Jump to content

Demografia e San Marinos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Demografia e San Marinos përfshin dendësinë e popullsisë, përkatësinë etnike, nivelin e arsimit, shëndetin e popullsisë, statusin ekonomik, përkatësinë fetare dhe aspekte të tjera të popullsisë.

Popullsia e San Marinos përbëhet nga banorë vendas Sanmarinese dhe italiane. Kultivimi i drithrave, bujqësia e deleve dhe puna e gurit nga guroret formuan shtyllën e hershme të ekonomisë së San Marinos. Nuk ka burime minerale, dhe sot shumica e tokës kultivohet ose mbulohet me pyje.

Statistika vitale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Popullsia mesatare Lindjet e gjalla Vdekjet Ndryshimi natyror Shkalla e lindjes (për 1000) Shkalla e vdekshmërisë (për 1000) Ndryshimi natyror (per 1000)
1947 12 100 280 143 137 23.1 11.8 11.3
1948 12 300 257 107 150 21.4 8.9 12.5
1949 12 400 271 102 169 21.9 8.2 13.7
1950 12 800 233 118 115 18.2 9.2 9.0
1951 13 000 233 91 142 17.9 7.0 10.9
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960 15 400 260 133 127 16.9 8.6 8.3
1961 15 600 301 123 178 19.3 7.9 11.4
1962 16 700 293 126 167 17.5 7.5 10.0
1963 17 000 286 116 170 16.8 6.8 10.0
1964 17 300 298 149 149 17.2 8.6 8.6
1965 17 400 286 148 138 16.4 8.5 7.9
1966 17 700 314 134 180 17.7 7.6 10.1
1967 17 900 303 129 174 16.9 7.2 9.7
1968 18 300 310 156 154 16.9 8.5 8.4
1969 18 800 308 141 167 16.4 7.5 8.9
1970 17 800 288 133 155 16.2 7.5 8.7
1971 18 400 327 145 182 17.8 7.9 9.9
1972 18 700 309 138 171 16.5 7.4 9.1
1973 19 000 328 146 182 17.3 7.7 9.6
1974 19 300 294 148 146 15.2 7.7 7.5
1975 19 800 280 159 121 14.1 8.0 6.1
1976 20 100 297 136 161 14.8 6.8 8.0
1977 20 500 291 136 155 14.2 6.6 7.6
1978 20 800 283 156 127 13.6 7.5 6.1
1979 21 000
1980 21 300 239 166 73 11.2 7.8 3.4
1981 21 800 217 163 54 10.0 7.5 2.5
1982 21 900 237 157 80 10.8 7.2 3.6
1983 22 000 245 163 82 11.1 7.4 3.7
1984 22 200 223 156 67 10.0 7.0 3.0
1985 22 300 207 188 19 9.3 8.4 0.9
1986 22 500 179 171 8 8.0 7.6 0.4
1987 22 600 220 154 66 9.7 6.8 2.9
1988 22 700 242 187 55 10.7 8.2 2.5
1989 22 900 231 173 58 10.1 7.6 2.5
1990 23 100 266 155 111 11.5 6.7 4.8
1991 23 400 257 171 86 11.0 7.3 3.7
1992 23 800 237 172 65 10.0 7.2 2.8
1993 24 100 244 145 99 10.1 6.0 4.1
1994 24 500 268 184 84 10.9 7.5 3.4
1995 24 900 244 186 58 9.8 7.5 2.3
1996 25 300 282 173 109 11.1 6.8 4.3
1997 25 700 287 178 109 11.2 6.9 4.3
1998 26 100 285 190 95 10.9 7.3 3.6
1999 26 400 303 198 105 11.5 7.5 4.0
2000 26 800 290 188 102 10.8 7.0 3.8
2001 27 600 315 195 120 11.4 7.1 4.3
2002 28 500 295 203 92 10.4 7.1 3.3
2003 29 000 300 216 84 10.3 7.4 2.9
2004 29 500 306 185 121 10.4 6.3 4.1
2005 29 800 284 219 65 9.5 7.3 2.2
2006 30 200 302 225 77 10.0 7.5 2.5
2007 30 600 292 225 67 9.5 7.4 2.1
2008 31 000 349 190 159 11.2 6.1 5.1
2009 31 500 306 233 73 9.7 7.4 2.3
2010 31 800 334 222 112 10.5 7.0 3.5
2011 32 000 325 222 103 10.2 6.9 3.3
2012 32 300 292 237 55 9.0 7.3 1.7
2013 32 500 320 247 73 9.8 7.6 2.2
2014 32 700 296 254 44 9.1 7.7 1.3

Statistikat demografike të CIA World Factbook

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Struktura e moshës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

0-14 vjeç: 16% (meshkuj 2,181, femra 2,038)

15-64 vjeç: 68% (meshkuj 8,992, femra 9,425)

65 vjeç e lart: 16% (mashkull 1,849, femër 2,452) (2000 stat.)

Shkalla e vdekshmërisë së foshnjave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

6.33 vdekje / 1.000 lindje të gjalla (2000 stat.)

Jetëgjatësia në lindje

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia gjithsej: 81.14 vjet

meshkuj: 77.57 vjet

femër: 85.02 vjet (2000 stat.)

Shkalla totale e fertilitetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1.5 fëmijët e lindur / grua (2011 st.)

emër: Sammarinese (njëjës dhe shumës)

mbiemër: Sammarinese

Sammarinese, Italian, and Anglez

Roman Katholik 99%

Italisht (zyrtare), dialekti Romagnolo i Emiliano-Romagnolo (jo zyrtare)