Demografia e Kroacisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lëvizja e popullsisë
Piramida e popullsisë

Kroacia shtrihet në sipërfaqe 56.538 km2. Në Kroaci sipas regjistrimit të poplsisë së viti 2011. kanë jetuar 4.284.889 banorë, nga të cilët 2,218.554 femra dhe 2,066.335 meshkuj. Mosha mesatare e popullsisë është 41,2 vjet (42,9 femrat i 39,4 meshkujt).[1]

Kroatët bëjnë elementin kryesor me 78%, serbët me 12%, myslimanët me 1,3 %, hungarezët me 0,5%, sllovenët me 0,5 dhe të tjerët me 8,1 5. Në vitin 1953 Kroacia kishte 3,9 milion banorë. Për këw kohë numri i popullsisë në Kroaci është rritur 600.000 banorë ose mesatarisht çdo vjet nga 13 000 banorë. Në vitin 1997 shkalla e lindshmërisë ishte 11,5‰ dhe ajo e vdekshmërisë 11,5‰. Sipas kësaj në atë vit nuk ka pasur shtim natyror të popullsisë. Në strukturën e saj pjesëmarrja e popullsisë urbane ishte 64%.

Në Kroaci përveq pakicave tjera si serb, humgarez dhe boshnjak, jetojnë edhe 15.082 shqiptarë ose 0,34% e popullsisë së përgjthshme të Kroacisë.

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census2011/results/htm/H01_01_02/h01_01_02_RH.html