Demografia e Mali të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sipas regjistrimit të vitit 2011, Mali i Zi kishte 620,029 banorë, nga të cilët Malazezët përbënin vetëm 45%; pjesa tjetër ishin serbët (28.7%), boshnjakët (8.6%), shqiptarët (4.9%), myslimanët (3.3%), pjesa tjetër janë kombësi të ndryshme.

Popullsia totale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Regjistrimet e popullsisë nga 1921-2011[1][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

data e regjistrimit popullsia Dendësia e popullsisë

(për km2)

1921 311,341 22.5
1931 360,044 26.1
1948 377,189 27.3
1953 419,873 30.4
1961 471,894 34.2
1971 529,604 38.3
1981 584,310 42.3
                      1991 615,035 44.5
2003 620,145 44.9
2011 620,029 44.9

Regjistrimi i vitit 2003 ishte ndërmarrë nga Mali i Zi, i cili, së bashku me Serbinë, përbënte Serbinë dhe Malin e Zi. Popullsia e regjistrimit ishte 620,145 (përfshirë diasporën 672,656).

 • Sipas një vlerësimi të vitit 2005 të bërë nga Enti i Statistikës së Malit të Zi, Mali i Zi ka rreth 623,000 banorë.[2]
 • Sipas një vlerësimi të vitit 2006 të bërë nga Enti i Statistikës së Malit të Zi, Mali i Zi ka rreth 624,000 banorë.[2]
 • Sipas një vlerësimi të vitit 2007 të bërë nga Enti i Statistikës së Malit të Zi, Mali i Zi ka rreth 625,000 banorë.[3]
 • Sipas një vlerësimi të vitit 2008 të bërë nga Zyra Statistikore e Malit të Zi, Mali i Zi ka 627,478 banorë.[4]

Struktura e moshës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

data e regjistrimit 0–14 vjeç 15–64 vjeç 65 vjet ose më të vjetër
1921 37.7% 56.3% 6.0%
1931 36.5% 57.2% 6.3%
1948 38.3% 54.4% 7.4%
1953 35.5% 57.1% 7.4%
1961 36.4% 56.5% 7.1%
1971 31.9% 60.4% 7.6%
1981 27.5% 64.3% 8.2%
1991 25.3% 66.5% 8.2%
2003 20.6% 67.5% 12.0%
2011 19.2% 68.1% 12.8%

