Jump to content

Nataliteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nataliteti (frengj.natalité - numri i të lindurve,shq. lindshmëria) paraqet numrin e të lindurve të gjallë në raport me numrin e përgjithshëm të popullsisë në një njësi të caktuar kohore (kryesisht gjatë një viti) në një hapësirë të caktuar gjeografike.

Historiku botërorë i natalitetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e shteteve dhe teritoreve te ndryshme sipas shkallës së natalitetit. Të dhënat janë marrë nga CIA World Factbook, shtator 2005. [1] Arkivuar 10 mars 2006 tek Wayback Machine

ranglista
e shteteteve të pavarura
ranglista sipas etniteteve. etniteti shkalla e natalitetit.
(lindje në /1,000 banor)
viti
Bota 20.15
1 1 Nigeri 51.33 2005.
2 2 Mali 49.99 2005.
3 3 Uganda 47.39 2005.
4 4 Afganistani 47.02 2005.
5 5 Çadi 46.17 2005.
6 6 Siera Leone 46.13 2005.
7 7 Burkina Faso 45.96 2005.
8 8 Angola 45.63 2005.
9 9 Somalia 45.62 2005.
10 10 Liberia 45.61 2005.
11 11 Rep. dem. e Kongos 44.07 2005.
12 12 Malavi 43.49 2005.
13 13 Jemeni 43.07 2005.
14 14 Kongo 43.01 2005.
15 15 Burundi 42.46 2005.
16 16 Guinea 42.01 2005.
17 17 Madagaskar 41.66 2005.
18 majota (FR) 41.58 2005.
18 19 Mauritania 41.43 2005.
19 20 Zambia 41.38 2005.
20 21 Sao Tome dhe Principe 40.80 2005.
21 22 Nigeria 40.65 2005.
22 23 Ruanda 40.60 2005.
23 24 Kenia 40.13 2005.
25 Rripi i Gazës 40.03 2005.
24 26 Xhibuti 39.98 2005.
25 27 Gambia 39.89 2005.
26 28 Benini 39.58 2005.
27 29 Etiopia 38.61 2005.
28 30 Tanzania 38.16 2005.
29 31 Guinea Bisao 37.62 2005.
30 32 Komoret 37.52 2005.
31 33 Togo 37.17 2005.
32 34 Omani 36.73 2005.
33 35 Haiti 36.59 2005.
34 36 Gaboni 36.34 2005.
35 37 Guinea eku. 36.01 2005.
36 38 Laosi 35.99 2005.
37 39 Mozambiku 35.79 2005.
38 40 Bregu i Fildisht 35.51 2005.
39 41 Maldivi 35.43 2005.
40 42 Sudani 35.17 2005.
41 43 Eritrea 34.78 2005.
42 44 Rep. e Afrikes Qendrore 34.32 2005.
43 45 Kameruni 34.30 2005.
44 46 Butani 34.03 2005.
45 47 Ujdhesat Marshal 33.52 2005.
46 48 Senagali 33.42 2005.
47 49 Тaxhikistan 32.58 2005.
48 50 Iraku 32.50 2005.
51 Bregu perendimor 32.37 2005.
49 52 Nepali 31.45 2005.
50 53 Gana 31.12 2005.
51 54 Kiribati 30.86 2005.
52 55 Ujdhest Solomone 30.74 2005.
53 56 Guatemala 30.56 2005.
54 57 Pakistani 30.42 2005.
55 58 Bangladeshi 30.01 2005.
56 59 Paua Guinea e re 29.95 2005.
57 60 Arabia Saudite 29.56 2005.
58 61 Paraguajiј 29.43 2005.
59 62 Belize 29.32 2005.
60 63 Hondurasi 28.87 2005.
61 64 Siria 28.29 2005.
62 65 Zimbabve 28.22 2005.
63 66 Svazilend 27.92 2005.
64 67 Turkmenistani 27.68 2005.
65 68 Timori Lindor 27.19 2005.
66 69 El Salvador 27.04 2005.
67 70 Kamboxha 26.93 2005.
68 71 Libia 26.82 2005.
69 72 Uzbekistani 26.22 2005.
70 73 Ujdh. e Gjelberta 25.33 2005.
71 74 Filipinet 25.31 2005.
72 75 Тonga 25.18 2005.
73 76 Namibia 25.16 2005.
74 77 Nauru 25.14 2005.
75 78 Lesoto 25.12 2005.
76 79 Mikronezia 25.11 2005.
77 80 Nikaragua 24.88 2005.
78 81 Bolivia 23.76 2005.
79 82 Rep. Dominikane 23.51 2005.
80 83 Botsuana 23.33 2005.
81 84 Еgjipti 23.32 2005.
85 Samoa Amerikane (SHBA) 23.13 2005.
82 86 Malajzia 23.07 2005.
83 87 Banuatu 23.06 2005.
84 88 Fixhi 22.73 2005.
85 89 Ekuadori 22.67 2005.
86 90 Kirgistani 22.48 2005.
87 91 India 22.32 2005.
88 92 Grenada 22.30 2005.
89 93 Maroku 22.29 2005.
94 ujdh. Kaike dhe Turke (B e M) 22.23 2005.
90 95 Panamaja 22.00 2005.
91 96 Tuvalu 21.91 2005.
92 97 Kuvajti 21.88 2005.
93 98 Jordania 21.76 2005.
94 99 Mongolia 21.52 2005.
95 100 Xhamajka 21.25 2005.
96 101 Meksiko 21.01 2005.
97 102 Peru 20.87 2005.
98 103 Kolumbia 20.82 2005.
99 104 Indonezia 20.71 2005.
105 Gujana Franceze (Francë) 20.70 2005.
