Jump to content

Demografia e Suedisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Suedezët janë me prejardhje nga fiset gjermane të cilat fise populluan Skandinavinë në periudhën e neolitit. Për suedezët thuhet se janë pasardhës të Vikingëve. Në vitin 2004 për herë të parë ka kaluar numrin popullsisë prej 9 milionëve. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore Suedia është bërë vend i imigrimeve. Sot rreth 12 % e popullsisë është e lindur jashtë vendit, dhe se çdo i pesti banorë nuk ka prejardhje suedeze. Më së shumti ka të ardhur nga Finlanda, nga ish Jugosllavia, Iraku, Trojet Shqiptare, dhe nga vendet tjera skandinave.

Pjesa dërmuese e popullsisë jeton në jug të vendit për shkak të kushteve klimaterike dhe tokave pjellore. Popullsia e Suedisë ka standard të lartë ( më të lartin në botë). Të ardhurat kombëtare kalojnë 40.000 dollarë për kokë të banorit, pra radhitet ndër vendet e para në botë. Sa i përket shtimit të popullsisë Suedia nuk tregon shkallë të rritjes së popullsë.