Statistikat vitale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Popullsia mesatare (x 1000) Lindjet e gjalla Vdekjet Ndryshimi natyror Shkalla e lindjes (për 1000) Shkalla e vdekshmërisë (për 1000) Ndryshimi natyror (per 1000) Shkalla totale e fertilitetit Shkalla e vdekshmërisë foshnjore (për 1000) Jetëgjatësia meshkuj Jetëgjatësia femra
1947 372 10 800 4 300 6 500 29.0 11.6 17.5
1948 380 11 600 4 600 7 000 30.5 12.1 18.4 4,41
1949 389 12 600 4 700 7 900 32.4 12.1 20.3 4,63
1950 397 11 904 3 682 8 222 30.0 9.3 20.7 4,33
1951 407 12 898 4 416 8 482 31.7 10.9 20.8 4,70 84.7
1952 415 13 308 3 859 9 449 32.1 9.3 22.8 4,54
1953 422 13 880 4 775 9 105 32.9 11.3 21.6 4,57
1954 428 14 428 3 862 10 566 33.7 9.0 24.7 4,55
1955 435 13 550 3 935 9 615 31.1 9.0 22.1 4,11
1956 441 13 654 3 871 9 783 31.0 8.8 22.2 4,00
1957 447 13 751 4 172 9 579 30.8 9.3 21.4 3,93
1958 453 13 684 3 537 10 147 30.2 7.8 22.4 3,80
1959 460 12 614 3 469 9 145 27.4 7.5 19.9 3,43
1960 467 13 127 3 583 9 544 28.1 7.7 20.4 3,51
1961 474 12 994 3 335 9 659 27.4 7.0 20.4 3,46 61.4
1962 481 13 006 3 747 9 259 27.0 7.8 19.2 3,43
1963 487 12 982 3 454 9 528 26.7 7.1 19.6 3,32
1964 493 12 599 3 550 9 049 25.6 7.2 18.4 3,28
1965 499 12 333 3 431 8 902 24.7 6.9 17.8 3,20
1966 505 12 209 3 199 9 010 24.2 6.3 17.8 3,13
1967 510 11 486 3 385 8 101 22.5 6.6 15.9 2,92
1968 515 11 027 3 429 7 598 21.4 6.7 14.8 2,79
1969 520 11 259 3 325 7 934 21.7 6.4 15.3 2,84
1970 525 10 636 3 516 7 120 20.3 6.7 13.6 2,64
1971 531 10 866 3 264 7 602 20.5 6.1 14.3 2,69 27.8
1972 539 10 938 3 512 7 426 20.3 6.5 13.8 2,62
1973 546 10 665 3 304 7 361 19.5 6.1 13.5 2,50
1974 554 10 551 3 199 7 352 19.0 5.8 13.3 2,41
1975 561 10 557 3 279 7 278 18.8 5.8 13.0 2,32
1976 568 10 711 3 465 7 246 18.9 6.1 12.8 2,31
1977 575 10 738 3 559 7 179 18.7 6.2 12.5 2,25
1978 582 10 584 3 660 6 924 18.2 6.3 11.9 2,17
1979 585 10 365 3 826 6 539 17.7 6.5 11.2 2,09
1980 583 10 542 3 703 6 839 18.1 6.4 11.7 2,15
1981 586 10 335 3 680 6 655 17.6 6.3 11.4 2,16 21.7
1982 593 10 579 3 618 6 961 17.8 6.1 11.7 2,23
1983 599 10 657 4 194 6 463 17.8 7.0 10.8 2,15
1984 606 10 521 3 915 6 606 17.4 6.5 10.9 2,09
1985 613 10 724 3 926 6 798 17.5 6.4 11.1 2,11
1986 619 10 455 3 922 6 533 16.9 6.3 10.6 2,03
1987 626 10 567 3 990 6 577 16.9 6.4 10.5 2,03
1988 632 10 190 3 661 6 529 16.1 5.8 10.3 1,95
1989 638 9 634 3 833 5 801 15.1 6.0 9.1 1,84
1990 644 9 257 3 519 5 738 14.4 5.5 8.9 1,82
1991 592 9 606 3 970 5 636 16.2 6.7 9.5 2,06 11.1
1992 594 9 524 4 393 5 131 16.0 7.4 8.6 2,10
1993 596 8 922 4 471 4 451 15.0 7.5 7.5 1,97
1994 599 8 887 4 660 4 227 14.8 7.8 7.1 1,95
1995 601 9 492 4 931 4 561 15.8 8.2 7.6 2,05
1996 603 9 094 4 982 4 112 15.1 8.3 6.8 1,90
1997 606 8 758 5 153 3 605 14.5 8.5 5.9 1,76
1998 608 9 211 5 312 3 899 15.1 8.7 6.4 1,87
1999 610 8 828 5 393 3 435 14.5 8.8 5.6 1,78
2000 613 9 184 5 412 3 772 15.0 8.8 6.2 1.85 11.4
2001 615 8 839 5 431 3 408 14.4 8.8 5.5 1.79 14.6
2002 617 8 499 5 513 2 986 13.8 8.9 4.8 1.91 10.8
2003 618 8 344 5 704 2 640 13.5 9.2 4.3 1.84 11.0
2004 621 7 849 5 707 2 142 12.6 9.2 3.5 1.71 7.8
2005 624 7 352 5 839 1 513 11.8 9.4 2.4 1,60 9.5
2006 624 7 531 5 968 1 563 12.1 9.6 2.5 1.64 11.0
2007 626 7 834 5 979 1 855 12.5 9.5 3.0 1.69 7.4
2008 629 8 258 5 708 2 550 13.1 9.1 4.1 1.80 7.5
2009 632 8 642 5 862 2 780 13.7 9.3 4.4 1.85 5.7
2010 6191 7 418 5 633 1 785 12.0 9.1 2.9 1.66 6.7
2011 621 7 215 5 847 1 368 11.6 9.4 2.2 1.65 4.4
2012 620 7 459 5 922 1 537 12.0 9.5 2.5 1.72 4.4
2013 621 7 475 5 917 1 558 12.1 9.5 2.6 1.76 4.4
2014 622 7 529 6 014 1 522 12.1 9.7 2.4 1.78
2015 622 7 386 6 329 1 057 11.9 10.2 1.7 1.76
2016 622 7 569 6 464 1 105 12.2 10.4 1.8 1.80