100 106 Azerbejxhani 20.40 2005.
101 107 Lucia e sh. 20.05 2005.
108 Ujdh. Mariane veriore (SHBA) 19.51 2005.
109 Reinion (FR) 19.26 2005.
110 Guam (SHBA) 19.03 2005.
102 111 Brunei 19.01 2005.
103 112 Venezuela 18.91 2005.
104 113 Libani 18.88 2005.
105 114 Emiratet e Bashkuara Arabe 18.78 2005.
106 115 Kostarika 18.60 2005.
116 Kalendonia e Re (Fr) 18.49 2005.
107 117 Rep. Jugoafrikane 18.48 2005.
108 118 Guajana 18.45 2005.
109 119 Surinami 18.39 2005.
110 120 Palau 18.37 2005.
111 121 Izrael 18.21 2005.
112 122 Mijanmar 18.12 2005.
113 123 Sh. Nevits dhe Sh. Kits 18.12 2005.
114 124 Bahreini 18.10 2005.
115 125 Bahamet 17.87 2005.
126 Monserat (B e M) 17.56 2005.
116 127 Barbuda dhe Antigua 17.26 2005.
117 128 Allzhiri 17.13 2005.
118 129 Vietnami 17.07 2005.
130 Polinezia franceze (fr) 16.93 2005.
119 131 Аrgjentina 16.90 2005.
120 132 Brazili 16.83 2005.
121 133 Turqia 16.83 2005.
122 134 Irani 16.83 2005.
123 135 Sh. Visenti dhe Grndini 16.34 2005.
124 136 Sejshelet 16.22 2005.
125 137 Korea veriore 16.09 2005.
126 138 Samoa 15.95 2005.
139 Grenlanda (Dan.) 15.93 2005.
127 140 Kazastani 15.78 2005.
128 141 Dominika 15.73 2005.
129 142 Shri Lanka 15.63 2005.
130 143 Mauricius 15.62 2005.
131 144 Katari 15.54 2005.
132 145 Tunisi 15.50 2005.
133 146 Kili 15.44 2005.
147 Guadelupe (Fr) 15.42 2005.
134 148 Moldavia 15.27 2005.
135 149 Shqipëria 15.08 2005.
150 Antilet holandeze (Hol.) 15.00 2005.
151 Ujdh. deviqane (B e M) 14.88 2005.
136 152 Irlanda 14.47 2005.
153 Angvila (B e M) 14.26 2005.
154 Ujdhesat Deviqane Am. (SHBA) 14.20 2005.
155 Мartinik (Fr) 14.14 2005.
137 156 ShBA 14.14 2005.
138 157 Uruguaji 14.09 2005.
139 158 Tajlanda 14.00 2005.
159 Ujdhesat Faraone (Dan.) 13.97 2005.
140 160 Zelanda e Re 13.90 2005.
161 Sh.Mikelon dhe Sh. Pijer (Fr) 13.83 2005.
141 162 Islanda 13.73 2005.
142 163 Кina 13.14 2005.
164 Ujdh Kajmane (В e M) 12.92 2005.
165 Portoriko (SHBA) 12.88 2005.
143 166 Barbados 12.81 2005.
144 167 Trinidat Tabako 12.72 2005.
145 168 Tajvani 12.64 2005.
146 169 Кипар 12.57 2005.
170 Sh.elena 12.33 2005.
147 171 Australia 12.26 2005.
148 172 Franca 12.15 2005.
149 173 Serbia dhe M i zi 12.12 2005.
150 174 Luksemburgu 12.06 2005.
151 175 Kuba 12.03 2005.
152 176 Maqedonia 12.00 2005.
153 177 Јерменија 11.76 2005.
154 178 Norvegjia 11.67 2005.
179 bermudet (B e M) 11.60 2005.
155 180 Danimarka 11.36 2005.
181 Aruba (Hol. 11.26 2005.
182 Маn (Вe M) 11.18 2005.
156 183 Holanda 11.14 2005.
184 Gjiblartari (B e M) 10.87 2005.
157 185 Kanada 10.84 2005.
158 186 bellorusia 10.83 2005.
159 187 Portugalia 10.82 2005.
160 188 B e M 10.78 2005.
161 189 Rumania 10.70 2005.
162 190 Sllovakia 10.62 2005.
163 191 Finlanda 10.50 2005.
164 192 Belgjika 10.48 2005.
165 193 Lihtenshtajni 10.41 2005.
166 194 Suedia 10.36 2005.
167 195 Gruzia 10.25 2005.
168 196 San Marino 10.18 2005.
169 197 Мalta 10.17 2005.
170 198 Spanja 10.10 2005 est.
171 199 Korea jugore 10.04 2005t.
Unionui Europian 10.00 qer 2005.
172 200 Estonia 9.91 2005.
173 201 Rusia 9.80 2005.
174 202 Zvicrra 9.77 2005.
175 203 Hungaria 9.76 2005.
176 204 Greqia 9.72 2005.
177 205 Polonia 9.72 2005.
178 217 Italia 9.70 2005.
179 206 Bullgaria 9.66 2005.
207 Xherzi (Вe M) 9.66 2005.
180 208 Kroacia 9.57 2005.
181 209 Singapori 9.49 2005.
182 210 Japonia 9.47 2005.
183 211 Monako 9.26 2005.
184 212 Çekia 9.07 2005.
185 213 Letonia 9.04 2005.
214 gernzi (В e M) 9.01 2005.
186 215 Andora 9.00 2005.
187 216 slloveniа 8.95 2005.
188 218 Austriа 8.81 2005.
189 219 B dhe H 8.75 2005.
190 220 Ukraina 8.67 2005.
191 221 Litvania 8.62 2005.
222 Мakao (Kinа) 8.47 2005.
192 223 Gjermania 8.33 2005.
224 Hong Kong (Кina) 7.26 2005.