femra). 47,763) ishin 65 vjeç e lart.

Vlerësimet në vitin 2000 vendosën normën e rritjes së popullsisë së Serbisë në 0,739% dhe të Malit të Zi në -12,22%. Nataliteti përkatës ishte 12,20/1000 (Serbi) dhe 14,9/1000 (Mali i Zi); shkalla e vdekjeve ishte 11.08/1000 (Serbi) dhe 7.9/1000 (Mali i Zi). Shkalla neto e migrimit ishte 6.29/1000 në Serbi dhe -29.18/1000 në Mal të Zi. Normat totale të lindshmërisë ishin 1.7 fëmijë/grua në Serbi dhe 2.0 fëmijë/grua në Mal të Zi.

Në vitin 2000, shkalla e vdekshmërisë foshnjore në Serbi ishte 20.13 vdekje/1000 lindje të gjalla; Mali i Zi ishte 10.97 vdekje/1000 lindje të gjalla. Jetëgjatësia totale në lindje ishte 72.39 vjet në Serbi (69.31 për meshkujt, 75.72 për femrat) dhe 75.46 në Mal të Zi (71.45 për meshkujt, 79.82 për femrat).

Grupet etnike në rajon u përfaqësuan si vijon: serbë 62,6%, shqiptarë 16,5%, malazezë 5%, jugosllavë 3,4%, hungarezë 3,3%, të tjera 9,2% (nga 2001). Në aspektin fetar, 65% e banorëve ishin ortodoksë lindorë, 19% myslimanë, 4% katolikë romakë, 1% protestantë 1%, dhe 11% të tjerë. Gjuhët kryesore që fliten në Serbi dhe Mal të Zi janë serbishtja, shqipja, kroatishtja, boshnjakishtja dhe hungareze.

Në vitin 2002, 96.4% e popullsisë së moshës 15 vjeç e lart dinin të lexonin dhe të shkruanin (98.9% e meshkujve, 94.1% e femrave).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]