Nacionaliteti/Etnia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia 1948-2011[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica (mbi 90%) e popullsisë së Malit të Zi është me origjinë sllave. Shqiptarët përbëjnë 5 për qind të popullsisë (4.9 për qind në regjistrimin e popullsisë në vitin 2011), ndërsa ka një pakicë të vogël rome (0.8 për qind në regjistrimin e vitit 2011). Popullata sllave e Malit të Zi përdor një diversitet të madh në identitetet etnike për të përshkruar etnicitetin e tyre. Gjatë dhjetëvjeçarëve të parë pas Luftës së Dytë Botërore, shumica e popullsisë sllave u identifikuan si malazezë, me më pak se 2% serb dhe më pak se 2% kroatë në vitin 1948. Gjatë dekadave të fundit të ekzistencës së Jugosllavisë deri në 5% jug-sllavët). Gjatë dhe pas Luftërave Jugosllave identiteti etnik i serbëve (dhe në përgjithësi ndikimi politik i Serbisë) u bë gjithnjë e më i rëndësishëm në Mal të Zi dhe në regjistrimin e vitit 2003 gati një e treta e popullsisë identifikuan veten si serbë. Serbët jetojnë kryesisht përgjatë kufijve me Bosnjën dhe Serbinë, ndërsa malazezët jetojnë në qendër të vendit. Popullsia sllave është në shumicën e të krishterëve ortodoksë, por ekziston edhe një pakicë myslimane, si në Bosnjë dhe Hercegovinë. Megjithëse shumica e myslimanëve sllavë gjithashtu identifikuan veten si malazezë, gradualisht me kalimin e kohës, myslimanët sllavë filluan të përdorin myslimanin si një identitet etnik në vend të vetëm një identiteti fetar. Pas Luftës Jugosllave kjo ndryshoi përsëri dhe në regjistrimin e 2003 dhe 2011 shumica e myslimanëve sllavë deklaruan veten boshnjakë, sepse kanë marrëdhënie me boshnjakët në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe kryesisht jetojnë në verilindje të Malit të Zi.

Grupet etnike regjistrimi në 1948 regjistrimi në 1953 regjistrimi në 1961 regjistrimi në 1971 regjistrimi në 1981 regjistrimi në 1991 regjistrimi në 2003 regjistrimi në 2011
Numri  % Numri  % Numri  % Numri  % Numri  % Numri  % Numri  % Numri  %
Malazezët 342,009 90.7 363,686 86.6 383,988 81.4 355,632 67.2 400,488 68.5 380,647 61.9 267,669 43.2 278,865 45.0
Serbët 6,707 1.8 13,864 3.3 14,087 3.0 39,512 7.5 19,407 3.3 57,453 9.3 198,414 32.0 178,110 28.7
Kroatët 6,808 1.8 9,814 2.3 10,664 2.3 9,192 1.7 6,904 1.2 6,244 1.0 6,811 1.1 6,021 0.9
Jugoslavët 1,559 0.3 10,943 2.1 31,243 5.3 26,159 4.3 1,860 0.3 1,154 0.2
Myslimanët 387 0.1 6,424 1.5 30,665 6.5 70,236 13.3 78,080 13.4 89,614 14.6 24,625 4.0 20,537 3.3
Boshnjakët 48,184 7.8 53,605 8.6
Shqiptarët 19,425 5.1 23,460 5.6 25,803 5.5 35,671 6.7 37,735 6.5 40,415 6.6 31,163 5.0 30,439 4.9
Romët 162 0.0 230 0.1 183 0.0 396 0.1 1,471 0.3 3,282 0.5 2,601 0.4 5,251 0.8
Maqedonët 133 0.0 362 0.1 593 0.1 723 0.1 875 0.1 1,072 0.2 819 0.1 900 0.1
Të tjerët 1,558 0.4 2,033 0.5 4,352 0.9 7,299 1.4 8,107 1.4 10,149 1.7 37,9992 6.1 30,5474 4.9
Totali 377,189 419,873 471,894 529,604 584,310 615,035 620,1453 620,029

