Jump to content

Demografia e Bosnjës dhe Hercegovinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sipas vlerësimeve vendase në federatën e Bdhe H jetojnë 2.517.972 banorë, ndërsa në RS 1.490.993 banorë.

Sipas vlerësimeve të CIA-së në vitin 2004, Bosna dhe Hercegovina kas rreth 4.007.608 banorë.


struktura moshore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Piramida e popullsisë

Nga 0-14 vjet: 14.7% (meshkuj 347,679/femra 326,091)

nga 15-64 vjet: 70.6% (meshkuj 1,634,053/ femra 1,606,341))

65 vjet e më teper: 14.7% (meshkuj 277,504/ femra 398,642) (2008 vler.)

  • Mosha mesatare

total: 39.4 vjet

mashkuj: 38.2 vjet

femra: 40.5 vjet (2008 vler.)[1]

lëvizja natyrore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

• nataliteti:

8.82 të lindur /1,000 banorë (2008 vlersim.)

• mortaliteti:

8.54 të vdekur/1,000banorë (2008 vle.)

• mrtaliteti foshnjave:

gjithësejt: 9.34 të vdekur/1,000 të lindur gjallë

mashkuj: 10.71 të vdekur /1,000 të lindur gjallë

femra: 7.87 të vdekur /1,000 të lindur gjallë (2008 vle.)

• jetëzgjatja:

tërë popullata: 78.33 vite


mashkuj: 74.74 vite

femra: 82.19 vite (2008 vlersim.)[1]

Struktura nacionale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Përhapja e popullsisë sipas përkatësisë nacionale, 1961
Përhapja e popullsisë sipas përkatësisë nacionale, 1981
Përhapja e popullsisë sipas përkatësisë nacionale, 1991

Sipas regjistrimit të poullsisë së vitit 1991 struktura nacionale e B dhe H ka qenë:

44% Boshnjak,

31% Serb dhe

17 % Kroat,

derisa 6% janë deklaruar si Jugosllav,

dhe 2% të Tjerë.

Sipas të dhënave të agjensisë amerikane CIA të vitit 2000, thuhet se në B dhe H kan jetuar :

48% boshnjak,

37,1 % Serb,

14,3 % Kroat dhe

0.6 % të Tjerë. [1]


Përveq këtyre tre popujve jetojnë edhe disa pakica kombëtare , e sipas regjistrimit të popullsisë së vitit 1991 ishin si vijon:

Shqiptarë-4.922,

Malazezë- 10.048,

Turq- 50.000,

Çek-590,

Italian-732,

Ebrej-426,

Hungarez-893,

Maqedon-1.596,

Gjerman-470,

Polak-526,

Rom-8.864,

Romun-162,Rus-296,

Rusin-133,


Ukrahinas3.929.

Ndarja religjioze ishte sikurse ajo nacionale:

99% Kroatë ishin katolik,

90 % e Boshnjakëve ishin mysliman dhe

95 % e Serbëve ishin ortodoks.

Shënimet nga ajo kohë kanë ndryshuar sepse gjat luftës janë shkaktuar 100.000 deri 250.000 viktima, dhe se gati gjysma e popullsisë ka ndrruar vendbanimin.

Burimi i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ a b c "CIA - The World Factbook" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 15 mars 2018. Marrë më 13 dhjetor 2008.