Struktura etnike sipas rajonit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Struktura etnike e Malit të Zi sipas vendbanimeve 2003.
Struktura etnike e Malit të Zi sipas vendbanimeve 2003.
Struktura etnike e Malit të Zi sipas vendbanimeve 2003.
Struktura etnike e Malit të Zi sipas vendbanimeve 2003.
Struktura etnike e Malit të Zi sipas vendbanimeve 2003.
Pjesa e serbëve në Mal të Zi sipas vendbanimeve 2003.
Pjesa e boshnjakve në Mal të Zi sipas vendbanimeve 2003.
Pjesa e shqiptarëve në Mal të Zi sipas vendbanimeve 2003.

Sipas regjistrimit të vitit 2003 (të dhënat e nëntorit 2003) Andrijevica gjithsej 6.384

nuk u deklaruan 234 ose 3,67% nuk ka të dhëna 488 ose 7,64%

Tivari gjithsej 45.223

 • Malazezët 19.960 ose 44,14%
 • Myslimanë 2.852 ose 6,31%
 • Serbët 11.218 ose 24,81%
 • Shqiptarët 5.450 ose 12,05%
 • Kroatët 268 ose 0,59%
 • Boshnjakët 1.026 ose 2,27%
 • Romët 50 ose 0,11%
 • 722 të tjera ose 1,60%
 • nuk është deklaruar 1.771 ose 3,92%
 • nuk ka të dhëna 1.906 ose 4,21%

Berana gjithsej 40.885

 • Malazezët 9282 ose 22,70%
 • Myslimanë 2.994 ose 7,32%
 • Serbët 16.939 ose 41,43%
 • Shqiptarët 41 ose 0,10%
 • Kroatët 50 ose 0,12%
 • Boshnjakët 8.994 ose 22,00%
 • Romët 133 ose 0,33%
 • të tjera 222 ose 0,54%
 • nuk u deklarua 223 ose 0,55%
 • nuk ka të dhëna 837 ose 2,05%

Bellopoja gjithsej 57.124

 • Malazezët 9.214 ose 16,13%
 • Myslimanëve 9.816 ose 17,18%
 • Serbët 20.743 ose 36,31%
 • Shqiptarët 35 ose 0,06%
 • Kroatët 49 ose 0,09%
 • Boshnjakët 14.409 ose 25,22%
 • Romët 146 ose 0,26%

të tjera 165 ose 0,29% të pa deklaruara 1,033 ose 1,81% nuk ka të dhëna 1,514 ose 2,65%

Budua gjithsej 16.095

 • Malazezët 7.333 ose 45,56%
 • Myslimanët 205 ose 1,27%
 • Serbët 6.510 ose 40,45%
 • Shqiptarët 60 ose 0,37%
 • Kroatët 177 ose 1,10%
 • Boshnjakët 22 ose 0,14%
 • Romët 37 ose 0,23%
 • të tjera 460 ose 2,86%
 • nuk është deklaruar 1.153 ose 7,16%
 • nuk ka të dhëna 138 ose 0,86%

Çetina gjithsej 18.749

 • Malazezët 16.927 ose 90,28%
 • Myslimanët 21 ose 0,11%
 • Serbët 865 ose 4,61%
 • Shqiptarët 46 ose 0,25%
 • Kroatët 47 ose 0,25%
 • Boshnjakët 5 ose 0,03%
 • Romët 131 ose 0,70%
 • tjetra 170 ose 0,91%
 • nuk është deklaruar 303 ose 1,62%
 • nuk ka të dhëna 234 ose 1,25%

Danilovgradi  gjithsej 16.400

 • Malazezët 11.141 ose 67,93%
 • Myslimanët 53 ose 0,32%
 • Serbët 4.177 ose 25,47%
 • Shqiptarët 8 ose 0,05%
 • Kroatët 42 ose 0,26%
 • Boshnjakët 0 ose 0,00%
 • Romët 11 ose 0,07%
 • të tjera 127 ose 0,77%
 • nuk është deklaruar 428 ose 2,61%
 • nuk ka të dhëna 413 ose 2,52%

Herceg Novi gjithsej 33.971

 • Malazezët 9.651 ose 28,41%
 • Myslimanët 218 ose 0,64%
 • Serbët 17.818 ose 52,45%
 • Shqiptarët 25 ose 0,07%
 • Kroatët 831 ose 2,45%
 • Boshnjakët 89 ose 0,26%
 • Romët 290 ose 0,85%
 • tjetra 1.350 ose 3,97%
 • nuk është deklaruar 2.800 ose 8,24%
 • nuk ka të dhëna 899 ose 2,65%

Koloshini gjithsej 9.975

 • Malazezët 5,022 ose 50,35%
 • Myslimanët 34 ose 0,34%
 • Serbët 4.449 ose 44,60%
 • Shqiptarët 1 ose 0,01%
 • Kroatët 11 ose 0,11%
 • Boshnjakët 1 ose 0,01%
 • Romët 0 ose 0,00%
 • tjetra 74 ose 0,74%
 • nuk është deklaruar 337 ose 3,38%
 • nuk ka të dhëna 46 ose 0,46%

Kotorri gjithsej 23.481

 • Malazezët 11.002 ose 46,85%
 • Myslimanëve 109 ose 0,46%
 • Serbët 7.197 ose 30,65%
 • Shqiptarët 63 ose 0,27%
 • Kroatët 1.842 ose 7,84%
 • Boshnjakët 17 ose 0,07%
 • Romët 36 ose 0,15%
 • tjetra 746 ose 3,18%
 • nuk është deklaruar 2.255 ose 9,60%
 • nuk ka të dhëna 214

Mojkovaci gjithsej 10.274

 • Malazezët 5.627 ose 54,77%
 • Myslimanët 18 ose 0,18%
 • Serbët 4.200 ose 40,88%
 • Shqiptarët 1 ose 0,01%
 • Kroatët 3 ose 0,03%
 • Boshnjakët9 ose 0,09%
 • Romët 0 ose 0,00%
 • të tjera 53 ose 0,52%
 • nuk është deklaruar 332 ose 3,23%
 • nuk ka të dhëna 31 ose 0,30%

Nikshiqi gjithsej 76.671

 • Malazezët 47.923 ose 62,50%
 • Myslimanët 733 ose 0,96%
 • Serbët 20.433 ose 26,65%
 • Shqiptarët 32 ose 0,04%
 • Kroatët 139 ose 0,18%
 • Boshnjakët 177 ose 0,23%
 • Romët 346 ose 0,45%
 • 743 të tjera ose 0,97%
 • nuk është deklaruar 5.483 ose 7,15%
 • nuk ka të dhëna 662 ose 0,86%

Plava gjithsej 21.604

 • Malazezët 790 ose 3,66%
 • Myslimanë 1.249 ose 5,78%
 • Serbët 2.731 ose 12,64%
 • Shqiptarët 5.673 ose 26,26%
 • Kroatët 4 ose 0,02%
 • Boshnjakët 10.960 ose 50,73%
 • Romët 0 ose 0,00%
 • të tjera 78 ose 0,36%
 • nuk është deklaruar 73 ose 0,34%
 • nuk ka të dhëna 46 ose 0,21%

Plevla gjithsej 36.918

 • Malazezët 7.750 ose 20,99%
 • Myslimanë 3.088 ose 8,36%
 • Serbët 21.972 ose 59,52%
 • Shqiptarët 11 ose 0,03%
 • Kroatët 17 ose 0,05%
 • Boshnjakët 2.023 ose 5,48%
 • Romët 0 ose 0,00%
 • të tjera 148 ose 0,40%
 • nuk është deklaruar 1.705 ose 4,62%
 • nuk ka të dhëna 204 ose 0,55%

Pluzhina gjithsej 4.294

 • Malazezët 1.400 ose 32,60%
 • Myslimanët 1 ose 0,02%
 • Serbët 2.601 ose 60,57%
 • Shqiptarët 0 ose 0,00%
 • Kroatët 1 ose 0,02%
 • Boshnjakët 0 ose 0,00%
 • Romët 0 ose 0,00%
 • të tjera 12 ose 0,28%
 • nuk është deklaruar 260 ose 6,05%
 • nuk ka të dhëna 19 ose 0,44%

Podgorica Gjithsej 179.403

 • Malazezët 98.562 ose 54,94%
 • Myslimanë 4.782 ose 2,67%
 • Serbët 44.992 ose 25,08%
 • Shqiptarët 14.238 ose 7,94%
 • Kroatët 734 ose 0,41%
 • Boshnjakët 2,672 ose 1,49%
 • Romët 1.542 ose 0,86%
 • të tjera 2.184 ose 1,22%
 • nuk u deklarua 7.506 ose 4,18%
 • nuk ka të dhëna 2.191 ose 1,22%

Rozhaja gjithsej 27.562

 • Malazezët 453 ose 1,64%
 • Myslimanë 1.670 ose 6,06%
 • Serbët 916 ose 3,32%
 • Shqiptarë 1.190 ose 4,32%
 • Kroatët 8 ose 0,03%
 • Boshnjakët 22.512 ose 81,68%
 • Romët 15 ose 0,05%
 • tjetra 405 ose 1,47%
 • nuk është deklaruar 73 ose 0,26%
 • nuk ka të dhëna 320 ose 1,16%

Shavniku gjithsej 2.972

 • Malazezët 1,386 ose 46,64%
 • Myslimanët 5 ose 0,17%
 • Serbët 1.416 ose 47,64%
 • Shqiptarët 0 ose 0,00%
 • Kroatët 3 ose 0,10%
 • Boshnjakët 0 ose 0,00%
 • Romët 0 ose 0,00%
 • të tjera 25 ose 0,84%
 • nuk është shpallur 130 ose 4,37%
 • nuk ka të dhëna 7 ose 0,24%

Tivati gjithsej 13.991

 • Malazezët 4,126 ose 29,49%
 • Myslimanët 165 ose 1,18%
 • Serbët 4.911 ose 35,10%
 • Shqiptarët 144 ose 1,03%
 • Kroatët 2.761 ose 19,73%
 • Boshnjakët 56 ose 0,40%
 • Romët 20 ose 0,14%
 • të tjera 470 ose 3,36%
 • nuk është deklaruar 1.122 ose 8,02%
 • nuk ka të dhëna 216 ose 1,54%

Ulqini gjithsej 26.435

 • Malazezët 2,523 ose 9,54%
 • Myslimanë 692 ose 2,62%
 • Serbët 1.520 ose 5,75%
 • Shqiptarët 20.664 ose 78,17%
 • Kroatët 70 ose 0,26%
 • Boshnjakët 300 ose 1,13%
 • Romët 118 ose 0,45%
 • Malazezët e Zi 185 ose 0,70%
 • tjetra 185 ose 0,70%
 • nuk është deklaruar 216 ose 0,82%
 • nuk ka të dhëna 147 ose 0,56%

Zhabjaku gjithsej 4.245

 • Malazezët 1.819 ose 42,85%
 • Myslimanët 1 ose 0,02%
 • Serbët 2.129 ose 50,15%
 • Shqiptarët 0 ose 0,00%
 • Kroatët 3 ose 0,07%
 • Boshnjakët 0 ose 0,00%
 • Romët 0 ose 0,00%
 • tjetra 15 ose 0,35%
 • nuk është deklaruar 278 ose 6,55%

Ky regjistrim dëshmoi formimin e kombit boshnjak; edhe pse ka ende njerëz që deklarojnë veten si myslimanë sipas kombësisë. Gjithashtu, ka shumë pak njerëz që e konsiderojnë veten Jugosllave. Gjithashtu një ndryshim i dukshëm në krahasim me regjistrimin e popullsisë në vitin 1991 është riemerrimi në numrin e serbëve, nga 60,000 në 200,000 në një dekadë (krahasuar me 1931 dhe 90% të komunitetit të fortë serb).

Të tjerë përfshijnë grupe të vogla etnike të origjinës së perceptuar joevropiane / sllave: romët, egjiptianët e Ballkanit dhe malazezët e zinj të cilët mendohet të jenë turq lokalë.

Struktura gjuhësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Serbe: 393,740 (63,49%)
  • Serbët - 197,684 (50.21%)
  • Malazezët - 156,374 (39.71%)
  • Myslimanët sllavë - 8,696 (2.21%)
  • Bosnja dhe Hercegovina - 2,723 (0.69%)
  • Kroatët - 2,529 (0.64%)
  • Jugosllave - 1,705 (0.43%)
  • Shqiptaret - 306 (0.08%)
  • Romët - 157 (0.04%)
  • të tjerë - 1.847 (0.47%)
  • i padeklaruar dhe i padefinuar - 18,610 (4.73%)
  • përkatësia rajonale - 891 (0.23%)
  • panjohur - 2.218 (0.56%)
 • Malazeze: 136,208 (21.96%)
  • Malazezët - 106,214 (78%)
  • Myslimanët sllavë - 13,627 (10%)
  • Bosnja - 12,549 (9.21%)
  • Kroatët - 1,375 (1.01%)
  • Serbët - 349 (0.26%)
  • Shqiptarë - 330 (0.24%)
  • Jugosllave - 33 (0.02%)
  • Romani - 8 (0.01%)
  • të tjerët - 349 (0.26%)
  • i padeklaruar dhe i padefinuar - 1,106 (0.81%)
  • deklaruar rajonalisht - 80 (0.06%)
  • i panjohur - 188 (0.14%)
 • Shqip: 32,603 ​​(5.26%)
  • Shqiptarë - 30,382 (93.19%)
  • Malazezët - 776 (2.38%)
  • Myslimanë sllave - 414 (1.27%)
  • Romët - 288 (0.88%)
  • Boshnjakët - 15 (0.05%)
  • Serbët - 8 (0.02%)
  • Jugosllavë - 8 (0.02%)
  • Kroatët - 3 (0.01%)
  • të tjerët - 361 (1.11%)
  • i padeklaruar dhe i padefinuar - 168 (0.51%)
  • deklaruar në rajon - 74 (0.23%)
  • panjohur - 106 (0.32%)
 • Gjuha boshnjake: 19,906 (3.2%)
  • Boshnjak - 18,662 (93.75%)
  • Myslimanë sipas kombësisë - 1,094 (5.5%)
  • Shqiptarë - 72 (0.36%)
  • Malazezët - 37 (0.19%)
  • Kroatët - 2 (0.01%)
  • Jugosllavët - 2 (0.01%)
  • të tjerët - 15 (0.07%)
  • i padeklaruar dhe i padefinuar - 11 (0.05%)
  • deklaruar në rajon - 6 (0.03%)
  • panjohur - 5 (0.02%)
 • Boshnjake: 14,172 (2.29%)
  • Boshnjakët - 13,718 (96,8%)
  • Myslimanët sllavë - 282 (1.99%)
  • Shqiptaret - 38 (0.27%)
  • Malazezët - 24 (0.17%)
  • Serbët - 6 (0.04%)
  • Kroatët - 6 (0.04%)
  • Jugosllave - 1 (0.01%)
  • të tjerët - 15 (0.11%)
  • i padeklaruar dhe i padefinuar - 20 (0.14%)
  • deklaruar në rajon - 60 (0.42%)
  • i panjohur - 2 (0.01%)
 • Kroatisht: 2.791 (0.45%)
  • Kroatët - 2,438 (87.35%)
  • Serbët - 92 (3.3%)
  • Malazezët - 82 (2.94%)
  • Jugosllave - 15 (0.54%)
  • Myslimanët sllave - 11 (0.39%)
  • Bjellorusi - 5 (0.18%)
  • Shqiptaret - 4 (0.14%)
  • të tjerët - 36 (1.29%)
  • i padeklaruar dhe i padefinuar - 84 (3.01%)
  • deklaruar në rajon - 14 (0.5%)
  • panjohur - 10 (0.36%)
 • Roma: 2,602 (0.42%)
 • Maqedonisht: 507 (0.08%)
 • Hungarisht: 255 (0.04%)
 • Sllovenisht: 232 (0.04%)
 • Gjermanishtja: 126 (0.02%)
 • të tjera: 3,101 (0.5%)
 • i panjohur dhe i panjohur: 13,902 (2.2%)
 1. ^ [1] Statistical yearbook 2011
 2. ^ a b http://www.monstat.org/Publikacije/CGuBrojkama/CGuBrojkamaEng.pdf[lidhje e vdekur]
 3. ^ http://www.monstat.org/Publikacije/CGuBrojkama/EngCG.BROJKE,2007.pdf[lidhje e vdekur]
 4. ^ http://www.monstat.org/Publikacije/CG%20u%20brojkama2008/CrnaGora%20u%20brojkama-en.rar[lidhje e vdekur]